Za regrat v solati boste morali po novem seči globoko v žep. Regrat posebnost lokalnega pomena!

Ob prvem lepšem spomladanskem vremenu so travniki že polni nabiralcev regrata, na katerega marsikateri Slovenec čaka vso zimo, da si bo lahko iz njegovih listov pripravil okusno solato. Uživanje regrata namreč velja za slovensko posebnost, ki je še kako priporočljiva, saj regrat koristno vpliva na razstrupljanje. Vendar pa pozor. Če je bilo do sedaj nabiranja regrata zastonj, pa po novem ne bo več tako.

Domžalske svetnice in svetniki so na zadnji marčni seji Občinskega sveta soglasno sprejeli Odlok o zaščiti regrata kot posebnost lokalnega pomena. Analiza, ki je bila narejena spomladi lani na Kmetijskem inštitutu Slovenije, je pokazala, da regrat, ki raste na območju Ljubljanske kotline, vsebuje veliko več fruktoze, inulina, grenčice, fenolne kisline in sterole ter flavonoide, kalijeve soli in kumarine, kot v drugih predeli države. Kar v prevodu pomeni, da je na domžalskem in okoliškem regrat veliko bolj zdrav kot drugje. Na podlagi te analize, se je Društvo ljubiteljev regrata v solati lani odločilo, da bo na občine Domžale, Trzin, Mengeš, Komendo, Kamnik, Moravče in Lukovico vložilo pobudo za dodatno zaščito regrata, ki bi v prvi vrsti omejil nenadzorovano nabiranje regrata, po drugi strani pa bi na tem področju naredili red, kot ga je država že naredila na področju nabiranja gob in kostanja.

Zaenkrat so Odlok o zaščiti regrata kot posebnosti lokalnega pomena sprejeli samo domžalski občinski svetniki, pričel pa je veljati s 1. aprilom 2018. O sprejemu takšnega odloka pa resno razmišljajo tudi v Trzinu, Moravčah in Kamniku. Uspeli smo tudi izvedeti, da naj bi bila ena izmed točk programa Liste Marjana Šarca za letošnje državnozborske volitve, tudi zaščita regrata na državni ravni.

V Društvu ljubiteljev regrata v solati so nam povedali, da pozdravljajo odlok, ki so ga sprejeli domžalski svetniki, saj prvič uvaja red tudi na tem področju, obenem pa bo regrat, ki velja med ljubitelji za sveto rastlino, zaščitil kot rastlino posebnega lokalnega pomena. V društvu so še prepričani, da bo tak ukrep preprečil, da bi kmetje v času nabiranja regrata na travnike vozili gnojnico, kot je bila praksa do sedaj, saj nov odlok kmetom prinaša možnost, da nabiralcem regrata na njihovem zemljišču zaračunajo za nabran regrat. V dopolnilni dejavnosti kmetij se sedaj uveljavlja tudi regrat, kar so nekateri kmetje že začeli izvajati v praksi. Danes dopoldan smo se namreč podali na večji travnik v bližini Domžal, kjer smo lahko opazili nekaj nabiralcev regrata, v oko pa nam je padla tudi stojnica, ki je stal na uvozu polja. Na stojnici ob kateri je stala gospa, je bil napis na katerem zemljišču se nabira regrat ter izpisana cena na kilogram nabranega regrata. Nabrani regrat stehtajo, nabiralec pa ob plačilu prejme račun. Gospa Francka nam je povedala, da cena sedem evrov za kilogram nabranega regrata ni velika, saj ga na tržnicah prodajajo tudi po šestnajst evrov za kilogram. Ob času našega prihoda, bilo je to v dopoldanskem času, se je na bližnjem travniku »paslo« devet nabiralcev regrata, po besedah Francke, pa jih je bilo približno toliko že v jutranjih urah. Ker nabiranja regrata ni omejeno, vsaj kar se tiče ure, so se morali na kmetiji ustrezno organizirati, da bo vedno nekdo prisoten na stojnici.

Seveda pa nas je zanimalo, kaj morajo storiti občani, če želijo nabirati regrat na javni površini, se pravi na površini, ki so v lasti Občine Domžale. Tam so nam povedali, da so se na to dobro pripravili. Na podlagi Odloka o zaščiti regrata kot posebnost lokalnega pomena, so izdali posebne dovolilnice, ki se jih lahko dobi na Občini Domžale. Za občanke in občane Občine Domžale stane letna dovolilnica 10 eurov, za občane drugih občin pa 20 eurov. S to dovolilnico boste lahko regrat neomejeno nabirali toliko časa, dokler ne bo šel v cvet. Interesenti bodo ob prevzemu dovolilnic za nabiranje regrata, dobili tudi poseben prospekt, na katerem bodo navedene javne lokacije, kjer lahko nabirajo regrat z dovolilnico. In kako bo v primerih, če bo nekdo nabiral regrat brez dovolilnice? V tem primeru kršitelja, če ga bo pri delu zasačil občinski redar, čaka kazen v višini 200 eurov, oziroma polovica kazni, če plača v osmih dneh po pravnomočnosti plačilnega naloga. So nam pa na Občini Domžale še povedali, da po praznikih pričakujejo večji naval za dvig dovolilnic, na kar so se ustrezno pripravili. Je pa postopek dviga dovolilnice izredno hiter, potrebujete osebni dokument, plačilo se izvede ob njenem dvigu.

Pa dober tek. Upamo, da zaradi te novosti regrat ne bo imel še bolj grenak okus.

Dodano po 1. aprilu: Danes smo 2. aprila, vreme je več kot primerno za nabiranje regrata. Le-tega pa seveda lahko še vedno nabirate tako kot do sedaj. Zato si le brez skrbi privoščite regrat v solati. Pa brez zamere, včeraj je bil 1. april.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Štajerski tednik; Video: Kontrabant

Komentarji uporabnikov
Tagi