Srečanja pod slamniki: Janez Bizjak – Ostaline megalitske kulture na slovenskem

V Slamnikarskem muzeju v Domžalah je v sredo, 13. aprila 2016, potekalo Srečanje pod slamniki. Tokratni gost pogovora, ki ga je vodila Cveta Zalokar je bil dolgoletni direktor Triglavskega narodnega parka, arhitekt, urbanist in naravovarstvenik Janez Bizjak. Tema pogovora je bila njegova knjiga, ki govori o odmevih megalitske kulture v Slovenski krajini in njenem kulturnem izročilu. Gre za izredno zanimivo knjigo, ki je nastajala šest let in posega v mistično področje.

Gost Srečanja pod slamniki Janez Bizjak, ki je 13 let opravljal funkcijo direktorja Triglavskega narodnega parka, je v uvodu pogovora dejal, da se v Alpah najde marsikaj in da to odkrivajo šele zadnjih dvajset let. Povod za nastanek njegove knjige, ki je nastajala šest let, je bilo odkritje kamnitega kroga pod Krnom: »Ko sem ga našel, sem menil, da doslej skrito ne sme tudi ostati skrito. Kulturna dediščina in duhovno izročilo naših prednikov, četudi samo domnevni in težko dokazljivi, sta naša skupna in javna lastnina …« V knjigi pa avtor ne opisuje samo ostanke megalitske kulture na slovenskih tleh, ampak se ozre tudi na druge predele Alp in tudi Irsko, Laponsko …

Pri nas je ob tem raziskoval tudi krog in oval kot tipološko posebnost slovenske kulturne krajine in v tem sklopu opisal kamnite kroge in ovale na Krasu in v Istri, pastirski stan na Veliki planini, Planino Bošinco visoko nad Dednim poljem, Ograde in ograde na visokih planinah, Gradišča in cerkve znotraj krogov ali ovalov. Pri raziskavi o domnevnih ostalinah megalitskih krogov v Julijskih Alpah je v knjigi zajel kulturo v kamnu, Bavšico in Planino Laz.

Janez Bizjak je univ. dipl. ing. arhitekture, urbanist, naravovarstvenik in publicist; od 1983 do 2005 je bil zaposlen na Triglavskem narodnem parku, od 1992 do upokojitve (2005) tudi njegov direktor. V Mednarodni komisiji za varstvo Alp, CIPRA, je aktivno sodeloval pri pripravi Alpske konvencije. V obdobju 2000-2005 je bil podpredsednik ALPARC, Mednarodne zveze zavarovanih območij Alp, dejaven je v organizaciji Pro Vita Alpina International.

Od jeseni 2010 je načelnik Komisije za varstvo gorske narave Planinske zveze Slovenije in predstavnik PZS v Komisiji za varstvo gorske narave (KONSAR) Club Arc Alpin.

Pogovor z Janezom Bizjakom si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Filip Špendl; Video: Simona Pivar
Komentarji uporabnikov