To ni hec: Tudi letos pust bo! Kdor ni za pusta, naj se odseli vse do avgusta!

Letos bo zima malce daljša kot lani, saj bo jo bo pust v naše kraje prišel odganjat šele v začetku meseca marca. To pa pomeni, da bo na pustne norčije in vragolije še potrebno malce počakati. Med tistimi, ki nestrpno čakajo pusta, so člani Pustne sekcije Striček Vir, saj so glave skupaj staknili že v lanskem letu in pripravili program 29. Pustnega karnevala na Viru 2019, ki bo tudi tokrat postregel s pestrim in norčavim dogajanjem. Uvod v letošnji »Za hec« so začeli z občnim zborom društva, kjer so tudi predstavili letošnji program pustovanja. To pa pomeni, da povratka ni več. Pust bo v vsakem primeru!

Program letošnjega pustovanja na Viru pri Domžalah, ki se bo 16. februarja s postavitvijo Strička spremenil v Pustno deželo Vir, tudi tokrat prinaša pestro dogajanje, saj poleg tradicionalnega pustnega karnevala ne bo manjkalo odlične glasbe, zabave, animacij za najmlajše ter seveda pustnih norčij, brez katerih pust ni pravi pust. Tudi letos bo v Pustni deželi Vir veljalo pravilo, da kdor ni za pusta, naj se odseli vse do avgusta. V času pustne vladavine bodo veljali strogi pustni zakoni, v lokalih bodo stregle pomanjkljivo oblečene natakarice, vsi lokali na Viru bodo morali v času pustne vladavine, vsaj za en dan nastaviti liter cvička na ceno 3,5 evra. Za  nadzor nad vsem tem, bo skrbel strogi tržni inšpektorat Pustne sekcije Striček.

Uvod v letošnjega pusta se je za Pustno sekcijo Striček pričel z njihovim rednim letnim občnim zborom, ki je potekal v soboto, 12. januarja 2019, v Kulturnem domu na Viru. Kljub temu, da bo letos pust v naše kraje prišel malo kasneje kot lani, pa to ni uspavalo članov Pustne sekcije Striček, saj so s pripravami na 29. Pustni karneval in vse spremljajoče dogodke pričeli že v lanskem letu. Na občnem zboru mora namreč že biti znano kaj vse se bo v Pustni deželi Vir dogajalo za letošnjega pusta.

Ministri Pustne sekcije Striček Vir.

Kot je že običaj so se občnega zbora poleg članic in članov Pustne sekcije Striček Vir, udeležili tudi nekateri gostje iz različnih predelov Slovenije, ki bodo s svojimi maskami sodelovali tudi na letošnjem že 29. Pustnem karnevalu na Viru. Občnega zbora so se udeležili tudi podžupanja Občine Domžale mag. Renata Kosec, vodja Službe za turizem na Občini Domžale Mira Bečan in predsednik Krajevne skupnosti Vir mag. Lovro Lončar.

Vse zbrane članice in člane ter goste je v uvodu občnega zbora, ki ga je povezoval Rok Kosec, pozdravil Peter Kosec–Pipi, predsednik Pustne sekcije Striček, ki je zbranim podal tudi poročilo za leto 2018 in program dela za leto 2019. Prisotne je nagovorila tudi podžupanja mag. Renata Kosec, ki je dejala, da verjame, da bo tudi letošnje pustovanje na Viru preseglo vsa naša pričakovanja, saj je program vsako leto še bolj pester: »Občina Domžale vas podpira in vas bo podpirala še naprej. Pa ne samo zaradi tega, ker odlično promovirate našo občino širom po Sloveniji, temveč predvsem zato, ker cenimo in spoštujemo to kar delate in ker vemo koliko svojega prostovoljnega dela ter truda vložite v pripravo in izvedbo pustnega karnevala. Na tem mestu se vam v imenu Občine Domžale in v imenu občanov še enkrat zahvaljujem. Želim vam, da ostanete še naprej tako aktivni, z idejami in energijo.«

Peter Kosec-Pipi pravi, da so tudi za letošnjega pusta pripravili pestro dogajanje.

V imenu Krajevne skupnosti Vir je zbrane pozdravil mag. Lovro Lončar, ki je dejal, da je vesel, da vsako leto v januarju gostijo občni zbor Pustne sekcije Striček, ki dejansko bogati življenje v njihovi krajevni skupnosti in v občini Domžale. »To je dokaz da na Viru znamo in zmoremo brez težav organizirati dogodek, ki je vsem v ponos. Vsako leto dokazujete, da se s to energijo in pripadnostjo ter žrtvovanostjo, da narediti zelo veliko. Še enkrat hvala za ves vaš trud,« je še dejal mag. Lončar

Po uradnem delu občnega zbora, je sledil še neuradni del, na katerem so letos za zabavo poskrbeli člani ansambla Skomini.

PROGRAM PUSTOVANJA 2019

SOBOTA, 16.2.2019 ob 10:00 uri

  • Postavitev maskote STRIČEK

SOBOTA, 02.03.2019 ob 13:30 uri

  • VELIKA POVORKA OTROŠKIH PUSTNIH MASK v sodelovanju z Občino Domžale z zborom ob 13:30 uri v Češminovem parku. Nato sledi organizirana povorka v spremstvu kurentov, animacijske skupine in glasbene spremljave po sprehajalni poti ob Kamniški Bistrici, do ogrevanega prireditvenega šotora na Viru, kjer bo ob 15:00 uri otroški ŽIV ŽAV z INDIJANSKO PRINCESO TISO IN INDIJANSKIM POGLAVARJEM ČRNIM SOKOLOM
  • Ob 16:00 uri  nadaljujemo z družinskim rajanjem, kjer se nam bo pridružil CHALLE SALLE

SOBOTA, 02.03.2019 ob 20:00 uri v velikem ogrevanem šotoru

  • Veliko pustovanje z narodnozabavnim ansamblom VESELI SVATJE in glasbeno skupino ROCK PARTYZANI.

NEDELJA, 03.03.2019

  • Ob 14:00 uri in 29 sekund: Veliki pustni karneval
  • Po karnevalu sledi zabava v ogrevanem šotoru z ansamblom SKOMINI

Povabilo k udeležbi na 29. Pustni karneval na Viru

Pustna sekcija Striček iz Vira pri Domžalah, bo v letu 2019 organizirala že 29. tradicionalni pustni karneval. Z dobrim in vestnim delom so postali znani po celi Sloveniji in tudi medijsko prepoznavni prireditelji. S povabilom k sodelovanju želijo nedeljski karneval razširiti in obogatiti z domačimi, okoliškimi ter gostujočimi maskami. Zelo veseli bi bili, če bi prispevali svoj delež in se udeležili karnevala kot skupinska maska.

BOGATE NAGRADE!  Za najboljšo skupinsko masko v prvi kategoriji kar 1.000 EUR.

Prijava skupinskih mask in več o pravilih nagrajevanja na spletni strani www.stricek.si.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miro Pivar, Matjaž Sedušak; Video: Miro Pivar

 

Komentarji uporabnikov
Tagi