Tam smo doma – Proslava ob dnevu kulture na Viru pri Domžalah

KULTURA (definicija) je način življenja v neki družbi; to je celotno področje navad, prepričanj, jezika, vzorcev vedenja, znanja, idej, materialnih proizvodov, ki si jih je izoblikoval človek skozi stoletja, da bi lažje in kvalitetnejše preživel.

Tako smo v soboto, 8. februarja 2014 doživeli pravi kulturni večer. Župnijska dvorana pod cerkvijo Sv. Jožefa na Viru pri Domžalah je polna do zadnjega kotička z aplavzom pričakala nastopajoče. Na oder so v narodnih nošah vseh slovenskih pokrajin prišle pevke Ženskega pevskega zbora PEPINE z zborovodkinjo Simono Hrovat, z njimi pa citrar Tomaž Plahutnik.

Najprej je gledalce in poslušalce pozdravil domači župnik cerkve Sv. Jožefa na Viru Jože Tomšič, ki je med drugim dejal: «Slovenci smo si torej umislili osmega februarja, na obletnico Prešernove smrti, kulturni dan in praznik državnih razsežnosti. Mogoče je to res dan, ko se spomnimo Prešerna in Balantiča, pa Cankarja in Kersnika, Plečnika in Kregarja in mnogih drugih umetnikov iz literature, pesništva, slikarstva, glasbe, arhitekture in še in še… Vsekakor pa je Prešernov dan klic k zavedanju svojih korenin in svojih talentov, ki naj bi jih radodarno dali v služenje bližnjemu…»

Proslava je potekala v smislu sprehoda po slovenskih pokrajinah. Zato so bile tudi pevke oblečene v narodne noše slovenskih pokrajin. Matic, Manca in Martin Jereb so nas z branjem popeljali najprej na Gorenjsko, zatem na Štajersko, Koroško, Prekmurje, Notranjsko, Dolenjsko, Belo Krajino in na koncu na Primorsko. Tako so mladi napovedovalci najprej predstavili znamenitosti in kulinariko, na koncu vsake predstavljene pokrajine pa izbrali enega kulturnika ter prebrali o njem pesem ali odlomek iz povesti. Tako so se za pokrajino Gorenjsko spomnili Franceta Prešerna s pesmijo KAM, za Štajersko so izbrali pesem Antona Martina Slomška Drobtinice, za Koroško Prežihovega Voranca Solzice, za Prekmurje Ferija Lainščka Ne bodi kot drugi, za Notranjsko Ivana Cankarja odlomek Hlapec Jernej in njegova pravica, za Dolenjsko Josipa Jurčiča odlomek iz Desetega Brata, za Belo Krajino Otona Župančiča Belokranjska Balada ter za Primorsko Simona Gregorčiča Soči. Ves čas predstavitve pokrajin, je slikovno predstavljal iz projektorja na platno Aljaž Leberer, ki je enkratno pripravil slikovni material z napisi in odličnimi slikami za vsako pokrajino posebej. Po vsaki predstavitvi pokrajine so pevke ŽPZ Pepine in Citrar Tomaž Plahutnik zapeli in zaigrali lepe domače ljudske pesmi. Med njimi so solo pesmi zapele tudi solistke Urša Pavli, Vanja Jereb in Meta Prelovšek. Pred koncem proslave so se še posebej za 44. rojstni dan spomnili na Tatjano Podbevšek ter ji izročili šopek in zapeli Zdravico.

Za konec je sledila še pesem Angelček varuh moj, ki jo je s pevci ob spremljavi citer zapela cela dvorana poslušalcev. Res enkraten dogodek na kulturni dan, ki so ga pripravili in izvedli veseli, preprosti ljudje, ki jim je še mar za kulturo. Dolg aplavz ob koncu programa je dokaz, da so ljudem všeč taki večeri.

Po končani proslavi smo se še poveselili v zgornjih prostorih župnišča, kjer so nas čakale dobrote, ki so jih spekle pridne roke nastopajočih. Razrezali pa so tudi torto za Tatjanin rojstni dan.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov