Domžalski dom na Mali planini družinam prijazna planinska koča

Če radi zahajate v planine, potem zagotovo poznate Domžalski dom na Mali planini, v bližini starega pastirskega naselja. Dom so zgradili domžalski planinci. Svoja vrata pa je odprl leta 1953. Pred kratkim so domžalski planinci pred domom uredili otroško igrišče s pravo miniaturno pastirsko hišo in še marsikatero zanimivo stvarjo. Domžalski dom na Mali planini po novem razpolaga tudi s certifikatoma Družinam prijazna planinska koča in Okolju prijazna planinska koča.

Domžalski planinci so vsa ta leta skrbeli za Domžalski dom, vmes pa je bila izvedena tudi adaptacija prostorov s prenočišči, ki so jih posodobili ter prilagodili tudi za potrebe penzionskih gostov. V letih 1992 in 1993 so zgradili pokrit vezni hodnik med domom in depandanso ter nove sanitarije, dvignili ostrešje depandanse in s tem pridobili prostor za nova ležišča ter opravili več obnovitvenih del. V domu je z grafoskopom, diaprojektorjem in televizijo opremljena učilnica za gorniška usposabljanja.

Letos je Planinsko društvo Domžale poleg Domžalskega doma uredilo otroško igrišče s pravo miniaturno pastirsko bajto, igrali, knjižnico s skodlami in kot pravijo sami največjim viharnikom na planini s kažipoti. Ob vsem tem, pa je vsak dan na voljo pestra ponudba jedi in seveda prijazno osebje. Vse skupaj kar kliče po lepem družinskem izletu.

Kot je za naš portal povedal Borut Peršolja iz Planinskega društva Domžale, so pred petimi leti naredili načrt razvoja Domžalskega doma, predvsem v smeri izboljšati storitve. Ker njihov dom obišče izredno veliko družin z majhnimi otroci, so se odločili, da postavijo tudi pastirsko otroško kočo. Seveda pa imajo še veliko željo, da bi uredili tudi notranjost koče z vsemi elementi, ki so jih takšne koče vsebovale. Na ta način bi otroci pobližje spoznali življenje pastirjev. V načrtu imajo tudi pripravo otroške planinske poti, na kateri bi otroci srečevali en kup zanimivosti. Pri tem bi del poti hodili bosi, iskali mravljišča, spoznavali naravo …

Domžalski dom je odprt vsak dan. V treh gostinskih prostorih je 124 sedežev, točilni pult; v domu in depandansi je v 14 sobah 58 postelj, na skupnih ležiščih pa 18, WC, umivalnica, centralno ogrevanje, elektrika. Informacije na www.pdd.si.

Razgled iz Domžalskega doma
Od doma, zlasti z vršne rebri nad njim, je lep razgled na vse strani. Proti vzhodu se travnata in gozdnata pobočja Velike planine spuščajo proti Volovljeku in gornji dolini Podvolovljeka, nad katero je na drugi strani Rogačeva skupina; na jugu sega pogled prek Ljubljanske kotline, Polhograjskega hribovja, Krima in Mokreca do Nanosa, Javornikov in Snežnika do Snježnika in Risnjaka v Gorskem Kotarju; na zahodu je v bližini Krvavec, ki zapira pogled proti zahodu, saj vidimo le južni in jugovzhodni del Julijskih Alp; od severozahoda do severovzhoda se pnejo za Veliko planino vrhovi Kamniških Alp od Grintovca, Skute, Brane, Planjave do Ojstrice, v bližini pa je najvišji vrh Velike planine Gradišče ali Njivice.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Borut Peršolja, Občina Domžale
Komentarji uporabnikov