S postavitvijo butare velikanke so v Prodajnem centru Breza pričeli z velikonočnim praznovanjem

Velikonočni prazniki so skorajda pred vrati. Za prijeten uvod v praznike so danes dopoldan poskrbeli člani Turističnega društva Jarše-Rodica, ki so pred Prodajnim centrom Breza v Domžalah postavili kar sedem metrov visoko butaro, ki so jo seveda izdelali sami. Butara pa sedaj obiskovalce Breze in tudi mimo vozeče voznike opozarja na prihajajoče velikonočne praznike.

Delni sončni mrk je ravno minil, ko so člani Turističnega društva Jarše-Rodica, napravljeni v stare noše, v sprevodu pred Prodajni center Breza prinesli butaro velikanko, ki so jo nato položili v že naprej skopano luknjo. Da pa je stala pokončno, so poskrbeli tako, da so jo dodobra »zakajlali«, pri tem pa je budno oko njihovega člana skrbelo, da je stala v »plajbo«, se pravi naravnost. Je pa bilo postavljanje butare prava atrakcija, tako s strani obiskovalcev Breze, kot mimo vozečih voznikov, ki so trobili. Postavljanje butare si je ogledal tudi Lojze Stražar, predsednik Kulturnega društva Miran Jarc iz Škocjana, ki je dejal, da kaj takšnega še ni videl in pohvalil organizatorja upravnika PC Breza, podjetje Mazur d.o.o. ter člane Turističnega društva Jarše-Rodica.

Člani društva so nam povedali, da so za butaro porabili kar štiri velike vreče bršljana ter nešteto leskovih palic. Za izdelavo butare velikanke so porabili dva dni, še prej pa so štiri dni nabirali bršljan. Seveda je v to vštet tudi bršljan, ki ga bodo uporabili za butaro velikanko, ki jo bodo prihodnjo nedeljo postavili pred župniščem na Rodici. V spremstvu sta bili tudi dve dami, napravljeni v stare noše, kot so jih nosile včasih naše babice. Obe sta imeli v rokah košari v kateri je bilo polno butaric, ki so jih izdelali v društvu. Z izdelovanjem butar in obujanjem še marsikaterih starih običajev, člani Turističnega društva pridno skrbijo, da stari običaji še vedno živijo. Kar je nadvse pohvalno.

Velikonočno sejmarjenje v Prodajnem centru Breza
S postavitvijo butare pred Prodajnim centrom Breza, se je tako začelo velikonočno praznovanje. Vrhunec praznovanja bo prihodnjo soboto, 28. marca 2015, ob 9.00 uri, ko se bo v Prodajnem centru Breza v Domžalah začelo Velikonočno sejmarjenje, kjer bo potekala delavnica za otroke in starše, prikazali bodo izdelovanje butaric, potekala bo klekljarska delavnica Tanje Oblak, svoje aktivnosti bodo predstavili člani Turističnega društva Jarše-Rodica, predstavila se bo ekološka kmetija in sirarstvo Konda, na ogled bodo tudi vozila Avto Debevca d.o.o. Za popestritev pa bodo poskrbeli člani Kulturnega društva Mihaelov sejem s harmonikarskim orkestrom in Otroška folklorna skupina Domžale. Vse otroke pa bo razveselil in obdaril Sparky.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov