Moja lepa Ukrajinka: Predstavitev pripovedi o ljubezni med Slovencem in Ukrajinko

Predstavitev knjige Ivana Sivca

V zbirki “Dotik srca” je izšla sedma knjiga pisatelja Ivana Sivca z naslovom “Moja lepa Ukrajinka”. Gre za pretresljivo ljubezensko zgodbo med Ukrajinko Ólenko in Slovencem Vitom. Slednji se tik pred vojno na službeni poti znajde v Kijevu, kjer doživi najglobljo ljubezensko izkušnjo. Osebna pripoved je povezana z dogajanjem v zvezi z nadomestno materjo, dramatično pa se zaključi v prvih dneh agresije Ruske federacije na svobodno Ukrajino.

Kulturno društvo Groblje je v nedeljo, 21. aprila 2024, v Kulturnem domu Groblje priredilo srečanje z ukrajinskim in jarškim pevskim zborom ter predstavitev knjige pisatelja, pesnika in etnologa Ivana Sivca z naslovom »Moja lepa Ukrajinka«. Knjiga obravnava zelo občutljivo temo – nadomestno materinstvo, ki je v Ukrajini precej razvito, pri nas pa prepovedano. Zgodba v knjigi je resnična in zelo presunljiva.

Na predstavitvi knjige sta v kulturnem programu sodelovala Ukrajinski pevski zbor “Derevo voli” (Drevo svobode), katerega zborovodkinja je Olena Sheinina, ter Ženski pevski zbor “Moj spev”, ki ga vodi Peter Pogačar, ter Ivan Sivec, pisatelj, pesnik in etnolog. Predstavitev knjige je vodila Barbara Šestak. Poleg polne dvorane obiskovalcev so se predstavitve udeležili tudi predsednik Sveta Krajevne skupnosti Jarše – Rodica in Kulturnega društva Groblje Anton Košenina s soprogo Ivanko ter častni občan Občine Mengeš Janez Per.

V uvodu je Ženski pevski zbor “Moj spev” zapel Slovensko himno ter še štiri ostale pesmi. Zbor deluje v okviru Kulturnega društva Groblje in se lahko pohvali z nastopi na različnih lokalnih prireditvah, poročnih slovesnostih, vsakoletnih območnih revijah, regijskih tekmovanjih ter s številnimi delnimi in samostojnimi koncerti. Njihov repertoar obsega tako slovensko in tujo ljudsko ter umetno glasbo kot tudi črnsko duhovno in popularno glasbo.

Tudi Ukrajinski pevski zbor “Derevo voli” je zapel Ukrajinsko himno ter več ukrajinskih pesmi. Gre za zbor, ki ga sestavljajo ukrajinski vojni begunci, izseljeni v okolico Ljubljane, ki ga vodi zborovodkinja Olena Sheinina, begunka iz od vojne razdejanega Harkova. Celotna Olenina družina je sicer glasbeno usmerjena, marca 2022 pa so v Slovenijo prišli v okviru evakuacije Mladinskega simfoničnega orkestra Ukrajine, v katerem igra tudi Olenina hčerka. Ukrajinski pevski zbor je že imel kar nekaj nastopov, med drugim koncert v cerkvi v Smledniku, kjer je sodelovala tudi Olenina hčerka kot korepetitorka. Na tem koncertu so izvedli krajši božični program s šestimi ukrajinskimi ljudskimi, božičnimi in koledniškimi pesmimi.

Pesnik in pisatelj Ivan Sivec je na predstavitvi knjige izrazil globok protest proti ruski agresiji ter izrazil razočaranje nad jalovo močjo svetovne skupnosti, ki te vojne ne zmore ustaviti. V nadaljevanju je zapel nekaj pesmi še Ukrajinski pevski zbor, pisatelj, pesnik in etnolog Ivan Sivec pa je namesto šopkov podaril predstavljeno knjigo vodjem obeh zborov. Sledilo je še prijetno druženje in spoznavanje.

Ivan Sivec je najbolj ploden slovenski pisatelj, saj je kar napisal 180 knjig. Že poldrugo desetletje je med prvimi tremi najbolj branimi avtorji. Rojen je bil 23. maja 1949 v Mostah pri Komendi in živi ter ustvarja v Mengšu. Diplomiral je na ljubljanski Filozofski fakulteti na Oddelku za slovenistiko ter magistriral na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo. Sodeloval je pri pripravi Enciklopedije Slovenije in Slovenskega etnološkega leksikona. Član Društva slovenskih pisateljev je od leta 1987. Več njegovih knjig je prevedenih v nemščino in angleščino. Napisal je več kot 1450 avtorskih pol in natisnjenih je bilo več kot 350.000 izvodov njegovih knjig. Štirinajst knjig je bilo ponatisnjenih, po njegovih štirih romanih so bili posneti filmi in televizijske nadaljevanke. Vsako leto si bralci v slovenskih knjižnicah izposodijo več kot 40.000 njegovih knjig in če bi Sivčeve knjige zložil drugo na drugo, bi bila ta gora precej višja od Mt. Blanca (6600 m). Piše v različnih literarnih žanrih, med drugim zgodovinske romane in povesti, biografske romane, zbirko za mladino “Srečna družina”, socialno-psihološke romane, pustolovske romane, potopise, knjige s športno tematiko, kmečke povesti in romane, knjige o glasbi, spominsko prozo, humorne pripovedi, slikanice za najmlajše, knjige za mlajše bralce. Izhaja tudi zbirka njegovih uspešnic “Večno zelene”. Napisal je skoraj tri tisoč besedil za glasbo.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi