Z eSOS vprašalnikom ocenite vaše zadovoljstvo in preverite tveganje

Vsak od nas se je že kdaj znašel v stiski. V situaciji, ko je sramežljivo/bežno začutil, da nekaj ni tako, kot bi si želel. Včasih težko razberemo in prepoznamo pravi razlog naših težav, spet drugič si iz strahu ali občutka sramu zatiskamo oči in potihem upamo, da se bodo okoliščine ter razmere kaj hitro spremenile in se tudi same od sebe uredile. Rešile. Medtem pa čas neizbežno teče in stiska postaja vse večja in globlja. V želji, da bi ljudje v stiski lažje in hitreje prepoznali situacijo, dobili vpogled, ki bi jih nagovoril k prepoznavanju in premisleku o socialnih stiskah, so Slovenska karitas, Škofijska karitas Ljubljana in Zavod Pelikan – Karitas so s finančno podporo Ministrstva za javno upravo pripravili program eSOS – spletna prepoznava socialnih stisk.

Z letošnjim letom je tako na voljo brezplačna aplikacija, ki pomaga prepoznati, kako resne so osebne težave, s kateri se sooča oseba v stiski. S pomočjo kratkega in anonimnega vprašalnika, ki je dostopen na eSOS aplikaciji, lahko posameznik dobi jasnejši vpogled in sliko o situaciji, v kateri se je znašel.

Kratek vprašalnik, kjer ni pravilnih ali nepravilnih odgovorov, je brezplačno orodje, ki vodi posameznika skozi različna področja življenja, ki se nanašajo na medosebne odnose, duševno zdravje in tvegano pitja alkohola. Aplikacija eSOS tako ponuja edinstveno pomoč pri prepoznavanju socialnih stisk in težav, s katerimi se Slovenci pogosto soočamo. Na koncu vprašalnika so dostopni tudi rezultati s priporočili in smernicami za nadaljnje ukrepanje. Aplikacija ponuja tudi možnost naročila na brezplačni video posvet s strokovnjakom.

5 minut od ocene zadovoljstva do ocene tveganja

Ste se kdaj vprašali, »Kako ste na splošno zadovoljni z odnosom, ki ga imate s svojimi starši?« Morda premišljevali, » V kolikšni meri doživljate skrb zanje«? Kako se počutite? »Vas je strah, da bi vas kdo trpinčil, ustrahoval ali zlorabil zaupanje, etc. …« Ste bili kdaj v dilemi, »Ali kdo od vaših bližnjih prekomerno uživa alkohol?« To so le nekatera izmed vprašanj, ki jih boste našli v eSOS aplikaciji in ki pomagajo prepoznati tveganja za najpogostejše socialne stiske.

»Vprašalnik je preprost in vodi od vprašanja do odgovora in spet novega vprašanja. Meni so mnoga vprašanja sprožila razmišljanje, saj najprej nisem razumela, zakaj je »to« lahko problem. Na primer, pri vprašanju glede nasilja v družini sem postala pozorna, saj sem spoznala, da nasilje, ki sem ga doživljala v otroštvu, nisem jemala kot nekaj, kar bi terjalo mojo pozornost. Ko sem začela o tem razmišljati, sem šele dojela, kako zelo me je zaznamovalo in kako drugačen človek bi verjetno bila, če me starša ne bi fizično kaznovala in psihično maltretirala. Šele pri izpolnjevanju vprašalnika sem ponovno odkrila to svojo bolečo in pozabljeno preteklost,« je svoje vtise strnila ena izmed prvih uporabnic, ki je izpolnila vprašalnik. Po prejetem rezultatu je bila v dilemi, zato se je odločila naročiti na brezplačno svetovanje, ki ga aplikacija v okviru projekta eSOS – Spletna prepoznava socialnih stisk, omogoča.

Vprašalnik je dostopen na osebnih računalnikih in mobilnih napravah

Vprašalnik je sestavljen iz dveh delov. Izpolnjevanje traja približno 6 minut. V uvodnem delu preveri splošno tveganje za socialne stiske, v nadaljevanju dodatno preverja tveganja za področja medosebnih odnosov, zasvojenosti z alkoholom in duševnih stisk.

Andreja Verovšek, sodelavka ekipe za razvoj aplikacije, ki je plod dela slovenskih ustvarjalcev, nam je ob tem povedala »Če bi svoje težave pravočasno prepoznali, predvsem pa prej storili korak k njihovemu reševanju, bi lahko marsikateri problem preprečili.« Ravno zato je eSOS aplikacija tako zelo pomembna, saj pripomore k lažjemu in hitrejšemu prepoznavanju tveganj za najpogostejše socialne stiske. Ponuja pa tudi priporočila ter smernice za nadaljnje ukrepanje in iskanje pomoči.

Jure Pavlič je eden od desetih strokovnjakov, ki so se odločili pridružiti projektu in na pomoč priskočiti posameznikom, ki so se po izpolnjenem vprašalniku znašli v dilemi, v sebi začutili, da želijo ali potrebujejo dodatno pomoč, oziroma jim aplikacija priporoča posvet s strokovnjakom. Jure Pavlič je magister zakonske in družinske terapije s končano 2-letno specializacijo relacijsko-družinske terapije. »Kot terapevt sem zelo vesel, da s tem, bolj »modernim pristopom«, lahko dosežemo večje število ljudi, ki potrebujejo pomoč in podporo. Hkrati nam ponuja dodatno orodje, ki ga lahko terapevti uporabljamo tudi sami, pri lastnih terapijah. Če bi, na primer, našim klientom ponudili nek tak kratek in splošni vprašalnik, bi že dobili vpogled vase in bi bolje spoznali katere so tiste težave, ki ovirajo njihovo funkcionalnost in bi bilo morda dobro, da se jih razbremenijo. Terapevti pa smo potem tam, da jim ob tem pomagamo.«

eSOS vprašalnik je namenjen izključno informiranju in ozaveščanju. Vprašalnik ni namenjen osebam, ki so v psihiatrični, psihološki ali psihoterapevtski obravnavi. V tem primeru svetujemo, da se pred izpolnjevanjem obrazca nujno posvetujete s svojim svetovalcem.

Izpolnjevanje vprašalnika je zgolj informativno in ne nadomešča strokovne obravnave. Vprašalnik ne nadomešča strokovnega posveta in ni namenjen postavitvi diagnoze.

Avtor: Petra Petravič; Foto: projekt eSOS

Tagi