Ko se prepletajo hitre roke boksarjev in hitre noge nogometašev, takrat ni heca!

V telovadnici OŠ Venclja Perka Domžale je v ponedeljek, 18. oktobra 2016, Klub borilnih veščin Domžale organiziral prijateljski boks trening z Nogometnim klubom Vir. Na skupnem treningu so sodelujoči člani obeh klubov presegli monotonost običajnih treningov, saj so se prepletale hitre noge nogometašev s hitrimi rokami boksarjev.

Klub borilnih veščin Domžale velikokrat na svoje treninge povabi športnike drugih disciplin. Tokrat so imeli na svojem treningu nogometaše NK Vir. Na treningu so spoznavali boks tehniko, vzdržljivostno moč, eksplozivnost, hitrost, koordinacijo, motoriko ter še marsikaj, kar odlikuje športnike. Na koncu je prišlo do zanimive kombinacije, v kateri so se prepletale hitre noge s hitrimi rokami. Trenerja nogometašev Dare in Borut ter trenerja boksa Marjan in Petra so bili z izvedenim treningom zelo zadovoljni.

Se malo o boksu

Zgodovina

Boj s pestmi
Boks je eden najstarejših športov v Sredozemlju, saj so se s pestmi bojevali že na antičnih olimpijskih igrah. Boj s pestmi iz časa starih Grkov je bil bolj surov in veliko nasilnejši. Za razliko od današnjega boksa, boji s pestmi niso bili časovno omejeni in so trajali, dokler eden izmed tekmovalcev ni bil izločen oziroma se je vdal. Zgodovina boja s pestmi se nadaljuje v Rimu, vendar ne kot športna dejavnost, temveč kot metoda vojaškega urjenja. Zanimivo je, da so Rimljani sprejeli zakon, po katerem se udeleženec boja s pestmi strinja s tveganjem, da je lahko v dvoboju ranjen in se zato odpoveduje odškodnini.

Začetek boksa
Boj s pestmi se je začel v boks preoblikovati na začetku 18. stoletja, ime pa je dobil po angleški besedi to box, ki pomeni udarjati s pestmi. Boksarska srečanja so bila še vedno izjemno dolga. Najdaljše je bilo leta 1855, ko sta se tekmeca bojevala kar 6 ur in 15 minut. Poleg tega takrat še niso bile v uporabi boksarske rokavice, in po udarcu, ki je nasprotnika podrl na tla, so obračun za trideset sekund prekinili. Pravila sodobnega boksa je vpeljal markiz Queensbury in s tem v začetku 19. stoletja dokončno spremenil boj s pestmi v angleški boks. Po uvedbi pravil je bilo srečanje razdeljeno na triminutne runde, med rundami pa so sledili enominutni odmori. Po novih pravilih so si morali boksarji nadeti boksarske rokavice, glede na težo pa so bili razdeljeni v kategorije. Boks je postal olimpijski šport na olimpijskih igrah v St. Louisu leta 1904.

Pravila
Današnji olimpijski program obsega 12 kategorij: do 48 kilogramov oziroma papirnato, mušjo (do 51 kilogramov), bantamsko (do 54 kilogramov), do 57 kilogramov oziroma peresno lahko, lahko oziroma do 60 kilogramov,polvelter (63,5 kg) in velter (do 67 kilogramov), polsrednjo in srednjo (do 71 oziroma do 75 kilogramov), poltežko (do 81 kilogramov), težko (do 91 kilogramov) in super težko (nad 91 kilogramov).

Več foto utrinkov s prijateljskega treninga si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: NK Vir
Tagi