Iz roda v rod se prenašajo pesmi in ples

Folklorno kulturno društvo Lukovica je za 4. letni folklorni koncert pripravilo bogat kulturni program, v želji, da se nastopajoči in obiskovalci koncerta skupaj dotaknejo izročila, ki ga iz roda v rod prenašajo babice in dedki, otroci, vnuki in pravnuki. Skratka, pripovedi o življenju različnih generacij in velikih razlikah med nekoč in danes. 4. letni koncert, ki so ga poimenovali “Iz roda v rod”, je potekal v Kulturnem domu Antona Martina Slomška v Šentvidu pri Lukovici v soboto, 3. februarja 2018.

Moderator Aleš Lebar je na začetku prireditve predstavil nekaj podatkov o foklornem večeru, nato pa je povabil na oder citrarko Damjano Praprotnik, ki je zaigrala nekaj skladb na citre. Damjana se je letos pridružila Folklornemu društvu Lukovic,a kot nova vodja otroške skupine in je vsestranska glasbena in plesna pomoč v društvu. Je profesorica citer in koncertna citrarka, ravnokar pa zaključuje pedagoški magisterij v Linzu.

Po Damjaninem igranju so na vrsto prišli kleni Gorenjci iz Folklorne skupine Kulturno prosvetnega društva Lesce, ki jih povezuje druženje, dobra volja, vztrajnost in odlična kondicija. Večina članov je že upokojenih, kar jim dopušča številne nastope, predvsem v okolici nam zelo znanega Bleda. Vadijo dvakrat tedensko, redno v skupini pleše 10 parov. Spremljata jih godec Jože in klarinetist Miran. Njihov program obsega šest različnih koreografij iz gorenjskega območja in pravkar se učijo dveh novih. Eno odlično koreografijo so nam prikazali na odru v Šentvidu.

Da se tudi v plesu rado druži več generacij, je prikazalo domače folklorno društvo s posebno koreografijo plesov iz gorenjske ter njihovega okoliša. Zgodba se je pričela s plesno igro otrok, ki napreduje v zahtevnejši ples – štajeriše z robčki. Ob tem se jim je pridružil tudi del odrasle skupine in do konca zgodbe se je na odru razvrstila že vsa skupina. Prepletlo se je 12 plesnih parov ter godca Blaž in Damjan. Posebej za to priložnost jim je na pomoč z izposojo otroških folklornih kostumov priskočilo Kulturno društvo Domžale, česar so seveda zelo veseli, saj sami še niso uspeli zbrati zadostnih sredstev za nakup, otroci pa so v teh oblekah resnično zažareli. Folklorno kulturno društvo Lukovica v teh dneh praznuje 4. rojstni dan. Zanos društva ostaja, program skupine se povečuje. Skupaj z zametkom mladinske skupine štejejo že skoraj 50 članov, kar jim je v potrditev, da delajo prav in se imajo dobro. Še vedno so odprta vrata tudi vsem, ki sta vam ples in glasba pri srcu, imate radi druženje in popotovanja.

Stanko in Maša Pelc sta se predstavila z izsekom iz svoje predstave “Pelčev pasijon po Stanitu – knjiga I: Otroštvo”! Videli smo prvi del intervjuja s Pelčevim alter egom, ki novinarki na TV komercialne komunikacije, oziroma slabšalno TV kisla kumara, razlaga o zgodah in nezgodah naslovnega junaka. Oba igralca sta na koncu obiskovalce povabila, da se naslednji petek, 9. februarja 2018, na odru Kulturnega doma A.M. Slomška v Šentvidu lahko ogledajo celotno predstavo.

S plesom pa se je predstavila tudi Folklorna skupina Klas iz Horjula. Skupina deluje že od leta 1978, tako da se je zamenjalo že kar nekaj generacij plesalcev pa tudi umetniških vodij. Danes pleše v skupini okrog 25 amaterskih plesalk in plesalcev, ki se z veliko ljubeznijo do plesa in petja zbirajo ter radi nastopajo. Člani skupine se srečujejo dvakrat na teden. Skupina pleše plese iz celotne Slovenije. Horjulci so zaplesali koreografijo z naslovom “Ne bom več soldat!” Ples pripoveduje o prvi svetovni vojni, ki se je vlekla, meseci so se prevesili v leta in avstro-ogrski vojski je zmanjkalo vsega. Fantje se niso bili več pripravljeni boriti za cesarja, ki jih je puščal lačne in prezeble. Vse več jih je dezertiralo, zbirali so se skupaj in čakali konec vojne. Lakoto so jim pomagala prebroditi dekleta, ki so jim prinašala hrano, vendar pa so hotele v zameno vsaj malce veselja ob plesu …

Vseh 6 članov zasedbe Klape Sidro, ki so zapeli na odru v dvorani A. M. Slomška v Šentvidu, prihaja iz doline Črnega grabna. Radi poudarijo, da njihovi začetki muziciranja segajo v čas šolanja v Glasbeni šoli Domžale na oddelku Brdo, ko so še mlečnozobi zagrizli v sladek glasbeni kolač. Nad petjem so se navduševali v različnih glasbenih sestavih katerih del so še danes – med drugim MPZ Janko Kersnik, MePZ Šentviški zvon in Godba Lukovica. Poleg glasbe jih povezuje tudi prijateljstvo, ki ob dobri kapljici in sanjajočih pesmih raste in se razvija z odra na oder. Dobrih pet let nazaj so fantje stopili v krog in prvič uradno zapeli kar na Filozofski fakulteti. Od tedaj jim poetičnost dalmatinskega melosa, morske neskončnosti in pesmi življenjskih preizkušenj rišejo v naša srca. Takšnega repertoarja je polovica, drugi del pa predstavljajo slovenske umetelne, narodne in ljudske pesmi. Ljudje so njihovo ubrano petje vzljubili, pretežno skozi presenečenja na praznovanjih. Skupina si je po letu dni nadela ime Klapa Sidro, saj sidro med drugim simbolizira upanje, ljubezen in že nekaj časa tudi šest pojočih fantov.

V vzdušju prihajajočega pusta ali kot pravijo na ptujskem – Fašenka se je domača folklorna skupina predstavila s štajerskimi plesi. Zaplesali so hudomušni ples v spletu štajerskih plesov, to je tisti splet, s katerim se je pred štirimi leti vsa zgodba Folklorno kulturnega društva Lukovica začela.

Ob zaključku prireditve so se v Folklorno kulturnem društvu Lukovica zahvalili vsem, ki jih vsako leto podprete s svojim obiskom In vsem, ki jim omogočajo redno delovanje društva ter organizacijo letošnjega letnega koncerta: Občini Lukovica, Javnemu skladu RS za kulturne dejavnosti, Območni izpostavi Domžale, Gostilni Škarja, podjetju Marche, PGD Prevoje, Krajevni skupnosti Prevoje, Turističnemu društvu Gradišče, Muzeju ‘Pr Matet’ iz Gradišča, Dragu Juteršku, medijskemu partnerju domžalec.si in še številnim posameznikom.

Več fotoutrinkov s prireditev si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi