Dobri državljan

V ponedeljek, 25. aprila 2016, so na velikem platnu v Mestnem kinu Domžale vrteli film Dobri državljan. Gre za dokumentarni triler o žvižgaškem predhodniku Edwarda Snowdena Billu Binneyju, ki je prepričan, da sta svoboda in demokracija nezdružljivi z množičnim nadzorom ter razgalja skorumpirane organizacije, ki trdijo drugače.

Film Citizenfour nam je pokazal, kako je Edward Snowden razkril množični in nezakoniti nadzor ameriške Agencije za nacionalno varnost. A naj se je zdela novica še tako srhljiva, so nas skušali prepričati, da sta vsesplošni nadzor in poseganje v zasebnost cena, ki jo moramo plačati za svojo varnost. Kriptolog in varnostni izvedenec Bill Binney odločno izpodbija to domnevo in trdi, da obstaja učinkovit sistem, ki lahko zagotovi varnost, ne da bi ogrožal naše državljanske svoboščine. Po besedah človeka, ki je bil več let eden vodilnih analitikov pri Agenciji za nacionalno varnost, bi lahko program ThinThread, ki ga je razvil s sodelavci, izsledil teroristične aktivnosti in tako preprečil napade.

Pogovora po filmu, ki ga je vodil Jure Matičič, se je odzval urednik medija podcrto.si Anže Voh Boštic. Na portalu pod črto se osredotočajo na štiri področja: preiskovalno novinarstvo, gospodarski razvoj in podjetništvo, socialna problematika ter okolje. Menijo namreč, da so ta štiri področja ključna za razumevanje dogajanja v družbi. Pogovor se je nanašal na raziskovanje novinarjev na obveščevalne službe, kaj in kdo nam lahko prisluškuje in kdaj. Pogovor je nanesel na našo obveščevalno službo kot tudi na ameriško in evropsko obveščevalno službo. Zanimiv pogovor, ki je osvetlil tudi delo tako imenovanih žvižgačev.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov