S pesmijo so pobarvali jesen in ogreli srca

Jeseni se dnevi krajšajo, ob jutrih je megla, podnevi pa nas toplo sonce še vedno razveseljuje in boža s svojimi žarki. Jesenske barve, vonj po kostanjih in moštu, zmeraj prinese nekaj novega, razburljivega. Narava v jeseni umira, tako pravijo vsi. Ne vedo pa, da rabi počitek, tako kot mi. Zjutraj z meglico nam prikriva vse svoje čare, čez dan nam jih s soncem razkrije – lepote ta prave. Prišla je jesen v vas, listje pisano pa pada spet med nas. Pridelke pobirat že hitimo, v kleti sta že krompir in zelje. Grozdje sladko dozoreva, še malo in bo iz mošta vino postalo. V gozdu se šopirijo gobani, kmalu bodo vsi pobrani. Jesenski gozd je kot paleta, v njem se mnogo barv prepleta. Pisana jesen je prišla med nas, pozdravimo jo vsi na glas. Na vasi vedo, da kar spomladi seješ, jeseni pobiraš in če imaš preveč, tudi podarjaš.

Tudi v Moravčah se držijo tega reka, da kar spomladi seješ, jeseni pobiraš in če imaš preveč, tudi podarjaš. Člani Kulturno izobraževalnega društva Limbar Moravče so začeli sejati spomladi, da so lahko jeseni obiskovalcem podarili široko paleto raznobarvnih pevskih dobrot.

25. 10. 2019 so namreč v Kulturnem domu Moravče priredili koncert za občanke in občane, nadeli pa so mu pomenljiv naslov »S pesmijo pobarvajmo jesen«. Priprave so se začele že aprila, Lidija Gomboc in Lojze Štefan sta napisala vezno besedilo.

Otroški zbor Limbar pod vodstvom zborovodkinje Elizabete Pirnat in Komorni zbor Limbar pod vodstvom zborovodje Tomažem Pirnatom pa sta začela sejati dobro glasbo in dobro voljo, ki so jo na zadnji oktobrski petek podarili obiskovalcem koncerta. Povezovalci Eva Razoršek in Tadej Uršič ob nastopu Otroškega zbora Limbar ter Lojze Štefan ob nastopu Komornega zbora Limbar so spretno krmarili med pesmicami obeh zborov. Že scena je nakazovala, da bo veselo in jesensko. Na odru so imeli postavljeno golo drevo, pod njim klopco, košaro z raznobarvnim jesenskim listjem, buče, košarico s kostanji …. Na začetku koncerta sta zbora zapela skupno pesem, zatem je Otroški zbor Limbar zapel kar nekaj pesmic o jeseni in živalih, sledil je Komorni zbor Limbar z izborom pesmi za odrasle, nakar so ob koncu spet združno zapeli za obiskovalce, ki so z dolgimi aplavzi nagradili vse, ki so se potrudili, da je od aprilske setve do jesenske žetve vse teklo, kot po maslu.

Za konec so podarili vsem pesem za ohranitev zemlje,  za lepši svet, ki nas čaka, če se bomo držali prijateljstva, ljubezni, medsebojnih pogovorov, medsebojnega zaupanja in predvsem medsebojne pomoči in se družili v veri in odpuščanju.

Avtor: Miro Pivar; Foto in video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi