Smučanje: Najbolj nevaren šport v Sloveniji?

V življenju je zal tako, da ima vsaka dobra in prijetna stvar, svoje negativne posledice. Tako kot ima košček čokolade več negativnih posledic kot košček solatke, nam tudi smučanje nudi sicer več užitkov, a hkrati lahko tudi več preglavic kot kakšne bolj varne in monotone aktivnosti. 

Morda marsikdo, ki se odpravlja na smučanje ne zaveda, da gre za aktivnost z izmerjeno največjim tveganjem za poškodbe. Praktično ni sklepa v telesu, kjer pri smučanju ne bi tvegali poškodbe zaradi šibke telesne pripravljenosti. Naj naštejem nekaj pogostih neprijetnih pripetljajih smučanja. Največja verjetnost je pri poškodbah kolen (sprednja krizna vez, meniskus), celo zvini gležnjev (zasuk in zvin stopala v smučarskem čevlju), poškodbe in bolečine hrbtenice, poškodbe glave in vratu, celo zapestja (bordanje), zelo pogosti pa so tudi zlomi nog in rok.

Kaj je vzrok, da je smučanje za poškodbe najbolj tvegan šport?

Ker imam že več let izkušenj s terapevtsko obravnavo poškodb in kondicijskim treniranjem, sem opazil dva glavna “krivca” , ki vplivata na to, da je ravno pri smučanju največ poškodb.

Prvi razlog je preprost: Smučanje zahteva večjo mero fizične pripravljenosti, da sploh lahko varno smučate in uživate v vožnji. Torej smučanje za razliko od mnogih drugih bolj varnih aktivnosti (hoja, smučarski tek …) ne odpušča tistim, ki čez leto niso skrbeli za svoje telo. Če ste v slabi kondiciji in niste veliko trenirali moči, pojdite raje na smučarski tek. Mnogo ceneje za denarnico tudi iz zdravstvenega vidika. Hitrosti, sile, koordinacija in obvladovanje telesa pri visokih obremenitvah, so pri smučanju zahtevnejše, in kdor se ni pripravljal čez leto vsaj z redno 1x tedensko vadbo moči, mu priporočam, naj začne nekje na ravnini s tekom na smučeh. Ravno tako boste dobili kondicijo, z mnogo manjšim tveganjem.

Če je prvi razlog za poškodbe v tem, da smučanje ne odpušča tistim, ki se iz kavča postavijo na smuči, drugi razlog za poškodbe lahko sklepamo sami:

Zanemarjanje telesa in slaba fizična pripravljenost!

Namreč veliko bolj vesel bom, če boste k meni prišli polni energije in veselja, ker želite pripraviti svoje telo na visoko raven sposobnosti, da boste lahko smučali, kot pa če boste k meni prišli poškodovani in zlomljeni, ker ste že bili na smučanju, vendar se vam prej ni ljubilo poskrbeti za minimalni standard higiene moči.

Kaj je minimalni standard higiene moči za smučanje? 

Kot rečeno, v vseh teh letih dela, treniranja in rehabilitiranja ljudi, sem prišel do sledečih ugotovitev: Najbolj pomemben indikator pripravljenosti za smučanje je sposobnost in moč pri vaji počep.

Spodaj sem navedel, kaj vse mora vaše telo biti sposobno narediti, da si lahko zaslužite smučanje:

1. TEST za starejše od 60+: Počep z lastno tezo nizka globina (zgornji del stegna mora biti paralelno s tlemi). Držite na najtežji točki 20 do 30 sekund!

2. TEST: za 40 do 60 let: Ponovite zgornji test, samo podaljšajte čas na 60 sekund! + 20 ponovitev počepa z utežjo težko 20kg v rokah (moški) in 10kg težko utežjo za ženske.

3. TEST: za 20 do 40 let: Ponovite zgornji test, samo podaljšajte čas na 90 sekund! + 10 ponovitev počepa z utežjo težko 20kg v vsaki roki (moški) in 10kg težko utežjo v vsaki roki za ženske.

Tako. To so glavni testi in hkrati vaje za pripravo na smučanje. Glavni pokazatelji ali lahko smučate varno in udobno ali ne. Pomembno je tudi, da si prvi in drugi smučarski dan vzamete bolj na lahkotno, morda kupite dopoldansko karto.

Prav tako je pomembno, da pri teh preizkusih ne goljufate – pojdite pri počepih dovolj globoko, na najtežjo točko! Če vas karkoli boli, se malo razmigajte in ogrejte. Če vas se vedno boli, potem raje zavijte najprej v telovadnico kot na smučišče.

Dobro si poglejte spodnji video, ki smo ga pripravili za uspešno smuko: Kako biti nezlomljivi pri smučanju.

Jure Gubanc, KinVital kinezioloski center

Tagi