Spoznajte balkonsko sončno elektrarno!

V času, ko se vse bolj zavedamo potrebe po trajnostnem načinu življenja in zmanjševanju ogljičnega odtisa, se vse več ljudi obrača k obnovljivim virom energije. Sončna energija je ena izmed najbolj obetavnih in dostopnih obnovljivih virov energije, ki ima izjemen potencial za ustvarjanje čiste in trajnostne električne energije. Tudi na slovenski trg prodira nov in inovativen pristop k izkoriščanju sončne energije – mikro balkonske sončne elektrarne.

Na južno stran fasade, streho, vrt ali balkon lahko namestite mikro balkonsko sončno elektrarno, ki prispeva k lastni oskrbi z elektriko. Priključitev takšne naprave je sila preprosta – namestite jo na balkonsko ograjo, zid, streho ali vrt, nato pa električni kabel vključite v vtičnico.

Na hrbtni strani sončne elektrarne oziroma solarnega modula je vgrajen mikro inverter. Ta skrbi za pretvarjanje enosmerne napetosti v izmenično. Ko vtič vklopite v električno vtičnico, prične solarna elektrarna napajati porabnike v vašem domu.

Rešitev z enim ali več solarnimi paneli

Mikro sončna elektrarna za namestitev ne potrebuje veliko prostora. Na voljo je rešitev z enim ali pa več sončnimi paneli.

Elektriko iz sonca torej lahko proizvajate že v zelo majhnem blokovskem stanovanju ali pa v samostojni hiši. Moč in velikost takšne naprave lahko prilagodite svojim potrebam in možnostim z izborom primerne rešitve.

Solarni paneli se lahko nameščajo na različne tipe ograj – na širše zidane ograje ali na ožje jeklene. Montaža je še toliko enostavnejša in hitra, ker od vas za zahteva prav nobenih dodatnih posegov v ograjo, na primer vrtanja.

Hiter in enostaven priklop

Balkonska sončna elektrarna se lahko namesti zgolj v nekaj minutah. Na površino z veliko sonca pritrdite sončne panele s priloženimi nosilci. Nato jih morate povezati z ostalimi deli sistema.

Električni kabel sistema za tem vklopite v običajno električno vtičnico in že lahko pričnete varno koristiti pridobljeno električno energijo.

Odlična novica je, da za svojo mikro sončno elektrarno ne potrebujete posebnega dovoljenja (izjema so le večstanovanjski objekti, kjer potrebujete soglasje ostalih lastnikov).

Elektriko boste namreč proizvajali izključno za svoje gospodinjstvo, delovna moč naprave pa ne znaša več kot 600 W.

Izjemno ugoden vir električne energije

Balkonska sončna elektrarna predstavlja cenovno izjemno ugoden vir električne energije. Zaradi prihrankov pri stroških električne energije se vam bo začetna investicija povrnila zgolj v nekaj letih. Imeti lastno sončno elektrarno pa obenem za vas pomeni imeti tudi varovalo pred višjimi cenami elektrike v prihodnosti.

Ker boste električno energijo pridobivali iz svoje sončne elektrarne, se bodo torej poraba in stroški elektrike iz javnega omrežja očitno zmanjšali.

Dejstvo je, da smo v zadnjem času lahko priča zelo strmi rasti omrežnin – tudi v prihodnosti je pričakovati visoko rast cen elektrike, zlasti zaradi prehajanja na električna vozila.

Delovanje mini sončne elektrarne

Balkonska sončna elektrarna je izdelana po načelu priklopite ter uporabite. Vključuje torej čisto vse elemente, ki jih potrebujete, da lahko pričnete z izkoriščanjem sončne energije:

  • solarne panele, ki svetlobo sonca pretvarjajo v enosmerni električni tok,
  • nosilce,
  • mikro inverter, ki spreminja enosmerni tok v izmeničnega z napetostjo 220 V,
  • povezovalne kable,
  • pametno vtičnico.

V vaše gospodinjstvo torej elektrika iz mikro inverterja pride preko vtičnice, v katero je vklopljena mini sončna elektrarna. Na takšen način pridobljena elektrika je za vas povsem varna in je identične kakovosti v primerjavi z elektriko, ki jo uporabljate v tem hipu.

Namestitev v treh korakih

Svojo mini sončno elektrarno uspešno namestite zgolj v treh korakih.

  1. Za namestitev klasične mikro elektrarne nosilec iz jekla z vijaki najprej pritrdite na solarni panel in ga namestite na zgornji rob ograje. Ultralahke panele pa na zgornji rob ograje enostavno pritrdite s priloženimi trakovi oziroma vezicami.

2. Mikro inverter privijačite na notranjo stran nosilca in ga povežite s panelom. Njegov izhodni del povežite s priloženim kablom.

3. Vat meter priklopite v vtičnico in v vtič vat metra priklopite priložen povezovalni kabel s Schuko vtičem.

Uspešen prehod v nizkoogljično družbo

Z mikro balkonsko sončno elektrarno vsekakor prispevate tudi k prehodu v nizkoogljično družbo. Vsaka kilovatna ura proizvedene elektrike iz sonca prihrani okoli pol kilograma izpustov škodljivega ogljikovega dioksida in še drugih toplogrednih plinov.

Bolj kot boste torej koristili brezplačno sončno energijo, hitreje boste prehajali k zeleni energiji. Skupaj kot družba lahko postajamo bolj samooskrbni in prihranimo kar nekaj denarja pri računih za električno energijo.

Izkoristite moč sonca tudi vi in svoj dom priklopite na čisto energijo. Omislite si mikro sončno elektrarno, ki jo lahko brez soglasja namestite na ograjo, balkon in na druge manjše površine.

Naročnik oglasa: Energen d.o.o.

 

Tagi