Spominska slovesnost ob 75. obletnici usmrtitve talcev pri Bistriškem mostu v Domžalah

Občinsko združenje borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Domžale in Krajevna organizacija Združenja borcev za vrednote NOB Slavko Šlander Domžale sta v soboto, 10. septembra 2016, pri Bistriškem mostu pod Šumberkom pripravila spominsko slovesnost ob 75. obletnici usmrtitve desetih talcev.

Na spominski slovesnosti, ki je potekala na kraju, kjer je pred 75 – timi leti pod streli nemških okupatorjev ugasnilo 10 življenj, ki ga je povezovala Nataša Belle, je poleg praporščakov in tabornikov sodeloval Ženski pevski zbor Stane Habe, pod vodstvom zborovodkinje Marike Haler, profesor Tomaž Smole iz Glasbene šole Domžale ter učenki Amina Jusić in Lani Komatar pod mentorstvom Marte Krabonja s Podružnične šole Ihan.

Slavnostna govornica na spominski slovesnosti je bila mag. Jožica Polanc, podpredsednica ZB za vrednote NOB občine Domžale, ki je v uvodu dejala, da je udeležence spominske slovesnosti pri Bistriškem spomeniku tja pripeljala želja, da se padlim talcem oddolžijo s spominsko slovesnostjo, prižgejo svečko v njihov spomin in se pomudijo na tem kraju z mislijo, da se taki zločini ne bi nikjer in nikoli več ponovili. V svojem govoru je opisala tudi dogodke pri bistriškem mostu, ki so se zgodili 3. septembra. Odporniško gibanje se je v drugi polovici leta 1941 tudi na domžalskem območju že vidno razmahnilo. Borci Mengeško – moravške čete so 1. septembra na Šumberku ubili nemškega carinika Johana Wuteja. Zaradi tega so dva dni kasneje na tem mestu, ob mostu, ustrelili 10 talcev. Pet talcev je bilo iz Domžal in okolice, pet so jih pripeljali s Koroške. Talce so pripeljali s tovornjakom, na njivi zabili kole, jih privezali nanje in ustrelili. Mici Jenc, naša krajanka, ki je kot 13 letna deklica ta zločin gledala z druge strani Kamniške Bistrice, je v spominih zapisala, da še danes sliši, kako je eden izmed talcev klical mamo. Pozneje je izvedela, da je bil to Pirnatov iz Jarš, star komaj devetnajst let.

»To je bil v kratkem času že tretji zločin nad civilnimi prebivalci Domžal in okolice. V Jaršah in v Brezjah so namreč nekaj dni prej ustrelili po 5 talcev kot znak maščevanja, ker so partizani ustrelili dva izdajalca. Okupatorjev povračilni ukrep tukaj je bil hujši. Življenje Nemca je bilo »vredno« več; 10 slovenskih življenj«, je povedala mag. Polanc.

V nadaljevanju je spomnila na 75-obletnico ustanovitve OF, prelomni dogodek za slovenski narod. V tistem krutem času so se med ljudmi oblikovale vrednote, ki imajo trajno vrednost za naš narod še danes: »Eden izmed njih je bil pogum, ki so ga imeli takrat ljudje, da so se uprli nacifašizmu na celotnem slovenskem ozemlju. Težka vojna leta v pomanjkanju in v stalni vojni nevarnosti, da so partizani in njihovi sodelavci iz vrst civilistov lahko zdržali, ker jih je pri tem vodila zvestoba, vrednota, ki se je izkazovala v tovarištvu, v medsebojni solidarnosti, v medsebojni pomoči in zaupanju.«

Mag. Polanc je tudi spomnila, da je boj proti okupatorju je tlakoval pot, po kateri danes hodi slovenski človek, državljan majhne, svobodne in demokratične Slovenije. Ob 25. obletnici samostojne Slovenije je bilo veliko okroglih miz in proslav, a le redki so se spomnili, da so bili temelji samostojne države postavljeni že nekaj desetletij prej. Že v času NOB so bile namreč jasno izražene zahteve po osvoboditvi in osamosvojitvi. Kočevski zbor in črnomaljsko zasedanje slovenskega narodno osvobodilnega sveta sta položila temelje za izgradnjo lastne države. »Prav bi bilo, da se to prizna tudi v sedanjem času, ko smo večkrat priča nasprotnemu, ko se potvarja vrednost NOB in poveličuje tiste, ki so se povezali z okupatorjem in tako bili »domovinsko vojno«. Potvarjanje polpretekle zgodovine je na žalost stalnica pri številnih politikih, ki si na tak način dvigujejo ugled pri svojih volivcih«, je poudarila mag. Polanec.

Ob zaključku govora se je mag. Polanc še vprašala, če morda premalo storimo za ohranjanje vrednot NOB tudi mi sami: »Kar nekako pozabili smo, kako zveni partizanska pesem, številne občutene vrstice takratne poezije so le redko na sporedu kulturnih prireditev, če nima ta posebnega spominskega namena, čeprav bi nekatere lahko izrazili tudi ob kakršnikoli priliki. Prav zato sem danes zelo vesela, da se bo na naši spominski slovesnosti zopet slišala partizanska pesem iz grl naših pevk, da bo zadonela partizanska pisana in uglasbena beseda in se na koncu prelevila v lepe zvoke večno lepih ljudskih napevov.«

Spominski venec k spomeniku ustreljenih talcev sta položili Marija Majhenič, predsednica ZB za vrednote NOB, občine Domžale in Nataša Belle, predsednica KO ZB za vrednote NOB Slavka Šlandra.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov