Dramatična končnica pripadla Heliosu!

Kdor si je to soboto zvečer, pa naj bo navijač Slovana ali Heliosa, vzel čas za ogled tekme 7. kroga Lige Telemach, mu zagotovo ne more biti žal! Tekma za gledalce in navijače, z veliko koši, razpoloženim Domnom Bratožom na domači strani, odličnima Blažem Mahkovicem in Maticem Rebcem na nasproti ter infarktna končnica, ki ni bila za tiste s slabim srcem… Na koncu pa s 84:85 še 7. zaporedna zmaga Heliosa v letošnji sezoni Lige Telemach!

A k drami pridemo na samem koncu. Začnimo kar lepo s prvo četrtino, ki je bila, obrambno gledano, zagotovo najslabša letošnja s strani Heliosa. Kar 29 točk so Slovanovi košarkarji nasuli Domžalčanov v prvih 10 minutah, s tem da tudi naši z doseženimi 23-imi niso bili najbolj nerazpoloženi. Padalo je od vsepovsod, najbolj razigran na parketu pa je bil Slovanov Domen Bratož, ki je že v prvi četrtini dosegel 10 točk, na koncu pa se je zaustavil pri številki 32. Začetek druge četrtine je že z do tedaj svojo tretjo trojko odprl Bratož, ko je dobri dve minuti pozneje izza črte 6,75m zadel še mladi Jan Novak za vodstvo domačih z 38:27, pa so se prebudili tudi Domžalčani. V napadu je igro dobro vodil Matic Rebec, razigranemu Blažu Mahkovicu je na pomoč priskočil še Gregor Hrovat in prednost Slovana se je vztrajno topila. Na roko nam je šla tudi tehnična napaka Stipeta Modrića, po kateri je bil Rebec dvakrat natančen iz črte prostih metov, že v naslednjem napadu pa je Hrovat izenačil na 42:42. Ob polčasu smo vodili za točko, 47:48.

Začetek tretje četrtine je bil še povsem izenačen, v 26. minuti je na 62:60 znižal Hrovat. Potem pa je sledilo domačih 9:1, v glavnih vlogah sta bila Bratož in pa še lani naš član Jure Močnik, in Slovan je po 30 minutah igre vodil z 71:61. Še bolje pa je potem v prvih petih minutah zadnje četrtine odgovoril Helios, ki je v režiji Rebca in Mahkovica prišel do delnega izida 11:0 ter vodstva z 71:72. Od tu naprej pa je šlo nato le točko po točko. Najprej je pri vodstvu Helios za 3, 73:76, trojko zadel Močnik. Na drugi strani je s košem ter še dodatnim prostim metom odgovoril Rebec, podobno pa je nato uspelo še Bratožu. Ko so Domžalčani po štirih zaporednih zadetih prostih metih Mahkovica in Igorja Marića povedli z 80:83, na semaforju pa je bilo le še nekaj sekund, je kazalo, da je tekma odločena. A se s tem ni strinjal Luka Kokol, še en mlad košarkar Slovana, ki je 2 sekundi pred koncem zadel neverjeten met iz sredine, ob tem pa je nad njim osebno napako storil še Dejan Mlakar, kar je Kokol z zadetim prostim metom tudi kaznoval. Slovan je tako vodil 84:83.

Zmago Sagadin je posegel še po zadnji minuti odmora, ki jo je imel na voljo in dogovor je bil očitno uspešen, saj se je po nekaj pretekanjih in blokadah pod Slovanovim košem skoraj da povsem sam znašel ravno malo prej osmoljeni Dejan Mlakar, ki ga je z odlično podajo zaposlil Gregor Hrovat in tako še lani članu Slovana ni bilo težko zadeti za zmago in končno slavje Heliosa s 84:85.

Pri domačih je z 32 točkami in 7 skoki izstopal že omenjeni Domen Bratož, na drugi strani pa je imel Helios razpoložene Blaža Mahkovica (21 točk, 6 skokov), Matica Rebca (18 točk, 6 podaj) in Gregorja Hrovata (10 točk, 8 skokov).

Zmago Sagadin, trener Heliosa: "Mislim, da je imel Slovan veliko sreče s tistim 3+1 košem, mi smo imeli pravzaprav tekmo že dobljeno. Na koncu se nam je vse vrnilo, odigrali smo tri, štiri blokade, vedeli smo, da bodo domači vse prevzemali, tako da smo le poiskali prostega igralca. Tako da s tem, kako smo odigrali končnico, sem zadovoljen, nisem pa zadovoljen z našim začetkom, kako smo odprli tekmo, kako smo dobili preveč košev in kako smo dovolili Slovanu, predvsem pa Bratožu, ki je odigral briljantno, da se razigra. Glede na to, da igramo brez prvega centra, Đorđa Majstorovića, mislim, da imamo kar dober rezultat."

Matic Rebec, Helios: "Že na začetku smo pustili Slovanu, da se razigra. So prva ekipa, ki nam je dala 30 točk v prvi četrtini. Do polčasa smo ujeli priključek, a smo vseeno prejeli preveč točk, je pa res, da je Slovan zadel praktično vse. Drugi polčas smo spet odprli slabo, jim dovolili, da uidejo na 10 točk razlike in jih spet lovili. Ko smo imeli tri točke plusa, so prišli do srečnega koša Kokola, mi pa smo vse do konca verjeli, da lahko dobimo to tekmo in na koncu nam je, v zadnji sekundi, tudi uspelo doseči koš za zmago."

Simon Petrov, trener Slovana: "Najprej čestitke Heliosu za zasluženo zmago. Super bi bilo, če bi imeli še malo več športne sreče, kot tisti koš iz sredine, ampak tako se je tekma obrnila. Za nas je bila to še ena težka tekma, pokazali smo, da se lahko kosamo tudi z najboljšimi v ligi in mislim, da je to dobra popotnica za nadaljevanje sezone."

Domen Bratož, Slovan: "Težko, da se bo taka končnica še kdaj ponovila v moji karieri. To je res čar košarke, da ni konec vse do zadnje sekunde. Kokol je zadel nemogoč met iz sredine in to celo pod osebno napako, in ko smo bili že v evforiji, da bomo dobili to tekmo, smo jo v zadnjih dveh sekundah spet zapravili. Imamo mlado ekipo in odkar smo začeli igrati agresivno, se to kaže tudi na rezultatih. To so občutili tudi Domžalčani, ki so morali dati čisti maksimum, da so tekmo na koncu izvlekli na svojo stran."

Domžalčane naslednja tekma čaka že v torek, 3. decembra 2013, ko se bodo s Portorožem pomerili v povratni tekmi 4. kroga Pokala Spar. Doma je Helios slavil z 81:58. Naslednja tekma v Ligi Telemach pa je na sporedu v soboto, 7. decembra 2013, ob 19. uri, ko v "komunalo" prihajajo Hopsi iz Polzele.

Liga Telemach, 7. krog

Slovan – Helios Domžale

        84 : 85 (29:23, 18:25, 24:13, 13:24)

Slovan: Močnik 12, Stražar 4, Kovačević, Novak 4, Bratož 32 (7 skokov), Grum, Dolenšek 6, Lazić 5, Petrović 7, Modrić 3 (5 skokov), Soldo 5 (7 skokov), Kokol 6

Helios: Besedič 4, Ponjavić, Marić 2, Mlakar 10, Mahkovic 21 (6 skokov), Rebec 18 (6 podaj), Majstorović, Radulović 11, Morina 3, Hrovat 10 (8 skokov), Boltić 4, Vončina 2

Avtor: KK Helios Domžale; Foto, video: KK Helios Domžale
Komentarji uporabnikov