Po domžalskem tržnem prostoru je bahavo in veličastno stopicljal šentjernejski petelin

Danes v soboto, 20. maja 2017, je bilo kljub napovedanemu turobnemu vremenu na domžalskem tržnem prostoru ponovno živahno. Dišalo je po morskih dobrotah gostilne Ribič iz Izole, s stojnice Društva kmetic Šentjernej je dišalo po pecivu in sveže ocvrtih kruhkih, praženem krompirju in kurjih bedrcah, po tržnem prostoru pa je bahavo in veličastno stopicljal pravi šentjernejski petelin, ki je vnesel nemir na domžalsko dvorišče.

Tudi to soboto se je dogajalo na domžalskem tržnem prostoru, saj so gostje iz Šentjerneja lepo napolnili stojnice z dolenjskimi dobrotami. Tako so imeli v ponudbi med in medene izdelke Čebelarstva Kosmač. Pr´Martinov´h so si obiskovalci tržnega prostora nabavili mlečne izdelke od jogurtov in sirov do mesnih izdelkov. Kmetija Lenič je imela v ponudbi polno špargljev in modre frankinje. Članice Društva kmetic Šentjernej so vso noč pekle pecivo, orehove štrukeljčke, potice ter delale domače rezance, da so jih lahko ponudile v nakup obiskovalcem domžalskega tržnega prostora. Člani Sekcije praženega krompirja Šentjernej so na domači beli čebuli, prepraženi v svinjski masti, prepražili še krompir, ki je z ocvrtimi kurjimi bedrci šel slastno v promet. Kot je dejal njihov predsednik Franc Kovačič veliko sodelujejo na takšnih prireditvah, kjer pripravljajo pražen krompir, s tem pa seveda spodbujajo tudi domačine, da bi večkrat posegli in na mizo postavili pražen krompir tudi v domačem okolju, saj so družine čisto spremenile prehranjevalne navade. Iz Vinogradniške kmetije Gorenc, ki so mimogrede osvojili kar trikrat osvojili lento "Kralji cvička", so seveda imeli v ponudbi več vrst vin. Kartuzija Pleterje, ki je znana po odličnih grenčicah, zdravilnih rastlinah, je imela v ponudbi modro frankinjo, rumeni muškat, mašno vino, prinjevec, pletersko hruško v žganjumedene izdelke, propolis … Kot nam je dejal Pavel Tisovic iz Kartuzije Pleterje, vse pridelajo na kartuzijski zemlji in seveda tudi uporabijo za odlične zdravilne zeliščne izdelke. Kmetija Šketelj pa je imela v ponudbi slastne domače jagode. 

Tanja Vidic Goršak je več kot odlično vodila predstavitev Šentjerneja na domžalskem dogodku. Za dobro voljo je poskrbel Tone Textor, ki je iz več kot sto let stare frajtonarice izvabljal čudovito glasbo. Za ozvočenje je poskrbel Primož Košak. Ves čas pa se je okoli množice obiskovalcev sukal šentjernejski petelin, ki je vzbujal veliko pozornosti, bil pa je bil pripravljen narediti tudi kakšen selfi z otroki, ki so ga cukali za perje in ga božali.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi