Ste že razdrli jelko? Kaj ste naredili z zavijalnim papirjem, pregorelimi lučkami in razbitimi bunkicami?

Prazniki so za nami in po novoletnih praznovanjih, druženjih in odvijanju daril, so se pri marsikomu verjetno nakopičili številni prazničnimi odpadki. Premišljujete kam bi odnesli zavijalni papir, pregorele lučke in razbite okrasne bunkice? Ali veste, kam sodijo ostanki adventnih venčkov, odslužena pirotehnika, spreji za ustvarjanje umetnega snega in pa ostanki prazničnih obrokov?

Marsikaj se lahko ponovno uporabi, nekaterim stvarem se lahko tudi spremeni namen ali se jih celo reciklira. V želji, da bi razblinili dvome in pregnali morebitno negotovost kam sodijo različni praznični odpadki, smo za pomoč prosili strokovnjake Javnega komunalnega podjetja Prodnik, ki v občinah Domžale, Trzin, Mengeš, Lukovica in Moravče skrbi za odvoz odpadkov.

V zadnjem mesecu dni so bili naši domovi okrašeni s številnimi lučkami, ki so pogosto nepogrešljiv del novoletne dekoracije. Nekatere lučke so v tem času tudi pregorele. Kam jih lahko odložimo? Kje jih lahko pustimo?

Odslužene lučke spadajo v črni zabojnik, torej med mešane komunalne odpadke.

Tako imenovane novoletne bunkice so v prazničnem decembru našle svoje mesto na vejah smrek ali jelk. Mnoge so se medtem, ko smo jih nameščali ali jih zlagali nazaj v škatle, razbile ali polomile. Kam jih lahko odnesemo?

Tudi okraski iz umetnih materialov spadajo med mešane komunalne odpadke in jih pravilno odložimo v črne zabojnike.

Kam lahko odnesemo plastično ali naravno smreko?

Naravna smreka se seveda kompostira in razsekano lahko odložimo na kompostnik ali v rjavi zabojnik. Smreke iz umetnih materialov pa lahko odložimo v zbirnih centrih ali pa razstavljene in če niso prevelike v črne zabojnike.

Del praznične tradicije so tudi adventni venčki, ki krasijo mize dobre štiri tedne v decembru. Izdelani so iz različnih materialov, dodane so jim sveče in pa različne dekoracije. Tukaj je še božična zvezda in ostanki girland.

Adventne venčke je treba pred odlaganjem med odpadke razstaviti. Ostanki sveč in okraski iz umetnih materialov spadajo med mešane odpadke, smrekove veje, storži in drugi naravni okraski pa med biološko razgradljive odpadke, torej na kompostnik ali v rjavi zabojnik. Vsekakor pa nepoškodovane okraske lahko shranimo za prihodne praznike in jih ponovno uporabimo.

Ne smemo pa pozabiti še na zavijalni papir, prazne embalaže sprejev za umetni sneg in pa ostanke uporabljene pirotehnike. Kaj od tega lahko morebiti znova uporabimo, tudi za drugačen namen?

Ostanke zavijalnega papirja lahko uporabimo za izdelavo okraskov za prihodnje praznike. Sicer ga odložimo v zabojnike za papir in karton na ekoloških otokih, z izjemo celofana, ki spada v črni zabojnik.

Ostanki pirotehnike spadajo v črne zabojnike – preden jih odložimo v zabojnike, morajo biti dobro ohlajeni.

Kar zadeva pločevinke s spreji pa je treba biti pozoren na oznake na sami pločevinki – če je na embalaži znak za nevarne odpadke, je takšne odpadke treba pripeljati v zbirni center ali pa jih predati v okviru organiziranega zbiranja nevarnih odpadkov, ki poteka dvakrat na leto s premičnimi zbiralnicami. Če znaka za nevarne odpadke ni na embalaži pa se jo odloži v zabojnik za embalažo.

V kolikor ste med branjem zgornjih vrstic ugotovili, da ste nakopičene odpadke odložili v napačne zabojnike, ne obupajte, kajti vsak dan nam ponuja številne možnosti, da se naučimo česa novega in tako sprejmemo boljše odločitve.

Tudi po praznikih lahko sprejmemo okolju prijaznejše prakse in se potrudimo vnesti spremembe za bolj trajnostni vsakdan, zato je ena izmed novoletnih zaobljub lahko tudi večja in pozornejša skrb za okolje.

Avtor: Petra Petravič; Foto: canva.com

 

Tagi