Kaj je ledvena lordoza?

Lordoza je medicinski izraz, ki označuje krivino hrbtenice, ki je povsem naravna. Hrbtenica ima namreč izmenične lordoze in kifoze in zaradi tega značilno obliko. Ta ukrivljenost pomaga enakomerno porazdeliti sile in ohranjati ravnotežni položaj. Pogosto pa je govora o hiperlordozi oz. pretirano ukrivljeni hrbtenici navznoter, zlasti v ledvenem delu hrbtenice. V primeru, da je izrazitejša, lahko povzroči bolečine in nelagodje. Lordoza se nahaja v vratni in ledveni hrbtenici, vendar ljudje običajno govorijo o ledveni lordozi.

Hiperlordoza oz. pretirana ukrivljenost hrbtenice navznoter ima lahko različne vzroke nastanka. Pomembno je poudariti, da je določena stopnja lordoze normalna, saj je hrbtenica naravno ukrivljena. Kadar pa lordoza postane pretirana, lahko povzroči zdravstvene težave.

In ne, lordoza ni bolezen, zato lordoze nikakor ni potrebno zdraviti. Težave povezane s hrbtenico imajo vedno globlji vzrok, kot je samo lordoza. Ta je povsem naraven anatomski pojav. Tudi povečana ali zmanjšana lordoza še ne predstavljata sama po sebi vzroka za težavo, kot že omenjeno je ta globlji in se ponavadi skriva v naši mehaniki gibanja in adaptaciji tkiv na obremenitev.

VZROKI ZA NASTANEK

Preveliko ledveno lordozo lahko povzročijo različni dejavniki, med drugim:

Slaba drža: Pogosto sedenje ali nepravilna stoječa drža z ukrivljenim spodnjim delom hrbta, lahko povzroči nastanek pretirane lordoze.

Debelost: Prekomerna telesna masa, zlasti povečan nivo visceralne maščobe, lahko zaradi premika težiščnice povzroči nastanek pretirane lordoze, kot kompenzacije pri iskanju ravnotežnega položaja.

Mišična neravnovesja: Šibkost ali napetost nekaterih mišičnih skupin, zlasti prekomerno aktivnih upogibalk kolka in iztegovalk hrbtenice ali šibkih upogibalk hrbtenice, lahko vpliva na poravnavo hrbtenice in prispeva k nastanku pretirane lordoze.

Nosečnost: Med nosečnostjo lahko hormonske spremembe in premik težišča telesa povzročijo začasno pretirano ledveno lordozo. Običajno se po porodu ledvena lordoza zmanjša.

Prirojene bolezni: Nekateri posamezniki imajo lahko zaradi genetske predispozicije razliko v zgradbi hrbtenice in/ali anomalijo vretenc ter zaradi tega poudarjeno ledveno lordozo.

Zdravstvena stanja: Nekatera stanja ali nepravilnosti hrbtenice lahko povzročijo pretirano lordozo kot sekundarni simptom. Mednje spadajo:

  • Spondilolisteza: Stanje vključuje premik enega vretenca čez drugega, kar lahko povzroči nenormalno ukrivljenost hrbtenice.
  • Ahondroplazija: genetska motnja, ki vpliva na rast kosti in lahko povzroči lordozo kot sekundarni simptom.
  • Mišična distrofija: Nekatere oblike mišične distrofije lahko prizadenejo mišice, ki vplivajo na krivine hrbtenice, kar vodi v hiperlordozo.

Poškodba: Poškodbe hrbtenice, kot so zlomi ali izpahi, lahko spremenijo normalno ukrivljenost hrbtenice in povzročijo povečano lordozo.

Nevromišične motnje: Nekatera živčno-mišična stanja, kot je cerebralna paraliza, lahko vplivajo na nadzor mišic in posledično držo, kar lahko vodi v hiperlordozo.

Kostne bolezni: Bolezni, ki vplivajo na gostoto ali rast kosti, kot sta osteoporoza ali Pagetova bolezen, lahko povzročijo pretirano lordozo.

MOŽNOSTI OBRAVNAVE

Obravnavanje lordoze je odvisno od vzroka nastanka in njene stopnje. Rahlo povečana lordoza, ki ne povzroča večjega nelagodja ali funkcionalnih motenj, pogosto ne zahteva obravnave. Blage primere je mogoče obvladati s krepitvijo in raztezanjem muskulature. V hujših primerih pa so pogosto potrebni celostni pristopi, ki lahko vključujejo fizioterapijo, kinezioterapijo – kineziološko vadbo, opornice, uravnavanje telesne teže in v redkih primerih operacijo. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj najpogostejših načinov obravnavanja lordoze:

Kinezioterapija – kineziološka vadba: Fizioterapevt ali kineziolog lahko oceni vaše stanje in pripravi prilagojen program vadbe za krepitev ter raztezanje mišic, kar pomaga izboljšati držo ali upočasni/zaustavi napredovanje lordoze. Krepi in razteza se okoliško muskulaturo, npr. mišice telesnega jedra in kolčno muskulaturo. Učenje in vadba pravilne drže sta bistvenega pomena za obvladovanje lordoze. Koristno se je naučiti zaznati v kakšnem položaju se posameznik nahaja, kakšen položaj je zanj optimalen in kako ta položaj ohranjati med izvajanjem vaj in med vsakodnevnimi aktivnostmi.

Manualna terapija in masaža: Občasno se uporabljajo tehnike manualne terapije in masaže za lajšanje bolečin, zmanjšanje napetosti in povečanje gibljivosti.

Ortopedski pripomočki: V nekaterih hujših primerih se lahko predpišejo ortopedski pripomočki, npr. ledvene opornice, ki zagotavljajo pasivno podporo in poravnavajo hrbtenico.

Zmanjševanje odstotka telesne maščobe: Če k povečani lordozi prispeva prekomerna telesna teža, lahko zmanjšanje odstotka telesne maščobe pomaga zmanjšati ledveno lordozo in posledično zmanjšati obremenitev hrbtenice ter bolečine.

Zdravila: Za obvladovanje bolečin povezanih z lordozo se lahko uporabljajo zdravila brez recepta ali na recept. Vendar so zdravila običajno kratkoročna rešitev in se pogosto uporabljajo skupaj z drugimi načini obravnave. Zdravila namreč zgolj zmanjšujejo simptomatiko, za dolgoročno okrevanje pa je potrebno odpraviti vzrok nastanka bolečin.

Injekcije: V primeru hudih bolečin lahko zdravnik priporoči injekcije kortikosteroidov v prizadeto področje hrbtenice, da se zagotovi začasno olajšanje simptomatike.

Operacija: Operacija se pri lordozi redko izvede in je običajno rezervirana za zelo hude primere ali kadar je stanje posledica strukturnih težav ali deformacije hrbtenice. Kirurške tehnike lahko vključujejo fuzijo hrbtenice ali druge korektivne postopke.

Za določitev najprimernejše obravnave vaše hiperlordoze se je treba posvetovati s strokovnjakom npr. kineziologom ali fizioterapevtom. Ta vas bo temeljito pregledal in vam svetoval glede nadaljnjih možnosti obravnave in vam pomagal pri zmanjševanju bolečin.

VAJE PRI LEDVENI LORDOZI

Specialne vaje so običajno sestavni del obravnave hiperlordoze, saj pomagajo izboljšati telesno držo s krepitvijo in raztezanjem muskulature in zmanjšajo nelagodje ter bolečine. Predstavljamo vam nekaj  vaj, ki so lahko koristne za posameznike s povečano lordozo ledvene hrbtenice:

Medenični nagibi:

Ležite na hrbtu s pokrčenimi koleni in stopali plosko na tleh.

Aktivirajte trebušne mišice in nežno pritisnite ledveni del hrbta v tla.

Zadržite 5 sekund in nato popustite.

Naredite 10 ponovitev.

Mačka kamela:

Začni na rokah in kolenih v položaju mizice.

Vdihnite in iztegnite hrbet tako, da dvignete trtico (anteriorni nagib medenice) in glavo ter pogledate navzgor.

Z izdihom upognite hrbet tako, da skušate pogledati skozi noge in spodvihati trtico (posteriorni nagib medenice).

Naredite 10 ponovitev.

Položaj otroka:

Začnite na rokah in kolenih v položaju mizice.

Sedite nazaj na pete in iztegnite roke naprej po tleh, glavo pa skušajte odložiti na tla.

Sprostite se in zadržite položaj 30 sekund.

Razteg upogibalk kolka:

Na eno koleno pokleknite, drugo stopalo postavite spredaj in s sprednjim kolenom in kolkom ustvarite kot 90 stopinj.

Težo rahlo premaknite naprej, da začutite raztezanje v sprednjem delu kolka klečeče noge.

Na vsaki strani vztrajajte 30 sekund.

Hip thrust:

Usedite se zraven klopi in se z lopaticami naslonite na njen rob. Stopala imejte plosko na tleh v širini bokov.

Aktivirajte zadnjične mišice in dvignite boke od tal, tako da ustvarite ravno linijo od ramen do kolen.

V končnem položaju vztrajajte 2 sekundi, nato pa boke spustite nazaj v začetni položaj.

Naredite 10 ponovitev.

Hrbtnjaki:

Ležite na trebuhu, roke imejte iztegnjene pred seboj in noge iztegnjene v širini bokov.

Hkrati dvignite roke, prsni koš in noge od tal.

Zadržite položaj 2 sekundi in se nato spustite nazaj v začetni položaj.

Naredite 10 ponovitev.

Plank:

Začnite v položaju na podlahteh in kolenih.

Telo naj bo od glave do kolen v ravni linij.

V tem položaju vztrajajte 30 sekund oz. kolikor zmorete.

Če vam je vaja enostavna, lahko poskusite položaj na podlahteh in stopalih.

Stranski plank:

Ležite na boku s komolcem neposredno pod ramo in z nogami, ki so pokrčene in položene skupaj.

Dvignite boke od tal in jih potisnite naprej, da dosežete polni izteg kolčnega sklepa.

Pazite, da pri tem ne prihaja do hiperekstenzije ledvenega dela oz. povečane lordoze, saj se gib izvede izključno v kolčnem sklepu. Telo zadržite v ravni liniji.

Na vsaki strani vztrajajte 30 sekund oz. kolikor zmorete.

Angeli ob steni:

Stopite s hrbtom ob steno, stopala pa naj bodo od nje oddaljena nekaj centimetrov.

Komolce dvignite do višine ramen in naj bodo upognjeni pod kotom 90 stopinj.

Počasi drsite z rokami po steni navzgor in nato nazaj navzdol pri tem pa ves čas ohranjajte ramena, komolce in zapestja v stiku s steno.

Naredite 10 do 15 ponovitev.

Vaje pri ledveni lordozi imate zbrane v videoposnetku:

Pred začetkom izvajanja vadbenega programa vam priporočamo posvet in pregled pri fizioterapevtu ali kineziologu, zlasti če imate zelo pretirano ledveno lordozo ali kakšno dodatno zdravstveno težavo.

Le strokovnjak vam lahko ustrezno prilagodi program in vaje ter zagotovi, da so vaje primerne za vaše stanje. Obravnavanje povečane ledvene lordoze je odvisno od njenega vzroka in stopnje. Pri blagi lordozi obravnava morda niti ni potrebna, pri izrazitejših primerih pa se lahko izvaja fizioterapija, kineziološka vadba ali v hujših primerih celo operacija (izrazito redko).

Ne glede na stopnjo lordoze je smiselno izvajati vaje, vendar je zelo pomembno, da jih izvajate pravilno in z ustrezno težavnostjo. Če sumite, da imate hiperlordozo ali imate nelagodje oz. bolečine v hrbtu je zelo pomembno, da čimprej opravite posvet in pregled ter pričnete izvajati specialne vaje pod vodstvom strokovnjaka.

V KinVitalu smo skozi več kot 10 let dela na področju kinezioloških in terapevtskih vadb zasnovali napreden sklop obravnav s področja hrbtenice. Cilj je predvsem izboljšanje zavedanja telesa, kvalitete gibanja ter tudi izboljšanje vaših gibalnih sposobnosti (moč, gibljivost, itd.).

Na ta način lahko zelo pozitivno vplivamo na samo lordozo in tudi na celotno telesno držo ter funkcionalnost telesa.

Skozi leta smo uspešno obravnavali že veliko posameznikov s prekomerno ledveno lordozo. Nekateri so se v tem primeru na nas obrnili zaradi bolečin v hrbtu/križu, drugi bolj zaradi slabe funkcionalnosti telesa.

Za uvod se lahko prijavite na uvodni posvet, kjer bomo za vas našli najbolj priporočljivo rešitev.

 

Avtor: Gašper Gričar, kineziolog; Foto: Kinvital d.o.o.

Tagi