Ali veste, kaj je to past za gotovino?

Oblika zlorabe na bankomatih

Past za gotovino je oblika prevare, pri kateri storilec na bankomatu manipulira režo za izdajanje gotovine. Uporabniki običajno sumijo, da je prišlo do tehnične napake in kraj zapustijo. 

”Past za gotovino” ali ”Cash Trapping” je oblika zlorabe, ki se izvaja na bankomatih. Prevaranti namestijo napravo na režo bankomata, iz katere običajno pride izplačana gotovina. Ta naprava ovira delovanje reže, zaradi česar uporabnik meni, da je prišlo do tehnične napake. Ko uporabnik odide, nepridipravi odstranijo oviro, in pot do dvignjene gotovine je prosta.

V policiji vsem uporabnikom bankomatov svetujejo:

  1. Preverite režo za izdajanje gotovine: Pred dvigom gotovine na bankomatu preverite režo, iz katere pride gotovina. Ta mora biti prosto dostopna in ne sme biti manipulirana z letvijo ali drugimi ovirami.
  2. Bodite pozorni na morebitne neznance: Med dvigom gotovine na bankomatu bodite pozorni na morebitne neznance, ki bi vas želeli zvabiti stran od bankomata pod pretvezo, da potrebujejo pomoč.
  3. Ob morebitnih nepravilnostih pri dvigu gotovine: Če bankomat po odobreni transakciji ne izplača gotovine, takoj preverite stanje na vašem računu. Če je transakcija stornirana in je stanje na računu pravilno, lahko znova poskusite z dvigom gotovine.
  4. Ostanite pri bankomatu: Če sumite, da je na bankomat nameščena naprava za past za gotovino, o tem obvestite policijo na telefonsko številko 113, na anonimni telefon policije 080 12 00 ali na najbližji policijski postaji.

Policisti so o prijetju storilca povezanega s tatvinami na bankomatih v Ljubljani povedali: ”V ponedeljek smo bili s strani varnostnika obveščeni o sumljivem obnašanju osebe pri bankomatu na Celovški cesti v Ljubljani. Policisti so nato na kraju prijeli 45-letnega državljana Romunije in ugotovili, da je pred tem na režo bankomata namestil napravo s pomočjo katere je pri dvigu gotovina ostala v bankomatu, osumljenec, ki je bil v bližini pa jo je nato odtujil. Osumljencu je bila odvzeta prostost, policisti pa so z zbiranjem obvestil ugotovili, da je isti osumljenec, skupaj s trenutno še neznanim storilcem, v zadnjih dveh mesecih  izvedel vsaj še 18 podobnih kaznivih dejanj na območju mesta Ljubljana. Z navedenimi dejanji sta povzročila za okoli 3000 evrov materialne škode. Osumljeni je bil zaradi suma storitve 19 kaznivih dejanj velike tatvine priveden k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor.”

Karin Božič Zupančič; Foto: Image by Peggy und Marco Lachmann-Anke from Pixabay

 

Tagi