Pravljice za odrasle – Skrivnostna skrinjica

Knjižničarja Mirjam Štih in Luka Hrovat v Knjižnici Domžale že peto sezono zapored, pripravljata zanimiva srečanja z naslovom PRAVLJICE ZA ODRASLE.

Ideja pravljic za odrasle je nastajala nekaj let, saj je bila največja težava način, s katero sta se soočala, kako pravljice sploh približati odrasli publiki. Rešitev se je skrivala v samih pravljicah, saj nam le-te na svojevrsten način pripovedujejo o naših vsesplošnih tegobah življenja. In ta univerzalni motiv je bil po njunem mnenju odločilen, da so obiskovalci projekt vzeli za svojega.

V sredo zvečer, se je začela peta sezona pravljic za odrasle v prostorih knjižnice v Domžalah. Prikupna Mirjam se je za pravljico tokrat prelevila v lepo muco, ki kot lik skupaj z psom nastopa v pravljici. Mirjam se vedno za vsako pravljico, ki nam jo prebira, obleče v enega od likov, ki tisti večer nastopa v pravljici.

Zanimiva pravljica nas je popeljala do ribiča, ki ujame ribo, ki pa mu v zameno za izpustitev podari skrivnostno skrinjico. Ker je ribič z ženo živel že vrsto let v složnem zakonu, kjer ni bilo nobene skrivnosti, je skrinjica dobro opravljala svoje delo in jima bila v oporo v revnih časih z blaginjo, ki jima jo je podarjala. Ko pa si je žena nekoč zaželela uresničiti skrivno dolgoletno željo, ne da bi se posvetovala z možem in mu zaupala, pa je skrinjica nehala dajati blaginjo, še več, pomanjšala se je in izginila. Seveda sta bila sedaj na istem, kot pred skrivnostno skrinjico, zato se pes in muca odločita, da gresta iskat skrinjico, saj nista mogla več gledati žalosti v očeh gospodarjev in odpravita se na lov za skrinjico …

Po pravljici pa nam je Luka lepo razčlenil pravljico v očeh starejših poslušalcev, kjer je dodal veliko domislic in pogledov od zgoraj in od strani. Nasmejali smo se razčlenitvi pravljice, hkrati pa se tudi zamislili, saj je veliko povedanega zadel v bistvo današnjega sveta odraslih in otrok.

Več pa ob poslušanju pravljice, ki jo z veseljem priporočam tudi mlajšim poslušalcem.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov