Rehabilitacija poškodb – kaj je in kako poteka?

Poškodbe so žal pogost spremljevalec športnih aktivnosti in vsakdanjega življenja, njihove posledice pa lahko močno vplivajo na naše fizične sposobnosti in kakovost življenja. Rehabilitacija poškodb je ključni proces, ki pomaga posameznikom vrniti se k polni funkcionalnosti in aktivnemu življenjskemu slogu po pretresih, ki jih telesu zadajo nesreče, operativni posegi ali športne poškodbe.

Življenje nam nemalokrat postreže z nepredvidljivimi in neželenimi situacijami, med katere najpogosteje sodijo različne oblike poškodb ter bolezni, ki zahtevajo celovito, individualno prilagojeno zdravljenje.

Tega v Sloveniji najbolj zanesljivo zagotavlja Medicofit, klinika za fizioterapijo in telesno pripravo, ki pod svojo streho združuje strokovnjake več profilov, zaradi česar je rehabilitacija usmerjena ne le v zmanjšanje bolečine, temveč v odpravo vzrokov za nastanek poškodbe ter v izboljšanje funkcionalnosti poškodovanega segmenta.

Primarni cilj strokovnjakov za gibanje in diagnosticiranje poškodb ter bolezni je tako vrnitev polnega obsega gibljivosti, pri čemer je bistveno s terapijami, katerih predhodnik je temeljit diagnostični pregled, pričeti čim hitreje po nastopu težav.

Zakaj rehabilitacija poškodb?

Da bi telo uspešno okrevalo po poškodbi ali bolezni in izkoristilo potencial samozdravljenja, mora biti deležno ustrezne rehabilitacije. Proces zdravljenja zato temelji na potrebah, sposobnostih in ciljih posameznika, prav tako na vrsti ter stopnji poškodbe. Pacient namreč potrebuje polno podporo strokovnjakov, kot so fizioterapevt, kineziolog in drugi specialisti, zavezani medsebojnemu sodelovanju.

Ker se prav slednje skupaj z individualno obravnavo vsakega pacienta pogosto zapostavlja, prihaja do napak v obliki neustreznega zdravljenja, nedoslednosti oziroma neprimernosti izvajanja terapevtskih vaj ali bodisi premajhnega bodisi prevelikega obsega rehabilitacije, kar napredek upočasni. Okrevanje pa v enaki meri zavira tudi vseprisotno pomanjkanje motivacije in spodbude s strani terapevta.

V kliniki Medicofit med cilje, ki bi jih vsakršna rehabilitacija v desetih do dvanajstih tednih zdravljenja (izjema so zapletena nevrološka stanja in posamezna stanja po operaciji) morala doseči, sodijo:

  • obnovitev funkcionalnosti, kajti rehabilitacija obnovi in izboljša sposobnosti posameznika, ki so bile zaradi poškodbe, bolezni ali operacije prizadete, zato tekom terapevtskega procesa pacient ponovno pridobi tako motorične sposobnosti kot sposobnosti ravnotežja ter koordinacije,
  • povečanje neodvisnosti pri vsakdanjih opravilih, denimo oblačenju, hranjenju, higieni in gibanju,
  • zmanjšanje bolečin in obvladovanje teh,
  • preprečevanje nadaljnjih poškodb, v povezavi s čimer je izredno pomembno učenje varnih tehnik gibanja ter ravnanja, in splošno
  • izboljšanje kakovosti življenja, ki se kaže s socialno vključenostjo, zdravo samopodobo ter zadovoljstvom.

Rehabilitacija je torej celosten in kompleksen proces okrevanja, ki vključuje različne terapevtske tehnike ter se izvaja v več fazah, namen česar je izboljšati gibljivost sklepov, mišic in vezi.

Stopnje rehabilitacije

V kliniki Medicofit vsako terapevtsko srečanje obsega 60 min dolgo individualno delo s fizioterapevtom in 30 min dolgo instrumentalno terapijo, s katero se pospeši regeneracija tkiv ter izboljša krvni obtok, zmanjšajo pa se bolečine in vnetja.

Strokovnjaki v ta namen posegajo po TECAR WINTECARE terapiji, diamagnetni terapiji PERISO, SUMMUS laserju in elektrostimulaciji HiTOP.

AKUTNA FAZA REHABILITACIJE

Z akutnim zdravljenjem je treba pričeti čim prej po poškodbi, operaciji ali diagnosticiranju bolezni, a je pred trem potrebno izvesti temeljit diagnostični pregled, na katerem se oceni stanje.

V skladu z rezultati nato strokovnjaki pripravijo prilagojen fizioterapevtski program s specialnimi fizioterapevtskimi tehnikami, ki vključujejo zgoraj omenjene sodobne fizioterapevtske naprave.

Na tem mestu je poudarek predvsem na obnovitvi gibljivosti in ohranjanju mišične moči oziroma stabilizaciji stanja ter zmanjšanju bolečin ali vnetja.

SUBAKUTNA FAZA REHABILITACIJE (KINEZIOLOGIJA)

Po tem, ko poškodovane strukture dosežejo stabilnost, kineziologi pripravijo program terapevtske vadbe, usmerjen v obnovitev funkcionalnosti in izboljšanje mišične moči, gibljivosti ter koordinacije.

Gre predvsem za vaje, s katerimi se okrepijo mišice, raztezne vaje in vaje za izboljšanje propriocepcije ter koordinacije, medtem ko športne poškodbe zahtevajo še vaje za agilnost in pliometrijo, saj se z njimi tveganje za vnovične poškodbe dodobra zmanjša.

DOLGOROČNA VZDRŽEVALNA FAZA REHABILITACIJE (KINEZIOTERAPIJA)

edna vadba, prilagojena potrebam posameznika, ki skuša ponovno vzpostaviti poln obseg gibljivosti, pridobiti funkcionalnost poškodovanega segmenta, preprečiti nadaljnje poškodbe ali poslabšanje kroničnega stanja, v ospredje postavlja učenje strategij za obvladovanje dolgoročnih izzivov.

Ker pa rehabilitacija nikoli ni linearna, je treba posebej v tej fazi računati na obdobja pospešenega napredka, obdobja sprememb in obdobja zapletov, ki jih terapevti pri delu vsakič znova upoštevajo.

Rehabilitacija v kliniki Medicofit

Klinika Medicofit, ki ponuja kakovostne in učinkovite zdravstvene storitve s področja rehabilitacije poškodb ter bolečin ortopedskega izvora, povezuje stroke klinične diagnostike, fizioterapije in kineziologije.

Celostno, individualno zasnovana rehabilitacija je zato vselej usmerjena v zdravljenje poškodb od akutne faze do vrhunske telesne pripravljenosti, pri čemer med področja dela sodijo:

  • kronične bolečine in degenerativna stanja, med drugim vnetje sklepnih ovojnic (sinovitis), bolečine v vratu ter hrbtu, išias, obraba kolena in kolka, artritis, diskus hernija ter številne druge,
  • predoperativna rehabilitacija, s katero si pacient pridobi t.i. zalogo mišične mase, kajti največje tveganje kirurških posegov predstavljajo mišična atrofija, izguba sklepne mobilnosti in tveganje za podaljšanje bolečin, medtem ko predoperativna rehabilitacija poskrbi za boljše živčno-mišične povezave, dosežene s treningom ter aeorobno vadbo,
  • postoperativna rehabilitacija, s katero je najbolje pričeti že tretji dan po operaciji, povezana pa je z artroskopijo kolena, menjavo kolena ali kolka, zlomom gležnja, operacijo meniskusa in drugimi stanji, ter
  • celostna neoperativna rehabilitacija poškodb, torej rehabilitacija poškodb, ki ne zahtevajo kirurškega, temveč izključno konservativno zdravljenje, med kakršne sodijo delna ruptura kolenske vezi, mišične skupine ramenskega sklepa, poškodbe vezi ali gležnja po zvinu, kolčne in druge mišice.

Prav vsaka, tudi manjša poškodba zahteva temeljito, celovito in individualno prilagojeno obravnavo, na osnovi katere telo izkoristi potenciale samozdravljenja tkiv, poškodovanec pa z učenjem pravilnih tehnik gibanja možnosti za poslabšanje stanja ter ponovitev poškodbe maksimalno zmanjša, pri čemer je nujna podpora strokovno podkovanih, motiviranih in čuječih specialistov, ki pacienta vodijo skozi vse faze okrevanja.

Naročite se na diagnostični pregled v kliniko Medicofit in izberite učinkovito, profesionalno rehabilitacijo poškodbe.

Naročnik oglasa: Medicofit d.o.o.

 

Tagi