Tudi branje je lahko moj najljubši šport

V okviru Nacionalnega meseca skupnega branja in Evropskega tedna športa v Knjižnica Domžale in enotah knjižnice pripravljajo Športno bralno značko. Izvedli pa so tudi zanimivo predavanje o tem, da je branje lahko vaš najljubši šport. 

V ponedeljek, 24. septembra 2018, smo se pridružili  pogovoru z Jasmino Kozina Praprotnik in Žigo X. Gombačem. Jasmina je maratonka, soustanoviteljica društva Urbani tekači, avtorica biografije Bela dama, ki govori o naši legendarni tekačici Heleni Žigon. Žiga je priljubljen pisatelj mladinske literature, soavtor tekaške knjige Ultrablues in strasten tekač.

Žiga X. Gombač je tisti pisatelj, ki naj bi s penkalom vihtel že v zibeli. V zadnjih dvanajstih letih je spisal in objavil več kot 178 pravljic, pesmic in stripov za otroke ter jih objavil v revijah in knjigah. Kadar Gombač ne ustvarja, rad v okviru Bralne značke nastopa po šolah in mlade navdušuje z bralno kulturo. Brez nje, je prepričan, se ne moreš razviti tako, kot bi se sicer lahko. Na nastopih navdušuje mlado občinstvo s pripovedmi o svojih lastnih dogodivščinah, ki jih ni malo.

Žiga X. Gombač.

Gosta sta si izstavila vprašanja in vsak je odgovoril nanj. Tako smo marsikaj izvedeli o Žigu in Jasmini. Žiga na dobre knjige prisega že od svojih otroških let, saj ga je edino branje zmoglo umiriti. Tudi v odrasli dobi si življenja brez knjig in seveda, tudi brez družine, pisanja, teka, dobre glasbe,   preprosto ne zna predstavljati. Takšen pač je Žiga X Gombač, ta priljubljeni mladinski pisatelj in soavtor »tekaške biblije« Ultrablues: že od nekdaj je malce drugačen od drugih, zato pa zvest sebi in svojim prepričanjem.

Antropologinja in kulturologinja mag. Jasmina Kozina Praprotnik ni samo strastna tekačica, temveč tudi avtorica knjige Bela dama, življenjske zgodbe presunljive ljubiteljice gibanja Helene Žigon. Jasmina ljubi tek že od otroštva. Ve, da je gibanje tisto, ki najbolje zbistri telo, predvsem pa duha. Človeku, ki je vadbe vajen že od otroštva, ni težko začeti »znova«, potem ko je za njim krajše življenjsko obdobje brez rekreacije. Mnogi pa sicer vedo, da bi morali, a ne zmorejo. S soprogom sta tekaški tim, Jasmina je promotorka teka in pisateljica o tej temi, natančneje o slavni Heleni Žigon. Strokovno jo zanimata kultura gibanja in njen vpliv na skupnost.

Jasmina Kozina Praprotnik.

»V piranski šoli z italijanskim učnim jezikom, kamor sem hodila, smo imeli izjemnega profesorja telovadbe, ki je rad tekel in to tudi z nami, 11 let starimi otroki. To so bila prijetna druženja, med katerimi smo videli tudi veliko novih krajev, saj so nas vodila na razna tekmovanja, ki jih je bilo v severovzhodni Italiji veliko. Skoraj vsako nedeljo smo kam šli in prav zanimivo je, da zdaj 30 let po tem, počnem ravno to. Mislim, da bi bil na to zelo ponosen,« je o svojih tekaških začetkih povedala Jasmina.

Branje je moj najljubši šport.

V okviru Nacionalnega meseca skupnega branja (8. september – 8. oktober 2018) in Evropskega tedna športa (23. – 30. september 2018) v Knjižnici Domžale in enotah knjižnice pripravljajo Športno bralno značko. Seznam priporočljive literature lahko dobite v knjižnici, izberete pa lahko tudi poljubno gradivo iz bogate zbirke športnih knjig. Vsi, ki boste do ponedeljka prebrali vsaj eno knjigo s seznama, po dogodku dobite majico z logotipom Knjižnice Domžale.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi