Preserje pri Radomljah med leti 1930 in 1938

Tokrat si na fotografijah poglejmo Preserje pri Radomljah med leti 1930 in 1938. Zapuščino fotografij je zapustil fotograf Peter Naglič iz Šmarce pri Kamniku, ki je v svoj objektiv ujel tudi Preserje v času, ki je minil. Na fotografijah boste videli osrednje Preserje, železniško progo Domžale-Kamnik, glavno cesto Domžale-Kamnik pred in po razširitvi, Peterlinovo hišo, kjer so imeli koncesionarsko elektrotehnično podjetje in gostilno Pri Kriškarju pred in po adaptaciji. Ne spreglejte pa tudi prodajalca sladoleda.

Veliko zapuščino več kot deset tisoč kakovostno izdelanih posnetkov, ki so ohranjeni v originalni obliki, je zapustil Peter Naglič (1883–1959) iz Šmarce pri Kamniku, ki je bil kot navdušen amaterski fotograf prisoten skoraj povsod. S svojim fotoaparatom se je dotaknil mnogo ljudi in njihovih usod, posnel pa je tudi različne dogodke, ki nam pričajo o nekdanjem času na naših tleh. Njegovi prvi posnetki so bili posneti še na steklo, kasnejši pa na filmski trak.

Za odkrivanje in vzdrževanje bogate fotografske dediščine Petra Nagliča, je zaslužen njegov vnuk Matjaž Šporar iz Šmarce pri Kamniku, ki je v sredini devetdesetih let na podstrešju njihove družinske hiše odkril dragoceno zbirko več kot deset tisoč kakovostnih fotografij in poskrbel, da bo ohranjena tudi za prihodnje rodove.

Peter Naglič se je rodil leta 1883 v Šmarci pri Kamniku. Skupaj z bratom Karlom sta imela uspešno obrtno podjetje, ki se je ukvarjala s ščetkarstvom. Pri svojem delu pa sta bila zelo inovativna. Kot uspešnega podjetnika iz tiste dobe, so Petra poleg ščetarstva zanimale vse novosti v zvezi s tehniškimi vedami, največ svojega prostega časa pa je posvetil fotografiji.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Peter Naglič (Arhiv Matjaža Šporarja, Digitalizacija SEM)
Komentarji uporabnikov