Žlahtna vinska zgodba: V Atrij kleti za doživetje izvrstnih sadnih okusov poskrbeli z vini Albiana

Žlahtna vinska zgodba in z njo plemeniti vinski cilji, ki so si jih zadali v novi domžalski vinski kleti Atrij, se nadaljuje brez premora. Na parket domžalske vinske kleti sta tokrat stopila Jernej Žaren in Miha Ritonja iz posestva Žaren iz Krškega, ki sta domžalski javnosti predstavila vina znamke Albiana, najvišjo selekcijo njihovih vin zbranih pod to znamko, ki ob poudarjeni sadnosti izražajo svoje sortne značilnosti in karakter vinorodne dežele Dolenjske.

Atrij kleti, ki se nahaja na Ljubljanski cesti 106 b v Domžalah, plemenite vinske cilje skupaj z reprezentanti Vinske nogometne reprezentance Slovenije zasledujejo vsak četrtek, ko se s svojimi vini predstavi eden izmed priznanih slovenskih vinarjev. Prijeten ambient pa je več kot primeren za umik od vsakdanjega tempa življenja, kar je možno ob četrtkih, petkih in sobotah od 17. ure dalje. Prostor je zelo primeren tudi za zaključene družbe, saj se tam lahko organizira tudi kakšno praznovanje, zabavo ali pa druženje v krogu prijateljev. Ob dobri kapljici seveda. Poskrbijo pa tudi za prigrizek.

Žlahtna vinska zgodba z vini Albiana

V četrtek, 31. januarja 2019, so se obiskovalce Atrij kleti, nove domžalske vinske kleti, razvajali z vini blagovne znamke Albiana. Gre za vina, ki so selekcionirana na podlagi najboljšega grozdja, ki raste na najboljših legah. Posestvo Žaren je širši javnosti poznano kot eden največjih pridelovalcev cvička na Dolenjskem. Obdelujejo lastnih 20 hektarjev vinograda, do sedaj pa vina na trgu ponujali pod blagovno znamko Žaren. V letu 2016 so začeli z novo idejo in blagovno znamko Albiana, kjer so z vini prišli na višjo kakovost, sta nam obrazložila Jernej Žaren, lastnik in vodja posesti ter Miha Ritonja, enolog in komercialist. Posestvo, na katerem uspevajo njihovi vinogradi, sta leta 1936 kupila Albin in Ana Žaren Od tod ime Albiana. Poleg Cvička, na leto ga predelajo 250.000 litrov, ki se sicer prodaja pod blagovno znamko Žaren, nekaj pa ga posebej uvrstijo tudi v blagovno znamko Albiana, pod to znamko ponujajo še Zeleni silvanec, Laški rizling in Chardonnay (bela vina), Rose, Modro frankinjo (dve vrsti) in penino. Ob tej priložnosti velja omeniti, da je na sejmu v Gornji Radgoni njihov Cviček prejel zlato medaljo. Se pravi, da spada med top tri cvičke v Sloveniji.

Blagovna znamka Albiana vsebuje selekcijo izbranih vin.

Naša sogovornika sta nam povedala, da se pri pridelavi vina držijo načel in tega, da uporabljajo čim manj dodatkov, kar pomeni tudi bolj zdravo in kvalitetno vino. Se pravi, da se trudijo v smeri, da so njihova vina čim bolj prijazna uporabnikom. Vsi njihovi vinogradi so selekcionirani, vsako sorto pa imajo zasajeno na enem mestu. Do tega so prišli po letih testiranja, katere lege dajo grozdju boljši rezultat, kar se je pokazalo več kot odlično. Ves čas opazujejo in dajo pozornost tem legam, predvsem v smeri, če bo vsako leto na isti parceli konstantni pridelek. Če se enkrat zgodi, da ni, potem določenega vrsta vina kakšno leto ne bo, kar se je zgodilo z vinom Rose. Letnika 2018 namreč ne bo. To odločitev pa so prejeli pred kratkim. Na trgatvi so bile precej zahtevne vremenske razmere, zaradi tega kvaliteta grozdja ni bila zadovoljiva, pa so potrgali na drugi parceli. Vendar je tipika tistega vina drugačna od tega, zato Rose letnika 2018 ne bo. »Preprost razlog. Postavili smo zelo visok nivo tega vina. Ker je letnik 2018 tako izstopal, bi naredili zmedo. To pa je tisto, kar loči vinarje med seboj in da je nekdo sposoben povedati, da nekega vina letos ni, ker ni izpolnilo naših pričakovanj. Seveda moraš biti pri tem zelo močan in reči ne. Na žalost izgubiš nekaj trga, ne izgubiš pa zaupanja, kar pa je bistveno,« pojasni Jernej Žaren.

Pri blagovni znamki Albiana gre za vina gre za vina, ki so selekcionirana na podlagi najboljšega grozdja, ki raste na najboljših legah.

V blagovno znamko Albiana so šli zelo premišljeno in zavestno. Nič ne prepuščajo naključju. Je pa narava tista, ki jih vodi in usmerja. Zaenkrat Albiana predstavlja blizu 20% njihove proizvodnje. Seveda želijo ta delež povečati, vendar bo potrebno nekaj časa, da pridobijo zaupanje pri potrošnikih. Na trgovskih policah vin Albiane ne boste našli. Želijo pa razviti mrežo po terenu in sicer v boljših gostinskih lokalih, kjer delajo na kulinariki. »Ob dobri hrani se gostje srečajo z dobrim vino. In nato pridejo k nam. Ljudje namreč radi pridejo tja, kjer se je vse začelo. Radi slišijo razmišljanje in delo vinarja,« pove Jernej Žaren. Trenutno so  tik pred odprtjem novega degustacijskega prostora ter sob za prenočišča.  Zaupa nam še, da Dolenjska nudi čudovite pogoje za vinogradništvo tudi na višjem nivoju. So prvi iz te pokrajine, ki so zagrizli v to, da so na trgu ponudili vino višjega nivoja. Pravi, da se vse da, samo vztrajati je treba in iti v korak s časom. Seveda si želi, da bi takšen korak kot ga je naredil sam, naredil tudi še kakšen drug dolenjski vinar: »Želimo Dolenjsko dvigniti na višji nivo. Če nas bo deseta ali več, bo že nekaj.«

Naslednji v seriji degustacij, se bo predstavila Vinska klet Toplak iz Slovenskih goric, svoje steklenice z opojno pijačo pa bodo odpečatil v četrtek, 7. februarja 2019, ob 17. uri.

Nagradna igra Atrij kleti

Prejšnji teden smo na našem portalu objavili nagradno igro, ki smo jo pripravili skupaj z Atrij barom. Bralce smo povprašali katero številko na svojem dresu nosi reprezentant Vinske nogometne reprezentance Slovenije Jure Štekar. Odgovor seveda ni bil težak, saj se je skrival v samem prispevku, v katerem smo navedli, da Jure nosi dres številko 3. Prejeli smo veliko število odgovorov, ki so bili vsi pravilni. Sreča pri žrebu pa je bila naklonjena naslednjim izžrebancem, ki bodo prejeli steklenico izbranega vina reprezentantov Vinske nogometne reprezentance Slovenije: Lidija Zupan, Veruška Metelko, Damjan Tomažin, Natalija Kalovšek in Vasja Novak. Srečnim izžrebancem čestitamo, obenem pa jih obveščamo, da lahko dobitek vzdignejo v roku 15 dni v Atrij kleti, ki se nahaja na Ljubljanski cesti 106 b v Domžalah.

Marjan Kocman-Kuki je izžrebal pet srečnežev, ki bodo prejeli steklenico izbranega vina reprezentantov Vinske nogometne reprezentance.

Skupaj z Atrij kletjo smo pripravili novo nagradno igro, v kateri pa tokrat ne bomo nikogar izžrebali, ampak bomo prvim petim obiskovalcev, ki se bodo v četrtek, 7. februarja 2019, oglasili v Atrij kleti na degustaciji vin Toplak, podarili brezplačno vstopnico za udeležbo na pikniku, ki bo potekala po prijateljski tekmi Vinske nogometne reprezentance v Radomljah, predvidoma spomladi.

Odprte prijave za tečaj: pomožna dela v gostinstvu (natakar, kuhar)

Že ob odprtju je Kocman napovedal, da bodo v Atrij kleti izvajali tudi programe izobraževanj in sicer že zbirajo prijave za tečaj za priučitev – pomožna dela v gostinstvu (natakar, kuhar). Teh poklicev v Sloveniji primanjkuje, zato so takšni tečaji več kot dobrodošli. Več informacij o tečaju dobite na telefonski številki: 031 837 848. Pred izvedbo tečajev, bodo pripravili tudi informativni dan, kjer boste prejeli vse potrebne informacije.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar

Komentarji uporabnikov
Tagi