Zvonovi zvonijo prav milo pojo

Veliko je izrazov, čeprav se določeno delo ali reč imenuje isto, zato vemo, da nabijanje, potrkavanje, klenkanje, trankanje, klonkanje, klotananje, trojančanje in zvonenje pomenijo, da slišimo ljudi, ki ob pomoči zvonov izvabljajo različne melodije.

Tokratna nedelja, 21. aprila, je v Šentvid pri Lukovici v cerkev svetega Vida, bolje rečeno v turn ali zvonik, privabila številne skupine pritrkovalcev, ki so se udeležili tokratnega srečanja župnij Ljubljana sever. Ker delo, začeto z Bogom, ima dober tek, se je tudi srečanje začelo v cerkvi z litanijami in nadaljevalo z predstavitvijo gostiteljice srečanja. Ob tem mislim seveda na cerkev svetega Vida, ki jo je z besedami opisal Matej Kotnik, začenši od njenega nastanka in vse do današnjih dni. Tudi o pomenu svetnikov v oltarjih je tekla beseda, saj so vsi povezani z nekdanjimi prebivalci, torej kmeti.

In če je Matej spregovoril o cerkvi, je Anton Lebar spregovoril o zvoniku in zvonovih, ki so železni, kar je tudi posebnost. V nagovoru pa nikakor ni mogel mimo pokojnega legendarnega pritrkovalca Petra Vidmarja, ki je bil prava zakladnica znanja glede zvonov večine cerkva na Slovenskem. Potem, ko smo se seznanili z zgodovino cerkve, zvonika in župnije, se je začelo, in kakor je dejal odgovoren za pritrkovalce v Cerkvi na Slovenskem, kaplan Janez Meglen, da tokrat sodeluje kar 9 ekip pritrkovalcev, kar je zelo veliko in vsaka ima 6 minut časa, da pokaže, kar zna. V teh 6 minutah ni vzet čas vzpenjanja v zvonik, ampak efektivno pritrkovanje. Poleg ekip so pritrkovanju prisluhnili številni obiskovalci, ki so prišli namenoma na srečanje, ter mimoidoči, saj zvonovi pojejo le ob večjih praznikih, tako kot so to nedeljo popoldne. Potem, ko so zadnji zaključili svoj nastop, je sledilo prijetno druženje v domu Antona Martina Slomška, s podelitvijo priznanj vsem sodelujočim skupinam. Da so se domačini kot gostitelji dobro izkazali, pričajo obnovljene stopnice v zvonik in prijeta nagrada v obliki spominka vsaki skupini iz rok domačega župnika Bernarda Rožmana. Naslednje srečanje pritrkovalcev bo septembra v župniji Ljubljana Polje.

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi