S pesmijo okoli sveta – otroci pobližje spoznavali svet glasbe

Pod mentorstvom Uršule Jašovec, skladateljice mlajše generacije, ki deluje na mnogih glasbeno-ustvarjalnih področjih so v prostorih Kulturnega doma Radomlje od 21. do vključno 25. avgusta 2023, od 16. do 17.30 ure potekale brezplačne glasbene delavnice za otroke. Ob podpori Občine Domžale in KS Radomlje, je delavnice organiziralo Kulturno prosvetno društvo Drouz, ki v torek, 5. septembra 2023 pričenja z jesenskim ciklom predavanj, ki bodo potekala na temo “Življenje živimo radostno in lepo.”

Ob zaključku brezplačnih glasbenih delavnic za otroke, v sklopu katerih so otroci spoznavali melodije sveta in se preizkusili v igranju na številne glasbene inštrumente, smo za komentar prosili Emo Smodiš, predsednico Kulturnega prosvetnega društva Drouz, ki se je preko Domžalca tudi javno želela zahvaliti tako Uršuli Jašovec, dirigentki, skladateljici, poustvarjalki in glasbeni pedagoginji, ki med drugim poučuje tudi glasbeno teorijo na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, kakor tudi otrokom, ki so se odločili pobliže spoznati svet glasbe in se preizkusiti v igranju na različne inštrumente.

“S pesmijo okoli sveta” je bil naslov brezplačne delavnice, na katero se je prijavilo 13 otrok, starih od  6 do 12 let. Akademska glasbenica in skladateljica Uršula Jašovec je otrokom predstavila osnove dihanja, upevanja, ritma in gibanja. Delavnice so zajemale koordinacijo gibanja v povezavi s petjem in ustvarjanje ritma.

Otroci so se s poznavanjem glasbe sprehodili po Afriki, Aziji, Avstraliji, Novi Zelandiji, Arktiki in Ameriki. Spoznali so nekaj njihovih tradicionalnih glasbil, plesa, načina petja in sporočilno vrednost.

Vsak od udeležencev je za spomin prejel tudi posebno potrdilo.

Ema Smodiš, predsednica Kulturno prosvetnega društva Drouz: “V Kulturno prosvetnem društvu Drouz smo se letos prvič podali v organizacijo glasbene delavnice za otroke. Ob tem bi želela posebno zahvalo nameniti Občini Domžale in KS Radomlje za izkazano zaupanje, podporo in pomoč pri realizaciji delavnice.

Najlepša hvala tudi Uršuli Jašovec, ki je otroke vodila in spremljala na poti odkrivanja tradicionalnih glasbil, plesa in načina petja, ki okarakterizira posamične izbrane države sveta. Hvala tudi staršem, ki so otrokom ponudili priložnost za spoznavanje glasbe še na drugačen način in pa iskrena hvala tudi otrokom, ki so se delavnic udeležili.”

Kulturno prosvetno društvo Drouz je v minulem in letošnjem letu organiziralo številna predavanja in pogovorne večere, ki so potekali na temo “Življenje živimo radostno in lepo.” V Kulturnem domu Radomlje so gostovali pater dr. Karel GržanMinka GantarBrigita LangerholcMateja Gradišek, Alja AljančičTina ŠtrubeljMarko Juhant, Jana LavtižarNika Gradišek, Janja Rožancin Saša Einsiedler.

Tudi v letošnjem letu se obetajo zanimivi pogovorni večeri. Nov cikel pogovornih večerov v organizaciji Kulturno prosvetnega društva Drouz se bo pričel v torek, 5. septembra 2023 ob 19. uri s predavanjem, ki nosi naslov: “Kdo je gospodar televizijskega daljinca?”. Predaval bo Branko Čakarmiš.

Lepo vabljeni.

Avtor: Petra Petravič; Foto Ema Smodiš, Uršula Jašovec, plakat: Uršula Jašovec

 

Tagi