Vzemiva se – Prvi folklorni koncert Folklornega društva Lukovica

Folklorno kulturno društvo Lukovica je v soboto, 31. 1. 2015 priredilo prvi folklorni koncert, ki so mu dali pomenljiv naslov »Vzemiva se«. Koncert je potekal v kulturnem domu Antona Martina Slomška v Šentvidu pri Lukovici, kjer so nastopajoči dvignili na noge polno dvorano obiskovalcev.

Povezovalka programa Mateja Orehek je dejala: «Pred nami predpustni čas in Prešernov dan in današnja prireditev je res krasen uvod v čas zimskih radosti in v mesec kulture. Nocoj je z nami veliko nastopajočih, naj vam pričarajo nasmeh in iskrice radosti, mogoče pa se bo utrnila tudi kakšna solza sreče«.

Prva se je predstavila Folklorna skupina Fruštva upokojencev Moravče. Skupina je bila ustanovljena leta 2011, pleše sedem stalnih parov in imajo vaje enkrat tedensko po dve uri pod mentorstvom Franca Hribovška. Njihova povprečna starost je 65 let. Nastopili so že več kot 40 krat. Tokrat so nam prikazali in zaplesali dogodek ''Na Moravški veselici'' nekje izpred 140-tih let. Zaplesali so nam gorenjske plese, od katerih sta dva plesa bila zapisana iz okolice Moravč. Odrsko postavitev je prispeval Franci Hribovšek, glasbeno podlago pa Vlado Podlogar.

Sledil je Trio harmonik glasbene šole »Polton«. Deluje v okrilju prve zasebne glasbene šole v občini Lukovica, ki je svoja vrata odprla v letu 2014. Trio harmonik sestavljajo mentor Tomaž Jemec, Katja Zore ter Lenart Gerčar, ki so nam zaigrali Slakovo in Miheličevo skladbo v priredbi za tri harmonike.

Pred dobrim mesecem je med člani Lukovškega Folklornega društva padla ideja, da bi ustanovili še otroško skupino. Pred mesecem dni so imeli prvo vajo pod mentorstvom Simone Drolc in na sobotnem koncertu so se predstavili z gorenjskimi plesi, prilagojenimi otroški skupini. Na harmoniki jih je spremljal Blaž Hribar, učenec GŠ Polton in pol leta že redni godec folklornega društva.

Predstavile so se nam tudi Ljudske pevke Kulturnega društva Domžale pod vodstvom Mare Vilar, po domače Moravške Mare, daleč okrog znane po ohranjanju ljudskega petja. S svojim večglasnim petjem so navdušile poslušalce in dolgi aplavzi so povedali vse o pesmih in enkratnih pevkah.

S primorskimi plesi se je predstavila Folklorna skupina Kulturnega društva Svoboda iz Mengša, ki deluje že 43 let. V okviru društva delujejo tri folklorne skupine, otroška, mladinska in odrasla folklorna skupina. Zaplesala nam je odrasla folklorna skupina, katere jedro predstavljajo plesalke in plesalci, ki plešejo že več kot petindvajset let. Program skupine zavzema vsa območja Slovenskega ozemlja s kar desetimi različnimi koreografijami. Skupina šteje triintrideset plesalk in plesalcev ter trije godbeniki, ki jih druži ljubezen do petja, plesa in igranja in druženja.

Sledil je nastop domače folklorne skupine, ki deluje dobro leto dni. Lani spomladi so izvolili upravni odbor, predsednica pa je postala Simona Drolc. Lansko leto je bilo nadvse aktivno, saj so se lotili izdelave kostumske podobe, za prejšnje nastope so si jih namreč izposojali od FS Emona in FS Tine Rožanc, za kar so jim hvaležni in se jim zahvaljujejo. Povprečna starost v skupini je 45 let, najmlajši član jih šteje 17, najstarejši pa 75. Skupina pa se iz meseca v mesec povečuje. Ob spremljavi klarinetista Kamila in harmonikašev Damjana in Blaža pleše 11 plesnih parov, od tega 6 parov moški-ženska in 11 žensk, ki si pomagajo kar med seboj. Pa saj je bilo včasih na vasi tudi tako, da so dekleta plesala ena z drugo, dokler ni prišel kakšen korenjak, ki je popeljal brhko deklico na ples. Skupina se je predstavila s popolnoma novim gorenjskim spletom, ki ga je koreografsko pripravila Simona Drolc iz zapisov plesov Francija Poljanška iz Kamniške občine (več kot 40 letnega vodje FS Kamnik) in po zapisih plesov Mirka Ramovša. Zaplesali in zapeli so nam čuten prikaz ljubezenske zgodbe, vse od snubljenja pa do ohceti pozno v noč, kot se je dogajalo pred več kot sto leti. Ob koncu spleta so predstavili še svoje nove noše oz. kostume. Društvo pa želi ljudske plese ohranjati na širši način in sicer jih popeljati nazaj med ljudi, jih oživeti na običajnih zabavnih dogodkih. In še en pomemben načrt skupine je raziskati področje Črnega grabna, od koder še ni nobenega zapisa plesov. Prepričani so, da se med ljudmi v spominu ohranjajo izjemni dogodki iz daljne preteklosti, ki so vredni obuditve, zapisa in ohranjanja.

Sledil je zabavni del prireditve, saj se nam je predstavil ansambel Trobentica, ki je nastal spontano, saj je na koncu vsake kulturne prireditve bilo primerno poskrbeti še za zabavni del. Skupino sestavljajo člani – harmonikar Bogdan Mernik, na trobenti Blaž Guzej, klarinet Kamilo Domitrovič, bariton in kontrabas pa Tomaž Pevc. Tokrat se jim je pridružil še kitarist. Zaigrali so nam tri pesmi, vmes pa navrgli nekaj dobrih šal.

Ob koncu prireditve so podelili še zahvalna darilca nastopajočim skupinam, županu občine Lukovica Mateju Kotniku, Pavletu Pevcu iz JSKD izpostava Domžale, predhodnemu strokovnemu vodji Tomažu Bole iz FS Emona in glavnemu sponzorju g. Kvedru. Ob koncu so vsi skupaj zapeli še znano »Nocoj je ena luštna noč«. Dolg aplavz je bil dokaz za vse, da so zelo popestrili sobotni večer vsem obiskovalkam in obiskovalcem te enkratne prireditve.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov