Petje srcu je zavetje – jesenski koncert Ženskega pevskega zbora Stane Habe

Jesen, ki je pred časom obiskala naše kraje, ni prinesla samo odpadanja listja z drevja in umirjanja narave, temveč tudi vesel in sproščen tradicionalni Jesenski koncert Ženskega pevskega zbora Stane Habe DU Domžale, ki ga vodi Andreja Polanec. Letos je bil koncert še posebej slavnosten, saj so praznovali triinštirideset letnico obstoja, s koncertom pa so zaključili počastitev stote obletnice rojstva njihovega ustanovitelja in dolgoletnega zborovodje Staneta Habeta.

Tako kot vsako leto se je tudi letos koncerta udeležilo veliko število obiskovalcev, ki so dodobra napolnili dvorano Kulturnega doma Franca Bernika Domžale. Prireditev je potekala na praznik svete Cecilije, zavetnice pevcev in organistov v torek, 22. novembra 2022, vodil pa jo je Matej Primožič.

»Petje srcu je zavetje«, tako so pevke Ženskega pevskega zbora Stane Habe naslovile letošnji koncert. Tradicionalno ga izvedejo v jesenskem času, v njem pa predstavijo celoletno delo.

Letošnjega koncerta so se še posebej veselili, saj so z njim zaključili počastitev stote obletnice rojstva njihovega ustanovitelja in dolgoletnega zborovodje Staneta Habeta, vsestranskega kulturnega delavca. Bil je slovenski glasbenik in zborovodja, ustanovitelj in dolgoletni ravnatelj Glasbene šole Domžale, ter med pobudniki Pevskega zbora Šentvid in kar 50 let glavno gonilo glasbenega dogajanja na Domžalskem. Imel je posluh in srce za petje in ljudi in njihove potrebe. Tako je leta 1979 zbral upokojenke z veseljem do petja in ustanovil zbor, ki ga je vodil dvajset let. Osnovno vodilo je bilo in ostaja: poustvarjati lepo zborovsko petje in s tem kulturno bogatiti pevke in poslušalce, ob tem pa povezati različne generacije ljubiteljev petja. Ko je vodenje zbora prevzela Marika Haler, se je delo v isti smeri nadaljevalo in bilo v lokalni skupnosti cenjeno in priznano z občinsko bronasto plaketo ob 40-letnici zbora. Z zborovodkinjo Andrejo Polanec pa je zbor prenovil repertoar, se okrepil z novimi pevkami, a ostal zvest osnovnemu poslanstvu.

Zaradi znanih in neznanih omejitev spominske slovesnosti za častnega občana Občine Domžale Staneta Habeta ni bilo. 16. oktobra 2020 je namreč minilo sto let od rojstva Staneta Habeta, a je epidemija preprečila prireditev, ki je bila načrtovana za to visoko obletnico. Pevke Ženskega pevskega zbora Stane Habe so se odločile, da se bodo njegovemu spominu poklonile same, s petjem. V maju so se odpravile na Vrhniko, v rojstni kraj in na domačijo Habetovih. Topel sprejem jih je presenetil in gostoljubje so poplačale s petjem. Rodila se je zamisel, da se jim v Domžalah na njihovem koncertu pridruži Mešani pevski zbor Ivan Cankar, v katerem poje tudi gospodinja na Habetovi domačiji, gospa Vera. Tako so v pevski šopek povezale dva, za Staneta Habeta pomembna kraja.

Vodilo zbora je povezovanje različnih generacij. Zato so se letos pridružili pevci Pevskega zbora Glasbene šole pod vodstvom Ane Kalan, ki iz leta v leto raste. Zbor je poln mladih umetnikov, ki si želijo prepevati in nastopati. Raste tudi njihov zven, ki je otroško nagajiv in odseva trdno povezanost v prava prijateljstva.

Glasbo so delili z obiskovalci, na klavirju jih je spremljala Teja Komar.

V nadaljevanju programa je zapel Mešani pevski zbor Ivana Cankarja Vrhnike, ki ima za seboj več kot 30 let uspešnega delovanja doma in v tujini, saj je gostoval celo na Japonskem. Vsako leto organizira mednarodni pevski festival na Vrhniki. Zbor vodi in glasbeno usmerja zborovodja in dirigent Lovro Grom, ki uspešno koncentrira na domačih in tujih glasbenih odrih. Zbor je bil ustanovljen leta 1988 in deluje v okviru Pevskega društva Ivan Cankar Vrhnika. Je naslednik dveh zborov iz sedemdesetih let in sicer MPZ TUV Vrhnika in ŽPZ Sinja Gorica. Srce zbora je še danes nekaj pevk in pevcev iz tistega obdobja. So edini, ki na Vrhniki organizirajo mednarodne glasbene festivale. Na teh združujejo društva slovenskih izseljencev po svetu, ki gojijo in ohranjajo slovensko kulturno dediščino ter delujejo pod imenom Ivan Cankar.

Mladi moški glasovi Kvarteta Grm so v nadaljevanju bili prijetna poživitev za uho in oko. Kvartet Grm sestavljajo štirje izkušeni in zelo vsestranski glasbeniki. Kvartet sicer večkrat srečamo in slišimo na nekoliko manj veselih, v črno odetih priložnostih, a fantje z velikim veseljem prepevajo tudi ob priložnostih, kot je bil včerajšnji koncert. Prepevajo pa tudi na podoknicah. Kvartet krasi lepa usklajenost glasov, zelo širok program, ne ustrašijo pa se niti solističnih skladb.

Pevke Ženskega pevskega zbora Stane Habe Društva upokojencev Domžale so pripravile pester program pod vodstvom zborovodkinje Andreje Polanec. Med Domžalčanke je pripeljala nekaj dobrih pevk iz Mengša, ki so pripomogle k dvigu kakovosti njihovega zbora. Z veseljem bi sprejele še kako novo pevko! Vedno jim stoji ob strani tudi njihov hišni skladatelj, svetovalec in navdihovalec prof. Tomaž Habe, sin njihovega ustanovitelja. Na klavirju jih je spremljal pri nekaterih skladbah.

Ob koncu programa so gostitelji zapeli skupaj s Pevskim zborom Glasbene šole Domžale Sončno uro Frana Milčinskega Ježka v priredbi Tomaža Pirnata, zatem pa so se jim pridružili vsi sodelujoči, ki so skupaj zapeli Splavaj, misel Giuseppeja Verdija iz opere Nabucco.

Z izbranim naslovom koncerta so potegnile rdečo nit večera. Letošnji naslov »Petje srcu je zavetje« je odražal občutje in aktivnosti, ki so jih spremljali zadnji dve leti. Kljub vsem zaprekam je zbor redno vadil na različnih lokacijah, pevke so ostale povezane in se vzpodbujale ter skupaj preživele mnoge lepe trenutke. To so pokazale tudi na odličnem letnem jesenskem koncertu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi