Urbani sprehod: Spoznajmo zelene površine v Domžalah

CIPRA Slovenija, društvo za varstvo Alp vabi na Urbani sprehod Jane’s Walk po Domžalah, na katerem bo beseda tekla o pomembnih prebivalcih mest, drevesih. Zelene površine v urbanem okolju prispevajo k boljšemu zraku, osenčenosti, predstavljajo prostor druženja in rekreacije. Pogosto zelene površine niso kakovostno zasnovane niti upravljane, lahko pa jih izpodrivajo tudi divja parkirišča.

Sprehod se prične v torek, 7. maja, ob 17:00 v Parku Univerzale in se zaključi ob 18:30 v drevoredu ob Kamniški Bistrici. Sprehod bosta vodila Špela Berlot s CIPRE Slovenija ter Matjaž Mastnak z Arburetuma.

»Na sprehodu po Domžalah se bomo pogovorili o parku Univerzale, zelenih površinah na Miklošičevi ulici ter ob Kamniški Bistrici. Pozornost bomo namenili drevju – zanimalo nas bo, kako obrezovati drevje, kakšno vlogo imajo drevesa v urbanem ekosistemu in kako lahko prispevamo k bolj kakovostnim zelenim površinam v mestnih soseskah,« je o programu sprehoda po Domžalah povedala Špela Berlot s CIPRE Slovenija.

Pobuda Jane’s Walk izhaja iz Toronta, njen namen pa je širjenje dragocenih sporočil Jane Jacobs in popularizirati živost mest, ki se poraja preko povezanosti prebivalcev z bivalnim okoljem, sosedi in obiskovalci.  Urbani sprehodi Jane’s Walk potekajo vsak prvi konec tedna v maju in promovirajo urejanje mest po meri pešcev. Namen sprehodov Jane’s Walk je ponovno odkriti skrite razsežnosti naših mest z očmi pešca in radovednega opazovalca. Odkriti kaj je tisto, kar morajo vsebovati pešcu prijazne ureditve in kaj dela naše ulice in trge varne za prebivalce in obiskovalce, obenem pa povezovati ljudi v prizadevanjih za vsakodnevnemu življenju prijazne mestne četrti. V Torontu so bili prvi tovrstni sprehodi organizirani leta 2007, leto po smrti Jane Jacobs. Od 2009 naprej sprehode gosti tudi vedno več mest izven Kanade. Pri nas sprehodi potekajo od leta 2011, skupno je bilo v osmih letih do sedaj že 152 sprehodov v 38 mestih in mestecih, ki se jih je udeležilo prek 3200 sprehajalcev.

Urbani sprehodi Jane’s Walk so približno uro in pol dolgi vodeni sprehodi po mestnih četrtih, ki ozaveščajo o pomenu pešačenja po vsakdanjih opravkih in poudarjajo učinek, ki ga imajo lahko pešci na urejanje mestnega prostora. Namenjeni so povezovanju prebivalcev s sosedi in sosesko in spodbujanju pripadnosti območju bivanja. Obenem sprehodi odpirajo priložnost za pogovor o težavah, s katerimi se stanovalci dnevno soočajo, ter omogočajo oblikovanje pobud, kako soseske narediti privlačnejše in prijetnejše za življenje.

Miha Ulčar; Foto: CIPRA Slovenija

Komentarji uporabnikov
Tagi