Nova knjiga Andreja Miklavca »Šepetalec športnim otrokom« učinkovito povzema pogled in pomen razvoja otrok v športu

Večina staršev svoje otroke že zelo zgodaj vključi v šport, saj ta pomeni zdravo okolje za razvoj in preživljanje časa, toda pred 12. letom številne mine veselje zanj. Kaj bi morali starši in trenerji delati drugače, da otroci ne bi izgubljali priložnosti, ki jih šport ponuja že v ranem otroštvu in so dobro izhodišče tudi za nadaljnje življenje?

To in še marsikaj več se sprašujejo starši, ko svoje otroke vključijo v športne dejavnosti. Odgovore na ta vprašanja smo dobili v Knjižnici Domžale, kjer nam je Andrej Miklavc, nekdanji vrhunski slalomist in veleslalomist, trikratni olimpijec in mednarodni podjetnik v sredo, 13. januarja 2016, v pogovoru, ki ga je vodil Domen Jarc, predstavil svojo drugo knjigo s pomenljivim naslovom »Šepetalec športnim otrokom«. Gre za prvo knjigo na to temo, ki enostavno in učinkovito povzema pogled in pomen razvoja otrok v športu, skozi otroške potrebe ter starševske vloge pri tem. Namenjena je staršem in vsem, ki imajo otroke vključene v šport ali pa se z otroci v športu ukvarjajo. Andrej Miklavc je v svoji knjigi na razumljiv način strnil svoje znanje in izkušnje o tem, kako, kdaj in zakaj naj starši za otroke izberejo šport, kot obliko razvoja in odkrivanja otrokovih sposobnosti. In kar je najpomembnejše, kako lahko starši podpirajo otroke v športu.

»Ko gledam svojega otroka odraščati, ponovno spoznavam, kakšno vlogo ima šport pri otrokovem razvoju, pri osvajanju sposobnosti, pri napredovanju. Pri veselju v življenju, ki ga šport pomaga ustvariti. Ker veliko staršev ne razume otrokovega pogleda na šport, tudi ne razume na kakšen način otrok potrebuje starševsko podporo pri športu. Knjiga naj bo otrokom, staršem in vsem, ki ste vključeni v šport v kakršni koli vlogi v pomoč pri razumevanju, kaj otrok pričakuje v športu in na kakšen način ga lahko najbolje spodbujamo in podpiramo. Naj vam in vašim otrokom ta pogled spremeni razumevanje vašega otroka v športu in naj vam bo vse skupaj v veliko veselje in užitek«, v knjigi razmišlja nekdanji vrhunski alpski smučar Andrej Miklavc, ki je bil športu predan 27 let.

Po predstavitvi knjige je sledilo še predavanje s prikazom fotografij na platnu, ki so last Andreja Miklavca. Marsikaj zanimivega smo izvedeli. Zakaj imajo otroci radi šport in kako jih starši pri tem spodbujamo?

»Šport te nauči, da moraš za razvoj svojih sposobnosti vaditi. Nauči te uporabljati svoj um in telo. Vlije ti disciplino in potrpežljivost. Pokaže ti, da je padec in neuspeh korak na poti k uspehu. Ponudi ti ogromno načinov za spoznavanje različnih ljudi in značajev. Ponudi ti dokazovanje, zabavo in užitek,« pravi Miklavc.

Dejstvo je, da skoraj vsi starši svoje otroke v rani mladosti vključimo v neki šport, saj verjamemo, da je šport zdravo in varno okolje za otrokov razvoj in preživljanje časa, hkrati pa je kompenzacija za našo nezmožnost preživljanja kakovostnega časa z njim. »A težava je v tem, da pogosto ne razumemo, kaj je otrokom v športu všeč oziroma kaj jim ni, ne vemo, kaj pri tem pričakujejo od nas, nastaja razkorak med željami enih in drugih. Leto ali dve po tem, ko otroka vpeljemo v šport, se namreč intenzivnost poveča, s tem tudi stroški za treninge, opremo, prevoze … Starši postanemo kritični in zahtevni do otroka ter pozabimo osnovni namen, zakaj smo ga v šport sploh vključili. S trenerji vred se ne zavedamo, da bi moral biti šport, in to katerikoli, vsaj do desetega leta starosti zlasti in predvsem igra. Ker otroci iščejo predvsem to, v nekaj letih poskusijo veliko novih športov, nato pa imajo dovolj tako staršev kot športa, postanejo družinski in družbeni problem«, razmišlja Miklavc in poudari, da se največji osip športnikov zgodi ob koncu osnovne oziroma srednje šole.

Knjiga naj bo otrokom, staršem in vsem, ki so vključeni v šport v kakršni koli vlogi, v pomoč pri razumevanju, kaj otrok pričakuje v športu in na kakšen način ga lahko najbolje spodbujamo in podpiramo. Naj vam in vašim otrokom ta pogled spremeni razumevanje otroka v športu in naj vam bo vse skupaj v veliko veselje in užitek.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov