Domžale Tajfun tretji

1. članska liga zahod

V prvi šahovski članski ligi – zahod, ki je septembra in oktobra v treh vikendih potekala v Komendi, je ekipa Domžale Tajfun dosegla lep uspeh, saj se je uvrstila na tretje mesto, le malo pa ji je manjkalo do drugega. Zmagal je sicer Ig, ki se je ponovno uvrstil v državno ligo,  kjer že tekmoval. Tam nastopa najboljših deset ekip v državi,  v teh igra veliko tujih in domačih velemojstrov.   

Domžale Tajfun se je večino gibal nekje okoli petega mesta, v zadnjem kolu pa je visoko premagal Sij Acroni Jesenice z 5.5 : 0.5, kar je zadostovalo za zanesljivo tretje mesto. Dolgo je kazalo, da bo Trebnje BMP premagalo Kočevje, vendar je naposled Kočevje remiziralo in se uvrstilo pred Domžalčani, sicer bi bili ti pred njim. Velike zasluge za lepo uvrstitve imata turški velemojster Burak Firat, ki je uspel odigrati vseh devet partij in zbral 7.5 točke ter bil najboljši igralec na prvi deski. Podobno velja za bojevitega Jureta Plaskana, ki je iz devetih partij na tretji deski dosegel 7 točk in prejel srebrno kolajno za to desko. Izvrsten je bil tudi Lan Turek Timotej, ki je odigral pet partij, vendar dosegel zavidljive 4.5 točke in bil najboljši igralec med rezervami. Ekipe so sicer štele šest članov.

Ne smemo pozabiti tudi srbskega mednarodnega  mojstra Mladena Milenkoviča, ki je igral le prvi tri partije in iztržil 2.5 točke. Velja omeniti tudi šele enajstletnega Rudija Čampo Olenika, ki je iz štirih partij zbral 1.5 točke, vendar dokazal, da se razvija v izvrstnega šahista. Posebnost tekmovanja je, da so kot prvi kriterij pri končni razvrstitvi štele meč točke in šele potem osvojene točke, sicer bi bil Domžale Tajfun drugi.

Vrstni red: Ig 15 (36.5), Kočevje 14 (33.5), Domžale Tajfun 13 (34.5), Trebnje BMP 12 (33.5), Piran 12 (29), Gorenjka Lesce 10 (24.5), Komenda 6 (24.5), Stari Mayr Kranj 5 (23), Rimex Ilirska Bistrics 2 (13), Sij Acroni Jesenice 1 (16.5).

Domžalska ekipa, ki jo je kot kapetan vodil Boštjan Grošelj, ni uspela vedno nastopati v najboljši zasedbi, sicer bi zelo resno posegla tudi na prvo mesto.

Avtor: Jože Skok

Komentarji uporabnikov
Tagi