Tradicionalni slovenski zajtrk na OŠ Roje – svetovni dan hrane

Svetovni dan hrane

Danes, 15. novembra 2018 je v vrtcih in šolah v občini Domžale, tako kot po vsej državi tudi letos potekal tradicionalni slovenski zajtrk. Vsako leto je tretji petek v mesecu novembru razglašen za dan slovenske lokalno pridelane hrane.

Župan Občine Domžale, Toni Dragar, in podžupanja, mag. Renata Kosec sta se tudi letos pridružila otrokom na tradicionalnem slovenskem zajtrku. Tokrat sta se odzvala povabilu osnovni šoli Roje, ki je pripravila različne delavnice, od peke kruha, priprave domačih jedi in likovne delavnice. V gospodinjski učilnici sta se v gnetenju hlebčkov in peki kruha ter pripravi domačih namazov preizkusila tudi župan in podžupanja. V telovadnici so potekale likovne delavnice in prikaz ljudskega plesa. Otroci so namreč pripravili plesno točko v narodnih nošah. Aktiven obisk so na koncu zaključili s tipičnim zajtrkom z domačim kruhom, slovenskim maslom in medom ter nekaterimi dobrotami, pripravljenimi na tradicionalen način.

S svojim obiskom so vsi podali jasno sporočilo, kako pomemben je zdrav zajtrk iz domačega okolja. Spoznali so zajtrkovalne navade osnovnošolcev. Tisti najbolj pogumni so nam brez zadrege zaupali, kaj imajo najraje za zajtrk. Med najljubše jedi, ki si jih otroci privoščijo za zajtrk sodijo tudi med, maslo, mleko in jabolko. Ob odhodu sta župan in podžupanja prejela še predpasnik v spomin, otrokom zaželela dober tek. veselje jih je bilo opazovati, kako z užitkom jedo domače dobrote.

Svetovni dan hrane 2018: Kako zdravo se prehranjujemo Slovenci?

Že vrsto let je mesec oktober posvečen hrani, saj 16. oktobra po vsem svetu obeležujemo dan hrane. Svetovna organizacije za hrano in kmetijstvo (FAO) ob tem dnevu izpostavlja lakoto, ki pa je glede na finančne in tehnološke vire, s katerimi razpolaga svet, nesprejemljiva. S sloganom »#BrezLakote« opozarja na vse večji prepad med razvitim in nerazvitim svetom. Tako kot obstajajo v svetu razlike v dostopnosti do hrane tudi v Sloveniji beležimo neenakosti v zdravem prehranjevanju zaradi socio-ekonomskih razlik. Nacionalni program o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025 zato največ pozornosti posveča ranljivejšim skupinam, kot so tisti z najmanj dohodki in otrokom iz družin z nižjim materialnim standardom. Cilj je, da se vsem omogoči življenje v okoljih, ki zagotavljajo zdravo prehranjevanje in redno telesno dejavnost.

Avtor: Občina Domžale, NIJZ; Foto Vido Repanšek

Komentarji uporabnikov
Tagi