Saj ni res pa je: V centru Domžal gojijo peteline kar v dostavnem vozilu

Ljudje smo vajeni vsega mogočega. Poleg tega, da nas dan za dnem presenečajo naši politiki, ki jih noben več ne jemlje resno, so tu tudi tako imenovani vaški in mestni posebneži, ki s svojimi dejanji, ravnanji in še čem, presenečajo okolico. V bistvu smo posebneži vsi, vsak po svoje … Na fotografijah, ki so nastale v centru Domžal in ki nam jih je poslala naša bralka, lahko vidite, kakšen kokošnjak oziroma petelinjak (mi smo ga poimenovali tako, v slovarju slovenskega knjižnega jezika namreč ta beseda ne obstaja) si je za svoje peteline omislil nekdo. In sicer je za to uporabil kar odsluženo dostavno vozilo.

Svoje dni je bil sploh na vasi običaj, da je bila poleg hišce obvezno še štalca notri pa kravca in kakšen prašiček. Obvezno je bil pri hiši tudi kokošnjak, v katerem so prebivale kokoši, družbo pa jim je delal še kakšen petelin, ki je poskrbel bolj za sproščeno vzdušje med kokoši in seveda za jutranjo budnico. Danes imajo sem ter tja ljudje še kokošnjake in s tem pri roki domača jajca, kar se že vidi po samem rumenjaku. Še vedno je in tudi vedno bo domače veliko boljše od tistega kar ponujajo trgovci na svojih policah.

No, da ne bomo zašli, pa nadaljujmo v bistvu tega prispevka. Ko človek omeni kokošnjak, si običajno v glavi naredimo sliko, kako naj bi zgledal. Res pa je, da danes na trgu ponujajo že tudi premične kokošnjake, ki jih lahko premikaš po travi ali v prevodu pelješ kokoši na izlet, pri tem pa se ni treba bati, da bi se le-te odpravile vsaka v svojo smer. Poseben kokošnjak oziroma petelinjak, saj so v njem sami petelini, so si omislili v centru Domžal in sicer v bližini Zdravstvenega doma Domžale. Petelini namreč prebivajo kar v osebnem vozilu za dostavo, ki je parkirano pred tamkajšnjim skladiščem in trgovino. Iz fotografij, ki nam jih je poslala naša bralka, predvidevamo, da gre za odsluženo vozilo, je možno videti peteline na armaturi, ki žalostno zrejo na prosto. Omenjene živali namreč sodijo v za to primeren prostor, običajno je to ograjen kokošnjak na prostem.

Zakaj si je nekdo omislil takšno domovanje za peteline ne vemo, zagotovo pa to ni primeren dom za te živali. Več o tem bi vedeli povedati člani organizacij za zaščito živali. Je pa še nekaj. Po kitajskem horoskopu smo v letu petelina, ki je deseto znamenje kitajskega zodiaka in naj bi leto 2017 obarval s svojimi tipičnimi značilnostmi, kot so ponos, ambicioznost, iskrenost, želja po občudovanju, strast, pogum, točnost, plodnost, želja po skrbi za druge in navezanost na domače okolje. Mogoče pa v tem grmu tiči zajec?

Avtor: Miha Ulčar; Foto: bralka
Komentarji uporabnikov