Kako smo volili na domžalskem in kdo bo vstopil v hram demokracije

Za nami je praznik demokracije – predčasne volitve poslancev v Državni zbor Republike Slovenije, na katerih smo se odločali komu bomo v naslednjih štirih letih zaupali vodenje države oziroma, kaj bomo imeli državljani v naslednjih štirih letih na naših jedilnikih.

Na predčasnih volitvah smo izbirali med 25 kuharskimi ekipami, ki so nam v minulih tednih ponujale svoje recepte za zelje s krompirjem. Na nas pa je bilo, da se odločimo ali bomo v naslednjih štiri letih jedli krompir z zeljem ali zelje s krompirjem. Ocvirkov na jedilniku državljani ne bomo deležni, saj se bodo z njimi mastili tisti, ki bodo naslednje štiri leta kuhali za državljane. Je pa res, da morajo še prej sestaviti kuharsko koalicijo, kar bo glede na rezultat trd oreh. Bo pa v prihodnjih dneh cvetela trgovina z ocvirki.

Pa pustimo šalo na stran. Poglejmo si kako smo volili na domžalskem in kdo vse nas bo v prihodnjih štirih letih zastopal v Državnem zboru RS. Na predčasnih volitvah je imelo po podatkih Državne volilne komisije volilno pravico 1.712.667 volivk in volivcev. Le-to pa je tokrat po preštetih 99,85% glasovnic, izkoristilo 888.653 volivcev (51,97%). Je bila pa udeležba na domžalskem nekoliko višja, kot na državni ravni.

V 10. volilnem okraju, 4. volilne enote (Domžale I), ki obsega del občine Domžale, Lukovico in Moravče, je do 19. ure glasovalo 13.860 volivcev od 23.993 volivcev z volilno pravico (57,77%). V 11. volilnem okraju 4. volilne enote (Domžale II), ki obsega del občine Domžale, Trzin in Mengeš, je do 19. ure glasovalo 13.142 volivcev od 22.460 volivcev z volilno pravico (58,51%).

V obeh volilnih enotah se je za glasove volivk in volivcev potegovalo 23 različnih list, skupaj pa 46 kandidatk in kandidatov. Poglejmo si katera lista je najbolj prepričala volivce in katere kandidate smo izvolili v hram demokracije. Rezultati so neuradni, saj mora Državna volilna komisija prešteti še glasovnice prispele po pošti. Ob tem je potrebno dodati, da so morali kandidati znotraj svojih list v volilni enoti dobiti čim boljši rezultat in tisti, ki je dobil več odstotkov znotraj svoje liste v volilni enoti, je imel tudi večjo možnost, da je bil izvoljen. Koliko poslancev pa je dobila vsaka lista v posamezni volilni enoti, pa je bilo odvisno od rezultata na državni ravni in na ravni posamezne volilne enote.

Rezultati list na državni ravni

Rezultati list v 10. in 11. volilnem okraju 4. volilne enote, ki so se uvrstile v parlament in izvoljeni kandidati

Kandidata LMŠ sta v obeh volilnih okrajih močno presegla rezultat na državni ravni in sicer je Tina Heferle v 10. volilnem okraju prejela 3.494 glasov (25,47%). Brane Golubovič je v 11. volilnem okraju prejel 3.002 glasov (23,19%). Oba zgoraj našteta kandidata sta bila izvoljena v parlament. Ljudmila Novak je v 10. volilnem okraju prejela 1.624 glasov (11,84%). Novakova, ki je bila izvoljena, je kandidirala v dveh volilnih okrajih in sicer v okraju Domžale I in v Ribnici (12,37%). Za skupen rezultat se šteje povprečje obeh volilnih okrajev (12,01%).

S prebivališčem v Domžalah je bil hram demokracije izvoljen tudi Jernej Vrtovec (NSi), ki je kandidiral v 11. volilnem okraju (Ajdovščina) 2. volilne enote. Prejel je 1.769 glasov (15,45%) in tudi krepko presegel rezultat svoje liste na državni ravni.

10. volilni okraj (del občine Domžale, Lukovica, Moravče) – 99,99 preštetih glasovnic

Vir: DVK

Priloga:

11. volilni okraj (del občine Domžale, Trzin, Mengeš) – 100 % preštetih glasovnic

Vir: DVK

Priloga:

Avtor: Miha Ulčar

Komentarji uporabnikov
Tagi