Novo garažno hišo v Domžalah odprli še uradno in jo predali svojemu namenu

Nova sodobna garažna hiša v centru Domžal, ki je bila zgrajena v dobrem letu dni, je svoja vrata odprla že v začetku meseca avgusta. V četrtek, 10. septembra pa je potekalo slavnostno odprtje, s katerim so novo garažno hišo in igrišče pred njo, še uradno predali svojemu namenu.

Garažna hiša center Domžale P + R je zgrajena v treh etažah: klet- medetaža, dve nadstropji in streha, ki je urejena kot parkirna površina. Skupaj je na voljo 228 parkirnih mest, od tega 12 za invalide. Eno parkirno mesto ima polnilnico za električna vozila, garažna hiša pa se lahko pohvali tudi s kolesarnico in javnimi sanitarijami. Garažna hiša deluje po posebnem sistemu, saj se uporabnikom z vstopom v garažno hišo in registracijo vozila, na mestno kartico naloži bonus za povratni javni avtobusni prevoz družbe Kam Bus d.o.o.

Že pred samo gradnjo so se pojavljala tudi vprašanja: »Zakaj bi gradili? V Domžalah ne rabimo garažne hiše!« Vendar je bil namen gradnje jasen: zmanjševanje cestnega prometa, zagotavljanje zadostnih parkirnih mest v strogem centru mesta, zmanjševanje negativnih vplivov na okolje ter enostavna dostopnost do parkiranja in uporabe javnega prevoza vsem uporabnikom. Pomembna pa je še ena pridobitev: novo igrišče pred garažno hišo. Da je ta pridobitev tudi več kot dobrodošla, pove že to, da je igrišče predvsem v popoldanskem času polno majhnih otrok, ki jih tja pripeljejo starši.

Slavnostnega odprtja nove garažne hiše, se je udeležil celotni domžalski občinski vrh na čelu z županom Tonijem Dragarjem in podžupanjama mag. Renato Kosec in mag. Jano Miklavčič, nekatere svetnice in svetniki ter župan Občine Trzin Peter Ložar. V kulturnem programu je sodelovala Godba Domžale, ki seveda nikoli ne manjka na takšnih prireditvah. Piko na »i«, pa je s svojim glasom in stasom postavila Eva Černe, ki je tokrat nastopila z glasbeno skupino Kranjci. Svoje akrobatske veščine pa so predstavile Sovice. Program je vodila Katja Tratnik. Po programu je sledil prerez traku in simbolična vožnja župana in podžupanj v garažno hišo. Udeleženci prireditve pa so se tudi sprehodili po garažni hiši in se na lastne oči prepričali o novi pridobitvi.

Župan Toni Dragar se je v svojem govoru zahvalil Regijski razvojni agenciji, ki je Občini Domžale ponudila možnost, da je lahko na tem prostoru naredila garažno hišo po sistemu parkiraj in odpelji. Zahvalil se je tudi svetnicam in svetnikom, ki so odobrili dodatna sredstva za sofinanciranje gradnje. S 85% odstotki je bila garaža sofinancirana z evropskimi sredstvi, 15% odstotkov pa je prispevala Občina Domžale. Prav tako se je zahvalil občinskim službam, izvajalcem in nadzoru gradnje.

»Vsem uporabnikom želim, da parkirajo v garažni hiši in se peljejo z javnim prevozom, kar pomeni zmanjšanje obremenitve okolja, kot tudi obremenitve Ljubljane z našimi avtomobili, saj dobro vemo, da se Ljubljana utaplja v avtomobilih«, je povedal Dragar in za zaključek dodal: »Ko smo pripravljali ta projekt, smo ugotovili, da bi lahko na tem občinskem zemljišču uredili tudi otroško igrišče, ki je dolgoletna želja stanovalcev stanovanjsko-poslovnega objekta SPB-1, ki je brez igrišča. To igrišče je narejeno iz proračunskih sredstev. V nadaljevanju načrtujemo postavitev še dodatnih igral ter plezalno steno. Tako, da bo na koncu to lep in urejen zaključek severnega dela Domžal.«

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov