Srečanja z ustvarjalci – Fanči Perdih: Sveža zelenjava z domačega vrta 365 dni

V sredo, 11. maja 2016, je v Knjižnici Domžale potekalo srečanje z ustvarjalci, ki ga je vodila Cveta Zalokar. Tema je bila pravšnja in to ravno v času, ko se je na vrtu začelo delo v polnem zamahu.

Gostja večera, Fanči Perdih, je soavtorica nove knjige o drugačnem načinu dela na vrtu, kjer bi brez dodatnega ogrevanja pridelali več in vse leto. Vodi edino slovensko ekološko semenarsko hišo Amarant, zato je pogovor potekal tudi o semenih in sadikah, o pridelavi zelenjave ter o reševanju problemov na vrtu na ekološki način.

Fanči Perdih je inženirka agronomije, ki je ustanovila prvo in zaenkrat edino slovensko ekološko semenarsko hišo, kjer seme za prodajo pridelujejo v Sloveniji. Poleg pridelave semen se ukvarja z vzdrževanjem in selekcijo slovenskih avtohtonih sort, vzgojo sadik in tehnično pomočjo kmetom – kooperantom. Ti pridelujejo seme, ki se kasneje prodaja pod blagovno znamko Amarant. Glavno poslanstvo semenarske hiše Amarant je pridelava kakovostnega semena na slovenskih tleh, odkrivanje in vzdrževanje avtohtonih slovenskih sort.

"Čez celo leto imamo na zalogi ekološka semena vseh različnih sort rastlin, od zelenjave, cvetlic, zelišč, dišavnic in še kaj, različnih znanih ponudnikov na ekološkem trgu. V prodaji imamo tudi ekološka semena, ki so pridelana na biodinamičen način in tako spadajo pod blagovno znamko DEMETER. V vrsti ekoloških semen imajo ta semena zagotovljeno najvišjo kaljivost. Naš največji ponudnik teh semen je dobro poznano nemško podjetje Bingenheimer. To podjetje podpira hranjenje in vzgojo starih in odpornih sort rastlin, ki so primerna za naše pridelovalne razmere. Te sorte obenem zadoščajo zahtevam ekološkega trga po izboljšani kvaliteti in značilnostmi, kot so okus in vonj rastlin", je dejala gostja večera. Še veliko zanimivega smo izvedeli iz prve roke, saj je strokovnjakinja odgovarjala na vprašanja, ki so jih zastavljali obiskovalci pogovora, ki so napolnili dvorano Knjižnice Domžale.

Pogovor z gostjo si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi