24 ur taborništva v Češminovem parku v Domžalah

Češminov park v Domžalah, se je za 24 ur spremenil v pravo taborniško postojanko, kjer poteka pravi taborniški dan, ki je prepleten z raznimi taborniškimi aktivnostmi in s pravim taborniškim vzdušjem. V Društvu tabornikov Rod skalnih taborov iz Domžal, to leto praznujejo jubilejno šestdesetletnico delovanja. Že šest desetletij s pomočjo mladih prostovoljcev in narave vzgajajo otroke in mlade v družbeno odgovorne, aktivne in samostojne posameznike.

Ob tej priložnosti, so pripravili posebno akcijo, ki so jo poimenovali 24 ur taborništva; Postanite tabornik za en dan. V petek, 20. septembra, so v Češminovem parku postavili tabor, kamor so povabili tudi občane vseh starosti, da se jim za 24 ur pridružijo in izkusijo pravi taborniški dan, kot ga sami doživljajo že 60 let. Tako so lahko tisti, ki so se jim pridružili v taboru v Češminovem parku, izkusili nostalgičen večer s tabornim ognjem in kitaro, uradnih zborov, energične jutranje telovadbe, podiranja rekordov z rutkami, taborniških, športnih in ustvarjalnih delavnic ter prave taborniške kuhinje.

Tudi mi smo jih obiskali danes dopoldne, da smo se lahko na lastne oči prepričali kako poteka običajni taborniški dan. Že pred prihodom v tabor smo v Domžalah srečali malo skupinico tabornikov, ki so sodelovali v aktivnosti poimenovani Fotoorientacija. Na listu papirja so imeli fotografije različnih objektov, ki se nahajajo v Domžalah in so jih morali poiskati.

Češminov park v Domžalah se je za 24 ur spremenil v pravi taborniški tabor.

Po prihodu v Češminov park, pa se nam je pred očmi razprostrl pravi taborniški tabor s posebnim vhodom, šotori, poljsko kuhinjo, itd. Lahko rečemo, da je Češminov park več kot primeren za takšno aktivnost, saj se nahaja v središču Domžal in je lahko dostopen radovednim obiskovalcem, ki so prihajali in odhajali ves čas. Ob tem pa je na voljo ravno prav zelenice, drevja in prostora, kjer se lahko izvajajo različne aktivnosti in delavnice. V bližini pa se nahaja Šumberk, kjer so izvajali tudi nekatere aktivnosti. V Češminovem parku se je tako odvijal pravi taborniški vrvež. Tabornikom so se pridružili tudi obiskovalci različnih starosti, ki so si radovedno ogledovali in seznanjali. kako poteka pravi taborniški dan. Obiskala pa jih je tudi podžupanja Občine Domžale Andreja Pogačnik Jarc.

Kot nam je povedala Tamara Ivanjko, ena izmed organizatork akcije »24 ur Taborništva«, je bilo v času našega prihoda tam ali v okolici prisotnih nekaj več kot 300 tabornikov in vseh tistih, ki so se jim pridružili ob tej priložnosti. Noč pa jih je v šotorih prenočilo okrog 200. Vsi tisti, ki so se jim pridružili, so lahko izkusili pravi taborniški večer s tabornim ognjem in raznimi aktivnostmi. Skozi današnji dan, pa se bodo seznanili z kopico aktivnostmi, ki jih tudi sami izvajajo na taboru in skozi vse leto. V Češminovem parku se odvija pravi taborniški dan, nam pove naša sogovornica. »Taborniki združujemo vse generacije, od najmlajših do najstarejših in ko si enkrat tabornik, si tabornik za vedno«, še pove Tamara.

    

Organizatorki akcije 24 ur taborništva, Tamara Ivanjko in Tadeja Belak.

Društvo tabornikov Rod skalnih taborov iz Domžal je eden izmed največjih in najstarejših vodov v Zvezi tabornikov Slovenije. Srečanja imajo vsak petek na osnovnih šolah v domžalski občini. Delujejo pa po vodih. Za mlajše tabornike vsako poletje organizirajo tabor v Stavčni vasi. Starejši taborniki pa imajo tradicionalni tabor v Bohinju.

Sprehodili smo se tudi po taboru in se podrobno seznanili z aktivnostmi, ki so jih izvajali dopoldne: tako so kuhali užitne rastlinice in radovedneže seznanjali s koristnostjo različnih rastlin, potekala je izmenjava igrač, izdelava zapestnic in obročkov, taborni tatooji, izdelava rutk, fotoorientacija, taborni izumi, reciklaža, stenčas dobrih del, taborni eksperimenti ter razne taborniške igre. Imeli pa so tudi poligon s kanuji ter taborniško kuhinjo, kjer so pripravljali koktajle iz sadja. V posebnem šotoru pa so se lahko preizkusili v znanju prve pomoči. Poskrbeli pa so tudi za lačne želodčke, saj so poskrbeli tudi za kosilo, ki so ga pripravljale pridne tabornice.

Na taboru so se odvijale različne taborniške delavnice in aktivnosti.

Skratka vsak je lahko našel nekaj zase in prepričanim smo, da bo marsikoga, ki se jim je pridružil na taboru v Češminovem parku, zamikalo postati pravi tabornik. In kot pravijo v Društvu Rod skalnih taborov Domžale, imajo svoja vrata vedno odprta.

Na koncu lahko mirno rečemo, da taborniki ustvarjajo boljši svet. Rod skalnih taborov Domžale že 60 let!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov