Ko boste obiskali pokopališče ne spreglejte humanitarne akcije Manj svečk za manj grobov

V dneh pred prazniki je Fundacija Svečka po več krajih po Sloveniji začela 10. ekološko humanitarno akcijo “Manj svečk za manj grobov”. Namen akcije, ki bo trajala do 1. novembra, je, da bi ljudje namesto pretiranega okraševanja  grobov s svečami in plastičnim cvetjem denar raje namenili za nakup medicinskih pripomočkov ter zdravljenje bolnih in življenjsko ogroženih. Humanitarna akcija bo sedmič zapored potekala tudi na pokopališčih v Domžalah, Ihanu, Dobu in Radomljah, zbrana sredstva pa bodo namenili Domu upokojencev Domžale za nakup antidekubitusnih pripomočkov za postelje in vozičke.

Humanitarna akcija “Manj svečk za manj grobov”, s katero so začeli leta 2009 mladi v Zagorju ob Savi, že sedmič pa bo potekala tudi v domžalski občini, je vse od začetka prerasla prvotne začetne okvire, saj je odziv obiskovalcev pokopališč iz leta v leto večji. Namen akcije je omejevanje pretiranega krašenja grobov in namesto kupa ekološko spornih sveč, sredstva preusmeriti v dobrodelne namene. Slogan akcije je “Pomagajmo tistim, ki še živijo, če nismo mogli vsem, ki se jih te dni spominjamo.” Slovenci smo svetovni prvaki v nakupovanju nagrobnih sveč in s to akcijo vas želijo spodbuditi, da smo tokrat zmerni pri okraševanju grobov. Svojih dragih pokojnih se spomnimo tudi s prostovoljnim prispevkom za tiste žive, ki potrebujejo našo pomoč.

Na stojnicah opremljenih s plakati vas bodo 31. 10. in 1. 11. 2018, na pokopališčih v Domžalah, Ihanu, Radomljah in Dobu čakali prostovoljci, ki vam bodo še podrobneje razložili namen akcije. V zameno za dar boste prejeli zastavico sočutja, ki jo boste namesto svečke lahko pustili na grobu. Akcija bo letos potekala tudi v Domu upokojencev Domžale in v tamkajšnji Kavarni Vej´ca. Prostovoljci, ki jih že vsa leta vodi Mojca Kanduscher, pobudnica akcije v domžalski občini, bodo zbrana sredstva namenili Domu upokojencev Domžale za nakup antidekubitusnih pripomočkov za postelje in vozičke. Blazine preprečujejo in zdravijo preležalnine pri starostnikih, ki jih povzroča dolga oskrba, zlasti dolgotrajno ležanje.

Po besedah mag. Nataše Zalokar, direktorice Doma upokojencev Domžale, je odziv na omenjeno akcijo vsako leto izjemno dober, ljudje pa z majhnim prostovoljnim prispevkom pomagajo še živečim, ki potrebujejo pomoč. Po vseh do sedaj izvedenih akcijah, so s prispevki kupili različne medicinske pripomočke, ki njihovim oskrbovancem pomagajo premagovati razne ovire in jim lajšajo vsakdan. Ob tem se je mag. Zalokarjeva zahvalila vsem prostovoljcem in gospe Kanduscherjevi, ki vsako leto s svojim trudom poskrbijo, da je akcija uspešno izpeljana ter tudi donatorjem, ki jim omogočajo izdelavo letakov, plakatov in zastavic. Občani Domžal so bili o letošnji akciji “Manj svečk za manj grobov” pred dnevi že seznanjeni tudi z letaki, ki so jih prejeli na dom.

Letos v akciji Manj svečk za manj grobov sodeluje 120 organizacij iz vse Slovenije in preko 400 prostovoljcev. Akcija s  stojnicami bo tako potekala v Celju, Mariboru, Murski Soboti, Zagorju ob Savi, Trbovljah, Hrastniku, Novem mestu, Litiji, Šmartnem pri Litiji,  Grosuplju, Domžalah, Logatcu, Velenju, Šmartnem ob Paki in Savi,  darovati pa bo mogoče tudi na drugih lokacijah po Sloveniji, kar sproti  Fundacija svečka objavlja na spletni strani in socialnih omrežjih.

V času akcije bodo lahko ljudje denar, ki bi ga sicer dali za sveče in umetne rože, namenili v dobrodelne namene in tako prižgali virtualne svečke s poslanim SMS na številko 1919 s ključno besedo SVECKA ali SVECKA5, s prvo besedo bodo darovali en evro, z drugo pa pet evrov. V  zameno bodo darovalci prejeli zastavico sočutja, s katero se bodo lahko  okolju prijazno poklonili spominu na preminule. Z akcijo bodo prispevali za medicinske pripomočke in zdravljenje bolnih in življenjsko ogroženih.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: arhiv domžalca, Fundacija svečka

Komentarji uporabnikov
Tagi