Prosojno telo v Galeriji Domžale, umetnice Uršule Berlot

V četrtek zvečer je bila v Galeriji Domžale otvoritev razstave z naslovom "Prosojno telo", avtorice Uršule Berlot; umetnice, ki pri svojem delu ne uporablja barv, temveč ustvarja s prosojnicami in svetlobo. Razstavo je odprl direktor Kulturnega doma Franca Bernika Milan Marinič, umetnico in njeno delo pa predstavil kurator razstave Vasja Nagy.

Na razstavi so predstavljene simetrične kompozicije rentgenskih posnetkov različnih delov človeškega telesa, ki jih je umetnica prelila v estetsko umetnost. Prosojnost našega telesa, kakor vsake druge snovi, je vprašanje prepuščanja svetlobe in absorbcije fotonov posameznih frekvenc. Človeško telo prepušča rentgenske žarke, vidne svetlobe pa ne. In rentgenski posnetki, ki jih umetnica sklada v kompozicije, so vizualizacija neke druge svetlobe.

Uršula Berlot se je rodila leta 1973 v Ljubljani. Po končani Naravoslovno-matematični srednji šoli se je odločila za študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Svoja znanje je izpopolnjevala še na Ecole nationale Superieure des Beaux-Arts v Parizu. Magistrirala je leta 2002, nato pa leta 2010 še doktorirala na ALUO v Ljubljani, kjer je trenutno zaposlena kot docentka.

Razstava bo odprta do 23. marca 2013. Ogledate si jo lahko od ponedeljka do petka od 10. do 12. ure in od 15. do 19. ure, ob sobotah od 10. do 12. ure. Vstop je prost.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov