Računalnik, moj prijatelj

SIMBIOZA med generacijami 2018

V prostorih Društva Lipa, Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale, je bilo že četrto leto organizirano »Računalniško opismenjevanje«, ki poteka v sodelovanju s Srednjo šolo Domžale. Letos se je delavnice udeležilo dvanajst ukaželjnih Lipovcev.

Mladi, bodoči tehniki računalništva, letos jih je bilo sedem, vsi iz tretjega letnika, so prevzeli vlogo pedagogov delavnice računalništva, ki je potekala od torka, 12. do petka, 22. junija 2018. Vsak od njih je bil zadolžen, da predstavi eno od področij predvidenega programa. To sodelovanje pa se jim upošteva kot obvezna letna praksa.

Na delavnici »Računalnik, moj prijatelj« smo govorili o osnovah računalništva, kako z računalnikom rokovati ter kaj je dobro vedeti o oskrbi računalnika. V prvem delu smo spoznali strojno, predvsem zunanjo opremo. Pobližje smo si ogledali zunanjo opremo in karakteristike namiznega računalnika, nato pa na podoben način analizirali še prenosnik. V nadaljevanju smo se seznanili z aktiviranjem računalnika ter začeli s prvimi koraki v tem novem svetu s poglavjem “Brezmejna polja računalnika”. Dotaknili smo se oskrbe računalnika, na kaj je dobro biti pozoren pri rokovanju z računalnikom ter kako ga lahko očistimo. Velik poudarek je bi tudi na varnosti vnesenih podatkov in pozornosti na prejeto pošto glede morebitnega vnosa virusov.

Da se na Srednji šoli Domžale medgeneracijskega sodelovanja resno lotevajo, potrjujejo tudi obiski in spremljanje predavanj njihovih profesorjev: Borut Jagarinec (mentor), Mojca Jager (strojna obdelava), Karmen Koprivec (praksa) in Tadej Trimko (programiranje). V veliko veselje nam je bila tudi pridobitev gradiva vseh predavanj, ki smo ga dobili po e-pošti in si ga lahko natisnemo kot skripto.

Zadnji dan predavanj sta prijetno presenečenje pripravila profesor Borut Jagarinec in predsednik Lipe Marjan Ravnikar, ki sta slušateljem podelila lična Potrdila za udeležbo na delavnici računalništva in vse skupaj povabila na pogostitev in prijetno druženje.

Z zaključkom naših predavanj so se za šolsko leto 2017 – 2018 v Lipi zaprla vrata. Prijetne počitnice, vidimo se meseca oktobra …

Avtor: Mirjana Kavčič; Foto: Mirjana Kavčič

Komentarji uporabnikov
Tagi