Med prazniki se poveča količina odpadkov. Ali znamo praznovati okolju prijazno?

Pred nami je zadnji mesec letošnjega leta, ki ga mnogi poznajo tudi kot »veseli december«. Čas, ko bodo naše misli usmerjene v druženja, praznovanja in tudi obdarovanja. Nekateri so se po nakupih že odpravili, mnogi se še bodo in iskanje unikatnega darila za bližnje in prijatelje bo postala glavna tema pogovorov. Tako ali drugače bo vsak od nas poskušal pridobiti idejo, navdih ali namig, kje (po)iskati primerno darilo.

Predpraznični čas ponuja obilico priložnosti za številne dogodke, prireditve in druženja na prostem, ki jih bo v Domžalah in okolici kar nekaj. Ob srkanju priljubljene pijače in kramljanju s prijatelji, pa nastajajo številni odpadki, za odvoz katerih je v občinah Domžale, Trzin, Mengeš, Lukovica in Moravče zadolženo Javno komunalno podjetje Prodnik.

Tudi v predprazničnem in prazničnem času lahko vsak od nas in vsi skupaj z majhno pozornostjo naredimo veliko zase, sočasno pa tudi za naše okolje. Zato smo k pogovoru povabili strokovnjake Javnega komunalnega podjetja Prodnik, saj imajo dober vpogled v naše navade in razvade, ki morebiti ravno ob zaključku leta pridejo še toliko bolj do izraza. Vprašali smo jih, kje nam gredo v tem prazničnem času stvari dobro od rok in kje vidijo možnosti, da lahko še pred iztekom letošnjega leta naredimo nekaj dobrega zase in za okolje?

Od 18. do 26. novembra 2023, je potekal evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki je letos opozarjal na problematiko velikih količin odpadne embalaže, dodatno pozornost pa je bila namenjena tudi embalaži na prireditvah in problematiki vprašljivega kompostiranja tovrstne embalaže. V času praznovanj na prostem se tako nakopiči velika količina embalaže, ki jo nekateri skušajo omiliti z uporabo kozarcev za večkratno uporabo, kar pa verjetno ni vedno in povsod izvedljivo. Če govorimo o prednovoletnih zabavah na prostem, kje nam gredo stvari dobro od rok in kje bi lahko z malce pozornosti in truda dosegli še kakšen premik na bolje?

Predvsem je v zadnjih letih postalo nekako čisto samoumevno, da je treba odpadke tudi na prireditvah ločevati. Večina obiskovalcev prireditev pozna in upošteva pravila ločevanja, vendar ob takšnih množicah ljudi odpadki vseeno še niso ločeni tako, kot bi si to želeli.

Obiskovalce prireditev zato prosimo, da odpadke ločujejo, če so v dvomih, kam spada kakšen odpadek, lahko povprašajo na stojnici, kjer so izdelek kupili, sicer pa bi moralo biti tudi na embalaži označeno, iz katerega materiala je in v kateri zabojnik spada. Dolžnost organizatorjev pa je, da poskrbijo za zadostno število zabojnikov za odpadke. Vsekakor je priporočljivo, da se večjo embalažo stisne, da v zabojniku zavzame čim manj prostora.

Ko govorimo o količini embalaže v prednovoletnem času in v času vstopa v novo leto, kakšne so razlike v primerjavi s preostalimi meseci?

V prednovoletnem času je vse odpadne embalaže več kot sicer. V tem času se družimo, obdarujemo, več potrošimo. Več je embalaže hrane in pijače. V prednovoletnem času se hitreje napolnijo tudi zabojniki za steklo, zaradi naročanja izdelkov po spletu pa je več tudi kartonske embalaže. Kartonsko embalažo je pred odlaganjem v zabojnike na ekoloških otokih potrebno razstaviti in zložiti, da zasede čim manj prostora, sicer je lahko zabojnik v hipu prenapolnjen.

Čeprav se nam včasih morebiti celo zdi, da je malo stvari, na katere lahko vplivamo, praksa kaže, da temu vendarle ni povsem tako. Marsikaj lahko naredimo tudi pri izboru daril in pa načinu, kako jih predamo. V kaj jih zavijemo ali položimo?

Dejstvo je, da čisto vsako dejanje vpliva na naše okolje, zato se mora vsak izmed nas potruditi, da bo ta vpliv čim manj obremenjujoč. Vsak izmed nas bi si moral prizadevati, da ustvari čim manj odpadkov, za tiste, ki jih povzroči, pa poskrbeti tako, da čim manj obremenjujejo okolje. Kako? Kupujmo samo stvari, ki jih res potrebujemo, izbirajmo izdelke s čim manj embalaže, če je le možno, izberimo trajnostno embalažo ali takšno, ki jo lahko ponovno uporabimo, pri nakupovanju uporabljajmo lastne vrečke za večkratno uporabo, pijmo vodo iz pipe …

Darila lahko zavijemo v embalažo, ki jo imamo že doma. Skozi leto lahko shranjujemo razne škatle, uporabimo lahko tudi časopisni papir, okrasimo pa z naravnimi materiali. Odpadna embalaža pa je lahko tudi odličen material za ustvarjanje okraskov. Splet je poln čudovitih idej.

V današnjem hitrem tempu življenja, ko imamo pogosto občutek, da smo neprestano v bitki s časom je nakup brezosebnega darila lahko enostavna rešitev za izpolnitev pričakovanj, pa čeprav gre za nekaj, česar si obdarovanec morebiti niti ne želi. Letošnje leto se še ni izteklo in priložnosti za iskanje pravega darila je in bo veliko. Poiščemo lahko tudi izdelek, ki mu z unikatno osvežitvijo podarimo novo priložnost ali podarimo doma narejen izdelek iz recikliranih materialov.

Če nismo prepričani, kaj je obdarovancu všeč, je bolje podariti bon kot praktično darilo, ki bo končalo nekje v kotu in kmalu v smeteh. Pri nakupu igrač izbirajmo čim bolj naravne materiale, čim manj plastike in baterij… Namesto materialnega darila je lepo podariti doživetje, čas za druženje … tako sorodnikom kot prijateljem.

Če smo mi na drugi stran in prejmemo darilo, ki nam ni všeč, pa ga podarimo nekomu, ki ga potrebuje, če nikogar ne poznamo, ki bi ga lahko uporabil, so vedno tu dobrodelne organizacije, trgovine iz druge roke, centri ponovne uporabe … Skratka, naj darilo ne postane odpadek.

Čeprav bo priložnosti za odgovorno ravnanje z odpadki v iztekajočem se letu še veliko, je prvi korak na poti k večji skrbi zase in okolje tisti, ki bo ne glede na to, kdaj se bomo zanj odločili, vsakemu od nas ostal v lepem spominu. Zanj se lahko odločite že letos.

Avtor: Petra Petravič; Foto: canva.com

 

Tagi