Drugi športiŠport

Domžalčan Anže Lanišek na olimpijski skakalnici tik pod zmagovalnim odrom

Danes je na skakalnici v Pjongčangu v Južni Koreji, kjer bodo prihodnje leto potekale olimpijske igre, potekal svetovni pokal v smučarskih skokih, kjer je Domžalčan Anže Lanišek, član smučarskega kluba Mengeš, osvojil 4. mesto, s čimer je izenačil svojo najvišjo uvrstitev v svetovnem pokalu. Prepričljivo je tokrat slavil Stefan Kraft, družbo na stopničkah pa sta mu delala še Andreas Wellinger in Kamil Stoch.

Anže Lanišek je bil po prvi seriji deseti (130 m), v finalu pa je dosegel daljavo tekme – 139,5 metra – in se zavihtel tik pod stopničke. Na četrtem mestu je pristal tudi decembra leta 2015 v Nižnjem Tagilu. Pred njim so bili poleg Krafta (293,5 točke), ki je suvereno vodil že po prvi seriji, le še Andreas Wellinger (279,8) in Kamil Stoch (268,2).

"Veliko stvari se je 'poklopilo', delal sem zelo dobro in tudi skakal tako. Najpomembnejša je bila priprava na tekmo, pri kateri sem imel prej težave in me je zmedlo, danes pa sem ostal zbran. Skoki so bili zelo podobni tistim v celinskem pokalu, četudi čutim, da imam še nekaj rezerve, saj sem na celinskem pokalu skakal zelo dobro. Zelo sem zadovoljen in hvaležen, da sem bil četrti, ter za odlične skoke," je za MMC RTV SLO dejal Lanišek, ki se je med deseterico uvrstil četrtič.

Lanišek je že v torek pokazal, da mu velika olimpijska naprava leži, saj je bil drugi v kvalifikacijah. Le malokdo pa je slutil, da bo na tekmi tako visoko. To so šele njegove tretje točke v svetovnem pokalu v tej sezoni.

"Tukajšnja olimpijska skakalnica je podobna ruskim, kot sta Nižni Tagil in Čajkovski, malo nižje te prinese prek hrbtišča. Med skokom je treba v drugem delu zelo dobro delati, da te odnaša naprej. Žal sem imel danes nekaj težav z doskokom. To bo mogoče dodatek, pika na i za druge tekme. Že v kvalifikacijah me je premagal le Poljak Jan Ziobro, pa tudi danes sem čakal kar dolgo na prvem mestu, vse do Stocha," je še za MMC RTV SLO povedal 20-letnik.

Med ostalimi našimi je tekmo Peter Prevc po ponesrečenem finalnem skoku končal na 13. mestu (v prvi seriji je bil deveti), do točk sta prišla še Domen Prevc s 17. mestom in Jernej Damjan s 24. mestom.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: MMC RTV SLO
Komentarji uporabnikov
Pokaži več