5 prednosti ogrevanja s peleti

Ogrevanje doma predstavlja precejšen odstotek domačega proračuna. Že samo začetne investicije v ogrevalni sistem so velike, potem pa sledijo še mesečni stroški.

Pri ogrevalnem sistemu pa finančni vložek ni edini razlog, zakaj se odločamo za nek sistem ogrevanja, pač pa je pomembna tudi preprostost uporabe in seveda okoljski vidik. Tako smo zbrali 5 razlogov, zakaj je investicija v ogrevanje na pelete smotrna.

Ogrevanje na pelete je eden izmed najbolj priljubljenih načinov za zagotavljanje toplote doma.

Trajnosten vir energije

Peleti so trajnosten vir energije, saj so narejeni z lesne biomase, ki bi sicer ostala neuporabljena ali bi šla v nič. Lahko so narejeni iz različnih vrst lesa, zelo priljubljeni pa so smrekovi peleti.

Namesto odpada imamo tako odličen vir energije, ki pri gorenju proizvede manj ogljikovega dioksida kot druga goriva, kot sta nafta ali plin.

Ogrevanje na les in pelete, ki so stranski produkt predelave lesa, je v Sloveniji še posebej smotrno, saj je poraščenost Slovenije z gozdovi namreč skoraj 60-odstotna, letni prirast gozdov je ocenjen na 8,1 milijona kubičnih metrov.

To pomeni, da je na voljo več kot dovolj lesa za naravno ogrevanje.

Ugodna cena peletov

V zadnjem letu smo bili priče velikim podražitvam energentov. Tudi peleti niso mogli v celoti ubežati tem trendom.

Vendar se je nekaterim znamkam in proizvajalcem temu uspelo izogniti in so ohranili ugodne cene do danes. Tako lahko še vedno najdemo pelete v akciji, ki omogočajo velike prihranke pri zagotavljanju zaloge za zimsko kurjavo.

Če v svoj brskalnik vpišete peleti akcija, boste z lahkoto našli pelete po ceni, ki vam ustreza.

Odličen izkoristek ogrevanja

Kakovost izgorevanja je izjemnega pomena za okolje in za naše zdravje, saj pri izgorevanju nastajajo trdi delci.

Večje delce opazimo, ko se v mestu pojavi smog (mešanice megle in dima), manjši delci od 2,5 mikrometra (PM 2,5) pa dražijo dihalne organe in skozi pljuča preidejo tudi v kri in povzročajo različne bolezni ožilja, srca, možganov in podobno.

Zato je dobro vedeti, da imajo sodobni kotli na pelete več kot 90 % izkoristek, kar pomeni, da zraka ne onesnažujejo zaradi svojih učinkovitih izgorevalnih sistemov. K temu pripomorejo tudi vgrajene lambda sonde, ki merijo prisotnost kisika in prilagajajo delovanje kotla, da je izgorevanje čim bolj učinkovito.

Subvencije EKO sklada

Zaradi visoke učinkovitosti imajo kupci kurilne naprave na lesno biomaso (torej tudi pelete) možnosti pridobiti spodbudo EKO sklada.

Ta daje subvencije in kredite za nakup peči na pelete, prenovo skupne kotlovnice in izvedbi centralnega ogrevanja.

Še posebej je treba poudariti, da lahko prejemnik redne denarne pomoči ali varstvenega dodatka dobijo subvencijo v višini 100 % stroškov naložbe.

Pametno upravljanje z ogrevalno napravo

Celoten postopek ogrevanja na pelete je avtomatiziran. Doziranje peletov iz zalogovnika je avtomatski in povezan s sistemom za samovžig.

Celotno delovanje nadzoruje računalniški sistem, ki s pomočjo termostatov določa, kakšna je temperatura v stanovanju in tako uravnava delovanje peči. Sistem lahko samostojno deluje od 5 do 10 dni. Avtomatski izpih skrbi še za čistočo gorilne komore, da se v njej ne nalaga pepel.

Ogrevanje s peleti je tako izjemno ugodno, učinkovito in predvsem okolju prijazno, zato ni čudno, da je vse bolj priljubljeno.

Naročnik oglasa: Za topel dom d.o.o.

 

 

Tagi