Z Aljo Aljančič o boljši kvaliteti življenja: Kako si z dihanjem povrniti vitalnost in srečo

Kulturno prosvetno društvo Drouz je v torek, 4. aprila 2023, v Kulturni dom Radomlje pripravilo aprilsko predavanje iz cikla pogovornih večerov, ki potekajo na temo “Življenje živimo radostno in lepo.” Predavateljica je bila  Alja Aljančič, večna iskalka višje resnice in boljše kvalitete življenja, ki z veseljem deli vse, kar jo je naučilo življenje. Z obiskovalci predavanja je delila osebno izkušnjo, kako je v izzivu življenja našla pot, ki jo izpolnjuje in bogati. Gostjo je v uvodu predstavila Ema Smodiš, predsednica Kulturno prosvetnega društva Drouz iz Radomelj.

Notranji razmislek o tem kaj želimo od življenja in iskanje svojega življenjskega poslanstva je zelo pomembno. Le na tak način si bomo lahko ustvarili življenje, ki ga je vredno živeti. Če ne veste, kaj naj bi to bilo, pa Alja Aljančič predlaga, da začnete preizkušati vse kar vas zanima in tako boste počasi našli svojo strast. Lahko začnete enostavno tako, da berete knjige na določeno temo, se udeležite delavnic, izobraževanj, itd. Če se boste spraševali in iskali odgovor, ki vam bo povedal kaj je vaše življenjsko poslanstvo, boste odgovor prej ali slej tudi našli.

Na svoji poti skozi življenje se je Alja soočala z različnimi neprijetnimi dogodki, slabo samopodobo in notranjim trpljenjem. Vse to jo je vodilo, da je od življenja želela več. Počasi se je začela krepiti s pozitivnimi mislimi in drugačnimi pogledi na življenje. Na predavanju je delila svojo zgodbo in predstavila razloge, zakaj se je začela ukvarjati z dihalnimi vajami in zakaj jih dela še danes. Predstavila je dihalno tehniko, ki jo izvaja po metodi Wim Hof tudi v praksi. Obiskovalce, ki so tudi sami poskusili tehniko dihanja, je seznanila s koristnimi učinki dihalnih vaj na telo in um. S pomočjo lastne izkušnje je orisala razloge, zakaj lahko dihalne vaje spremenijo življenje na bolje. Wim Hof metoda vsebuje poleg dihalnih vaj tudi izpostavljanje mrazu, kot so na primer mrzlo tuširanje ali pa kopanje v ledeno mrzli vodi. Sama prakticira oboje, zato je kar nekaj besed namenila tudi predstavitvi razlogov, zakaj je mrzla voda za telo dobra in kako to prakticira predavateljica sama.

Zbranim obiskovalcem je Alja zaupala, da se ji je ob rojstvu sina življenje zelo spremenilo. Naenkrat ni imela več časa zase. Tudi skrb za otroka je s seboj prinesla neko mero izčrpanosti in takrat se je znašla pred odločitvijo. Ali bo izgorevala še naprej ali pa bo v svoj vsakdan začela vnašati zdravo rutino. Kot je na prezentaciji s slikami dejala predavateljica, so od začetka to bile bolj jogijske vaje in nekaj meditacije. Potem pa je na spletu naletela na Wim Hof metodo dihanja in tako je začela izvajati dihalne vaje in mrzlo tuširanje in je takoj začutila zelo pozitivne učinke obeh tehnik. Če je vstala nejevoljna, se je šla takoj osvežit z dihalnimi vajami in mrzlim tuširanjem. Dalo ji je moč, energijo in motivacijo. Začela se je počutiti bolje. Stres je vedno bolje nadzorovala in našla pristen stik s seboj. Pravi, da je danes sinu hvaležna, da ji je pokazal pot do zdravih dnevnih rutin.

Življenje ni tako resno, kot si mislimo zato se vedno najdejo načini, da boste začeli spreminjati sebe. Skozi spreminjanje sebe boste našli tudi več vitalnosti in zadovoljstva v življenju. Zato zaupajte in poslušajte svoj notranji glas pa bo vse tako, kot mora biti. Ko boste vedeli, katere so tiste dejavnosti, ki vam bodo pomagale do cilja, je čas, da zavihate rokave in po svojih zmožnostih začnete izvajati te dejavnosti. Tu boste morali biti dosledni in vztrajni. Vsak neuspeh naj vas ne potre, ampak da nov zagon. Neuspehi so samo pokazatelj kako se določena stvar ne opravi in dobro izhodišče za učenje kako določeno stvar narediti prav. In imejte v mislih, da brez truda in dela ne gre. Le z delom in trudom boste prišli na cilj. In včasih se boste vmes zelo zabavali, včasih malo manj, a takšno je življenje. Ko pa boste na cilju, takrat bo ves trud pozabljen in zamenjalo ga bo zmagoslavje. In za to se je v življenju vredno truditi. Vsak med vami v sebi ima talent. Poiščite ga in mu sledite. Tako boste uresničili svoja namen na zemlji in živeli bolj izpopolnjeno.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Simona Pivar

Tagi