Vranske rož`ce – 5. velika vseslovenska razstava rož iz papirja

Vransko je ta konec tedna prestolnica rož iz papirja. V tamkajšnji športni dvorani je ta vikend na ogled že peta vseslovenska razstava rož iz krep papirja, na kateri je okrog sto razstavljavcev iz vse Slovenije, na ogled postavilo na tisoče rož iz krep papirja. Razstava je svoja vrata s kulturnim programom odprla v soboto, 10. marca 2018, na ogled pa bo tudi danes, v nedeljo, 11. marca 2018.

»Izdelovanje rož iz krep papirja ima na Slovenskem dolgo tradicijo. Prvo tovrstno cvetje je začelo nastajati že leta 1860, uporabljali pa so ga za najrazličnejše namene,« pravi pobudnica razstave in izdelovalka rož iz papirja Martina Felicijan z Vranskega. Na letošnji razstavi si je mogoče ogledati tako rože, narejene na star način, kot cvetje in aranžmaje, s katerimi ustvarjalci sledijo sodobnim smernicam. Še posebno dolga tradicija izdelovanja rož je v tistih delih Slovenije, kjer so še prisotni stari običaji, kot je kurentovanje in podobno. Vedno bolj pa središče tovrstne kulturne dediščine postaja Vransko in to prav po zaslugi tovrstnih razstav. Letošnjo razstavo  spremlja bogat spremljevalni program. Na voljo je gostinska ponudba, voden sprehod po trgu Vransko, ogled jame Veternice, Schwentnerjeve hiše, gasilske zbirke in Muzeja motociklov Grom.

Tako se je ta vikend Vransko spremenil v en sam cvetlični vrt, ki ga ne krasijo cvetlice in dekoracije žive narave, ampak rože in aranžmaji iz krep papirja. Peto vseslovensko razstavo cvetja iz krep papirja so pod pokroviteljstvom Občine Vransko pripravile sekcija Vranske rož´ce, ki deluje v Društvu Univerze za tretje življenjsko obdobje Vransko. Stojnice z bogatimi cvetličnimi aranžmaji in raznoraznimi rožami je imela postavljene tudi skupina MASIMM, ki deluje v okviru Medgeneracijskega društva Jesenski cvet iz Domžal.  Marija  Radkovič je za naš portal povedala nekaj besed o začetku razstav na Vranskem, kjer je bila ena od pobudnic tovrstne razstave ter nekaj besed o delovanju skupine MASIMM. Letos so imele razstavljeno razno cvetje in sicer posamezno ter aranžirano, pa tudi butarice iz krep papirja so bile razstavljene ter čeveljci, ki so jih krasile lepe rože. Iz te skupine so na razstavi sodelovale še Vera Baloh, Marija Sušnik in Sonja Beno. Vse so obiskovalcem tudi praktično pokazale izdelavo cvetja.

Skupina MASIMM iz Medgeneracijskega društva Jesenski cvet iz Domžal.

Razstave so se udeležili tudi članice in člani Društva rokodelcev – Rokodelski center Moravče. Za naš portal so nekaj besed povedale podpredsednica društva Branka Bizjan ter članici Vedrana Golorej in Marija Šmidovnik. Tako so povedale nekaj o delovanju društva, o izdelavi rož in ker je že čas pred veliko nočjo, so razstavile tudi butarice ter veliko različnih vrst cvetja iz krep papirja. Kot je povedala Branka Bizjan, so že vsi tako izkušeni v izdelovanju rož, da ga ni cveta, ki ga ne bi oblikovale tako, da je barvno in na videz čisto tak kot pravi cvet. Vsi pa so si enotni, da  naj bi Vransko tudi v bodoče bilo kraj srečevanja in združevanja ustvarjalcev in izdelovalcev rož iz krep papirja in tudi kraj, kjer naj bi vsako leto organizirali vseslovensko razstavo umetnosti, ki predstavlja pomemben del naše kulturne dediščine.

Društvo rokodelcev –
Rokodelski center Moravče.

Ob odprtju razstave so pripravili prijeten program z glasbo, ki ga je povezovala Kristina Bogataj. Vse izdelovalce in razstavljalce kakor tudi obiskovalce je pozdravil župan Občine Vransko Franc Sušnik ter jim zaželel prijetno druženje in izmenjavo bogatih izkušenj.

»Današnja razstava je nadgradnja vsega, kar počnemo v tem svojem ljubiteljskem ustvarjanju. Z njo so ženske iz raznih krajev Slovenije dobile priložnost, da pokažejo svoje znanje in izdelke tudi širšemu krogu ljudi. Prej so samo delale in delale, niso pa imele možnosti, da se promovirajo tudi izven svojega okolja, oziroma so predvsem delale zase in za svojo dušo. S to razstavo smo jih potegnili iz anonimnosti in neznansko so vesele, da so lahko prispevale svoj delež k tej bogati razstavi,« nam je po odprtju povedala Martina Felicijan, pobudnica in začetnica teh razstav na Vranskem.

Izdelovanje rož iz krep papirja ima na Slovenskem dolgo tradicijo.

Tako izdelovalci papirnatega cvetja s svojim delom ohranjajo znanje prejšnjih generacij, to pa tudi nadgrajujejo z lastno inovativnostjo in z zahtevami sodobnega tržišča. Izdelke odlikujejo natančnost izdelave cvetov, oblikovno in barvno prilagajanje podobam naravnih cvetlic pa tudi znanje o likovno estetskem oblikovanju v historično izpričane aranžmaje ob vsakdanjih in prazničnih priložnostih. Razstavo je blagoslovil in tudi odprl domači župnik Jože Turinek.

Več fotoutrinkov z razstave si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar: Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi