SUDOKU – Novost za obiskovalce in obiskovalke našega portala

V sodelovanju s portalom igraj-sudoku.com, smo za vse, ki imate radi miselne in matematične igre in se radi zabavate, pripravili posebno podstran http://www.domzalec.si/sudoku, kjer se lahko preizkusite v igranju ene izmed najpopularnejših miselnih iger na svetu – Sudoku.

Kaj je Sudoku?

Sudoku (japonsko 数独: sūdoku) je logična uganka, katere cilj je zapolniti kvadratno mrežo, običajno velikosti 9 × 9, s števili od 1 do 9. Vsako število se lahko pojavi točno enkrat v vsakem stolpcu, vsaki vrstici in vsakem manjšem kvadratu velikosti 3 × 3. V mreži so nekatera števila že podana. Namesto števil lahko nastopajo tudi kaki drugi različni simboli. Za rešitev uganke so potrebni logičen razmislek, koncentracija in potrpežljivosti, pri težjih pa tudi nekoliko kombinatorike, oziroma poskušanja in vračanja.

Zgodovina Sudokuja

Igra izvira iz japonske, kjer naj bi jo igrali že pred več kot 1000 leti. Moderni Sudoku je sestavil Howard Garns, upokojen arhitekt in sestavljavec križank, in ga prvič objavil leta 1979. Čeprav ga je predvidoma navdihnil latinski kvadrat Leonharda Eulerja, je Garns dodal tretjo razsežnost tej matematični konstrukciji in jo predstavil kot križanko, ki je delno izpolnjena in zahteva, da se vstavi še manjkajoče števke tako, da so v vsaki vrstici, stolpcu in kvadratu 3 × 3 števke od 1 do 9, ne da bi se ponovile. Sudoku je bil prvič objavljen v založbi Dell Magazines, v njihovi reviji Dell Pencil Puzzles and Word Games, pod naslovom Number Place (Številčni prostor) v New Yorku. Howard Garns je umrl leta 1989 in ni doživel trenutka, ko je njegova igra postala svetovni fenomen.

Vabljeni k igranju spodaj v novici oz. preko povezave: http://www.domzalec.si/sudoku

Igrajte Sudoku v novem oknu

Avtor: U.J., igraj-sudoku.com
Komentarji uporabnikov
Tagi