Minka Gantar: “Kako postati zavestni ustvarjalec svojega življenja”

"Življenje živimo radostno in lepo"

“Ko počnete tisto, kar vam je res pri srcu, čutite globoko zadovoljstvo. In vaš občutek zadovoljstva bo povzročil, da se bodo v vašem življenju začela dogajati naključja. Verjemite svojemu občutku – drobnemu glasku, ki vas nagovarja in mu sledite. Imejte se radi in pojdite naprej. Pustite strah za seboj! Ko si upate začeti, vam življenje sledi!”, je v knjigi zapisala Minka Gantar.

Kulturno prosvetno društvo Drouz je povabilo občanke in občane na drugo predavanje iz cikla pogovornih večerov, ki potekajo na temo “Življenje živimo radostno in lepo.” Gostja tokratnega predavanja, ki je bilo v torek, 29. novembra 2022 v Kulturnem domu Radomlje, natančneje v Kodrovi dvorani, je bila Minka Gantar. Vodila je Ema Smodiš.

Minka Gantar je dolgoletna svetovalka za zdravo prehranjevanje in osebno rast, mama treh hčera ter urednica spletne strani Srečno življenje. Je avtorica knjige Ko imajo hormoni žur, izdala je tudi knjige z naslovom Ko ima življenje žur, Ko imajo duše žur, Ko imajo čakre žur. S svetovanjem glede zdravja se ukvarja že več kot 25 let in znanje, ki ga je pridobila na tej poti, je strnila že v prvi knjigi, sedaj pa je pred nami njeno nadaljevanje.

Za vsako težave je nekje vzrok – lahko je hranilna podhranjenost, lahko je dediščina družine ali spomin duše. Mnogi se sprašujete, kako se rešiti teže preteklosti in zaživeti svobodno? Kako odstraniti vzroke, ki kalijo zdravje, srečo in zadovoljstvo? Na predavanju so obiskovalci izvedeli kako.

Naše misli so energija, ki teži k uresničitvi. Življenje, kot ga živimo, je potemtakem le njihov odraz, posledica. Pozitivne misli ustvarjajo za nas prijetne okoliščine, negativne k nam privabljajo slabe dogodke in napačne ljudi. Ključ je nadvse preprost – imamo sposobnost ustvarjati lastno življenje. Ko nam kaj ne gre, se sprašujemo zakaj nam tolikokrat v življenju spodleti. Večkrat v življenju premlevamo tudi to, kdo nas ovira pri uresničevanju želja?

Minka Gantar je v obrazložitvi vzrokov spretno združila znanja o zdravi prehrani, osebnostni rasti in pomenu čustvovanja. Veliko je povedala o rasnem hormonu, o vplivu ščitnice, nadledvične žleze, spolnem hormonu in o hormonu sreče ter zadovoljstva. Vsi hormoni resno vplivajo na vsak delček našega telesa. S pravilno prehrano in ponotranjenjem skupna harmonija hormonov ponovno oživi naša čustva, misli in telo.

V nadaljevanju je spregovorila, kako nas rasni hormon pomladi, medtem ko spimo. Pokazala nam je tudi nekaj kratkih vaj za vzpostavljanje ravnovesja vseh energijskih centrov.

Ženske imajo večinoma težave s ščitnico. Predavateljica pove kar nekaj stvari, kako na naraven način lahko uravnavate delovanje ščitnice. Tudi o tem je spregovorila, kako izdelati hormon DHEA, ki je odgovoren za topljenje maščobe na trebuhu. Tako nam na tablo nariše, kje se nahajajo centri rasnega hormona. Hipofiza in epifiza, ti dve žlezi vplivata v možganih na to, da med njima nastaja elektromagnetno polje, in gre po hrbtenjači navzdol v vsako celico telesa s tem pa komandirata, kako bo nastal hormonski sistem. V hipofizi nastane rasni hormon, ki vpliva na topljenje maščobe okoli trebuha.

Prav ta maščoba je povezana z rasnim hormonom. Hipofiza je za en oreh velika žleza, ki je vodja celega sistema našega telesa. In kaj je potrebno jesti, da damo hrano hipofizi in epifizi, ker ti dve žlezi določata o našem počutju?

Prva stvar, ki je pomembna, je večerja. Če zvečer jemo pravo hrano, nahranimo ti dve žlezi. Če pa jemo napačno, pa se hitreje staramo, se zbujamo utrujeni, ker ponoči ni šel proces obnove skupaj. Zato je najboljša hrana za večerjo hrana z veliko B vitamini, z hrano, ki imajo Omega 3, in hrano, ki imajo polno kalcija, magnezija in kalija. Omega 3 dobimo z ribami, B vitamine dobimo z mlečnimi izdelki, pršutom, z olivami, mandlji. Skratka jemo hrano bogato z beljakovinami in zelenjavo.

Kdo si ne želi preprečiti prezgodnjega staranja, se znebiti depresivnih občutkov ali nespečnosti, biti srečen, poln energije in vitalnosti? In kdo vse to povezuje s hormoni? Konstantna zmerna aktivnost skozi življenje ohranja zdravje in gibljivost tudi v globoki starosti. Ena od najbolj žalostnih stvari, ki jih lahko naredimo zaradi nevednosti ali strahu je, da si spodrežemo krila. Nekateri se svobodi odrečejo zaradi varnosti, drugi, da bi ugodili bližnjim, tretji zaradi podobe, ki jo želijo pokazati drugim. Vsak izmed nas ima kakšno zdravstveno težavo. Mogoče se je enostavneje ukvarjati z bolečimi kolki in koleni, kot pa se poglobiti v svojo notranjost in dovoliti sam sebi vpogled v temne plati duše.

Kakšen je vpliv preteklih življenj na naša sedanja življenja? »V vseh nas na bi živel dušni spomin, kdo v resnici smo. Ko odstremo tančice pozabe, ki so nam vtkane v naš celični spomin, v DNK, se spomnimo, kdo v resnici smo. Smo duše z zemeljsko izkušnjo in ko odstranimo tančice, zažari naše srce, v nas se prebudi in zažari duša in ko odstranimo tančice pozabe vidimo onkraj, vidimo vzrok, sedanjost in s tem tudi rešitev,« pove predavateljica Minka Gantar.

Vsak izmed nas vpliva na okolico, vsak izmed nas se dotika ljudi. Ni pomembno, kako pomembno delo opravljate, ni pomembno, kakšen naziv imate … Nihče izmed nas ne živi sam in vsak izmed nas se dotika ljudi. Vse, kar boste vi naredili v svojem življenju, bo imelo vpliv … mogoče se niti ne zavedate, kakšen vpliv …

Vojne se bodo zaključile, ko bomo mi vzpostavili mir. Jaz v sebi, ti v tebi. Tekmovalnost in razdor ne bosta več potrebna, ker razdora ne bomo več nosili v sebi. To, kar nosimo v svojem srcu, sejemo, sevamo, prenašamo v svet okoli sebe. In ko v srcu nosiš mir, ga trosiš okoli sebe. Ko ceniš sebe, ne tekmuješ; ko spoštuješ sebe, spoštuješ druge, ko si zvest sebi, imaš lahko partnerski odnos, ki temelji na zvestobi; ko delaš stvari, ki te osrečujejo, se bo tvoja sreča zlivala na svet okoli tebe. In tako se bo širil val sreče … od srca do srca – ker vsak vpliva na svet okoli sebe!

Več pa v videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto in video: Miro Pivar

Tagi