Na Blejskem otoku je zasvetila Luč miru iz Betlehema

V soboto, 30. decembra 2017, smo odrasli katoliški skavtinje in skavti Slovenije, zbralo se nas je okoli 40 iz kar nekaj bratovščin, tudi iz Domžal, na Blejski otok k Božji Materi Mariji ponesli Luč miru iz Betlehema. Najznamenitejši simbol otoka na Bledu je cerkev Marijinega vnebovzetja, ali kot je rekel blejski župnik Janez Ferkolj, Mati Božja, Kraljica na jezeru, Še prej pa smo morali do nje prehoditi 99 kamnitih stopnic, kjer nas je na vrhu čakalo že nekaj odraslih skavtov, ki so prišli na otok s prvo pletno. 

Namen akcije Luč miru iz Betlehema, ki pri nas poteka že 27. leto zapored, je širjenje sporočila miru, letos pa se je odvija pod geslom Pustiva se vneti. Sporočilo gesla je, da nikdar v nobeni stvari nisi sam. Vedno je nekdo s tabo, ki mu lahko zaupaš. Geslo je zapisano v dvojini, saj ni ukaz in ne prisila, ampak vabilo. "Je kot odpiranje vrat – jaz sprejemam plamen in želim goreti, a bom neskončno srečnejši, če lahko to narediva skupaj," je v sporočilu o dogodku zapisalo Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, ki je organizator akcije pri nas. Akcija ima poleg gesla tudi svojo poslanico.

»Pozdravljeni vsi romarji, skavti in ostali obiskovalci tega lepega mesta. Luč svete družine je zasvetila na predvečer božične noči, in danes, ko se pesek iz peščene ure leta 2017 izteka, na predvečer zadnjega leta, imamo že tretjič v naši sredini na blejskem otoku Luč miru iz Betlehema. Še nekaj ur nas loči, da obrnemo peščeno uro, ki bo pretakala pesek v letu 2018 … Naj sveti še naprej skupaj s tem drobnim plamenčkom, naj vsi prinašajo tako potrebnega miru po vsem svetu,« je pri pridigi med drugim dejal blejski župnik Janez Ferkolj. Sveto mašo so letos popestrili z svojim odličnim petjem fantje Vokalne skupine Lipa iz Tržiča, maše pa se je udeležilo poleg skavtov še veliko vernikov iz Slovenije in tujine.

Luč miru iz Betlehema sta pred oltar prinesla Simon Voštič in Mojca Mekuč, Boštjan Gluhar pa je prebral poslanico, ki se letos glasi: "Začelo se je v votlini, daleč stran od mene in tebe, ko se je zgodil čudež. Prišel je za vse, da bi vžgal naša srca. Bil je kot prižgana sveča, ki sveti le tako, da se daruje. Mnogi so se bali, da bi se jih plamen dotaknil, tiste pa, ki so ga sprejeli, je povabil, da svetijo skupaj in vnemajo druge. Prepotoval je dolgo pot, da je danes lahko pred menoj in pred teboj. Kaj bova naredila z njim? Lahko se obrneva stran in sva še naprej pusti sveči, ki se bojita, da bi se ju plamen dotaknil. Ali pustiva, da iz mene in tebe naredi naju, da ga širiva naprej. Kaj bova vzela danes? Je zopet dovolj samo sveča ali bova tokrat sprejela plamen?"

Po sveti maši smo se počasi odpravili na celino z željo, da take dobrodelne akcije še naprej spodbujamo in se jih udeležujemo.

Najbolj prepoznaven simbol Blejskega otoka je cerkev Marijinega vnebovzetja, Mater Božja Marija, Kraljica na jezeru, z dolgo in pestro zgodovino, vendar pa se za bujnim zelenjem skriva še več zanimivih otoških zgradb, kot so zvonik, cerkev, kaplanija in proštija, mala puščavnica ter nekaj skrivnostnih legend. Leta 1465 je bila na otoku zgrajena enoladijska gotska cerkev. Njena posebnost je bil 52 m visok prosto stoječi zvonik, narejen iz luknjičastega kamna, ki so ga imenovali ajdovo zrnje. Cerkev je sedanji baročni videz dobila sredi 17. stoletja, na otoku pa so postavili tudi kapelico Matere božje ter znamenito stopnišče, ki ga sestavlja 99 stopnic. Še danes velja običaj, da če se želi par poročiti v cerkvici na otoku, mora ženin najprej nesti nevesto po vseh 99. stopnicah.

Več fotoutrinkov si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov