Županja mag. Renata Kosec: “Rada delam v dobro vseh občank in občanov”

Slamnikov veliki intervju

Za županjo Občine Domžale, mag. Renato Kosec, je prvo leto županovanja. Ob izteku leta je odgovorni urednik našega spletnega portala, Miha Ulčar, za Slamnik z njo opravil pogovor, v katerem je zaupala svoje vtise, kako si je z ekipo začrtala delo, kaj je bilo postorjenega v letošnjem letu in kaj vse se načrtuje v prihodnosti. 

Za vami je prvo leto mandata županovanja. Kako bi na kratko strnili vtise?

Zelo zanimivo, intenzivno, drugačno. Čeprav sem se z nekaterimi zadevami in razmerami srečevala kot podžupanja, jih sedaj kot županja lahko drugače obravnavam, z vso pristojnostjo in odgovornostjo in tega sem vesela. Rada delam v dobro vseh občank in občanov, kar je velika odgovornost, hkrati pa brez odgovornosti to ne bi bilo mogoče.

Po enem letu sem zmage na volitvah še bolj vesela kot takrat, saj vsak dan začnem z veliko načrti in končam z zadovoljstvom.

Prvo polovico leta je vsekakor zaznamovalo sprejetje rebalansa in vključevanje novih projektov za leto 2023, reševanje prostorske stiske domžalskega zdravstvenega doma, podobno tudi iskanje možnosti za širitev doma za starejše, drugo pa prav gotovo poplave in intervencijski ukrepi ter prizadevanja za začetek sanacije in protipoplavnih aktivnosti. V poletnih mesecih smo bili osredotočeni na pripravo predlogov dveh proračunov Občine Domžale za leti 2024 in 2025, o katerih bo dokončno odločal Občinski svet Občine Domžale na svoji 11. redni seji 21. decembra 2023. Sprejem proračunov je pomemben za razvoj občine, saj določata, česa se bomo lahko lotili v prihodnjih dveh letih.

Kateri projekti so bili realizirani v letošnjem letu?

Najprej smo pripravili rebalans proračuna za leto 2023, v katerega smo že za letošnje leto umestili nove projekte, ki so ali pa še potekajo, projekti za ureditev mirujočega prometa v Domžalah oziroma plačljivo parkiranje, Center trajnostne mobilnosti z izposojo koles, sajenje medovitih rastlin, gradnja pasjega igrišča, priprava dokumentacije za večje projekte v centru Domžal in drugih krajevnih skupnostih, uvedba participativnega proračuna, nadaljevanje aktivnosti na področju mladih, starejših, nove štipendije za športnike in umetnike, uvedba novega instituta mlade županje in mladega župana, nove komisije – Svet za starejše, Komisija za mladinska vprašanja, Svet za varnost občine Domžale  in še bi lahko naštevala.

Kar pa tiče investicij, sem zadovoljna, da se bo obnovilo domžalsko kopališče in da smo naredili določene premike tudi pri drugih perečih projektih, čeprav morda niso tako očitni. Z veliko prizadevanj nam je uspelo, da se bo porušil nevarni državni most na Viru. Tudi v prihodnje bomo namenjali posebno pozornost protipoplavnim ukrepom. Vsekakor sem ponosna na občinske svetnice in svetnike, da so podprli moj predlog o občinski pomoči v poplavah prizadetim občankam in občanom, ki smo jo izplačali kot edina Občina v Sloveniji.

Konec letošnjega leta smo začeli z realizacijo še dveh pomembnih projektov, ki bosta realizirana do pomladi, in sicer vključevanje občanov v odločanje preko participativnega proračuna in vzpostavitev sistema izposoje koles.

Ena izmed vaših zavez ob nastopu mandata županje je bila tudi ta, da boste odprti za predloge in potrebe občanov, društev in organizacij.

Zelo sem ponosna na to, da sem odprla vrata Občine Domžale z rednimi mesečnimi srečanji z občankami in občani, na katerih sem se v letošnjem letu pogovorila z okoli 180 sogovorniki. V drugi polovici leta sta jih zaradi velikega zanimanja začela sprejemati še podžupana. Tudi ob občinskem prazniku smo občane povabili, da se seznanijo z delom Urada županje. Namen teh srečanj je pridobiti informacije s terena, izvedeti za situacije, ki jih občanke in občani ne morejo razrešiti ali pa za njihove pobude in pripombe. Ta srečanja imajo zame veliko vrednost, kadar pa gre za situacije, pri katerih lahko pomagamo kot Občina, pa s sodelavci poskrbimo, da se zadeve rešijo kar se le da hitro. Rezultati so tako dobri za obe strani.

Odločili ste se za tesnejše sodelovanje s Komisijo za preprečevanje korupcije, saj želite vzpostaviti občino z ničelno toleranco do korupcije.

Sprva smo s komisijo organizirali izobraževanje na temo korupcije in integritete ter začeli pogovore o uvajanju poučnih vsebin s tega področja v vrtce in šole. Pričakujem, da bo v letu 2024 ta projekt stekel. V letošnjem letu sem tudi sama sodelovala pri ozaveščanju, saj se bila večkrat  povabljena kot govorka na okrogle mize s to tematiko. Treba je glasno ozaveščati o pomenu transparentnega delovanja kot tudi o integriteti.

Aktivni ste tudi na mednarodnem področju.

Okrepili smo tudi povezovanje z občinami iz tujine. V drugi polovici leta sta nas obiskali dve delegaciji. Kot prva delegacija iz Občine Hnivan v okviru programa za povojno obnovo Ukrajine, kot druga pa z namenom potencialnega sodelovanja pri razvojnih EU projektih delegacija iz albanske Občine Roskovec. Sodelujemo tudi v mednarodnem projektu izmenjave dobrih praks in izkušenj na področju civilne zaščite in reševanja s poudarkom na gasilske naloge z mestoma Supetar in Postojna.

Za uresničevanje programa, ki ste si ga zadali, je pomembna tudi podpora svetnikov v občinskem svetu. V začetku leta je bila s svetniško skupino Gibanje Svoboda Domžale podpisana koalicijska pogodba, ki pa jo je slednja septembra letos prekinila. Kakšen je bil razlog, da je prišlo do razhoda?

Naj odgovorim kot predsednica stranke Lista Renate Kosec. Koalicijska pogodba je politični dogovor, ki sta ga Lista LRK – Lista Renate Kosec in Gibanje Svoboda Domžale sklenila z namenom učinkovitejšega uresničevanja projektov, pomembnih za razvoj naše občine. Izstop lokalnega odbora Gibanja Svobode iz koalicije je bila politična odločitev, in kot sem že večkrat pojasnila, nas v LRK politične igrice ne zanimajo. Kaj bi lahko bili razlogi, je vprašanje zanje.

Konec novembra ste podpisali koalicijsko pogodbo s svetniško skupino Nova Slovenija – Krščanski demokrati (NSi). Kakšne zaveze ste sklenili ob podpisu pogodbe in kakšne cilje boste zasledovali skupaj?

S podpisom pogodbe želimo preseči delitve in naše moči usmeriti v vse tisto, kar nas združuje in povezuje, za dobro naših občank in občanov, za učinkovito uresničevanje razvojnih projektov v občini Domžale in si bomo skupaj prizadevali za izpeljavo večjih in manjših projektov. Zavezali smo se, da bo sodelovanje temeljilo na načelih partnerstva ter prevzemanja odgovornosti za upravljanje z občino Domžale in za višjo raven kulture političnega dialoga.

Koalicija sedaj skupaj šteje 15 članov od 31 članov občinskega sveta. Se pravi, da je potrebno za večino v občinskem svetu pridobiti še kakšen glas podpore, da se lahko izpelje določene projekte.  

Verjamem v razvojne projekte, ki so začrtani v obeh proračunih, in da bodo svetnice in svetniki prepoznali razvojni potencial teh projektov za našo občino ter brez koalicijskih pogodb odločali v njihovo prid s ciljem doseganja višje kakovosti bivanja v naši občini in v dobro naše skupne prihodnosti.

Eden izmed prvih ukrepov, ki ste ga izvedli, je bila ureditev mirujočega prometa v središču mesta Domžale, ki je zaživel oktobra letos in prinaša plačljivo parkiranje, kar je povzročilo kar nekaj negodovanja med občankami in občani, ki živijo v središču mesta in pa tudi okoličani. Kaj je središču mesta prinesel ta ukrep?

Cilj uvedbe plačljivega sistema parkiranja je bil več prostih parkirnih mest v centru Domžal, kar je doseženo. Številni se nam zahvaljujejo, da zdaj lahko najdejo parkirno mesto. Je pa plačljivo parkiranje sprememba, za katero si je treba kot za vsako drugo vzeti čas, se nanjo prilagoditi. Prepričana sem, da bodo tudi kritiki sčasoma prepoznali prednosti manjšega prometa v centru. Tudi na plačevanje z bančno kartico se bomo privadili. Po mnenju mnogih je to veliko bolj prijazno kot iskanje kovancev, ki jih tudi nimamo vedno pri roki. Je pa na voljo tudi možnost plačila prek aplikacije Easy park na prenosnem telefonu.

Ste na Občini že naredili kakšno analizo delovanja novega parkirnega sistema?

Sistem od uvedbe spremljamo, kako deluje, koliko je prostih parkirnih mest, kdaj so prosta. Vse predloge in pripombe bomo preučili in se do njih opredelili že v januarju 2024.

Ravno v času izida Slamnika se bo na svoji seji sestal občinski svet, na kateri bo v drugem branju obravnaval Odloka o proračunu Občine Domžale za leti 2024 in 2025. Kaj prinašata proračuna in katere so tiste pomembne investicije, ki ju naslavljata?

V obeh predlogih proračunov za leti 2024 in 2025 so sredstva predvidena za razvojne projekte, kot so prenova domžalskega kopališča ter prizidava in rekonstrukcija OŠ Roje. Vključeni so tudi projekti Center trajnostne mobilnosti, participativni proračun, terciarno izobraževanje, Skejt park in kotalkališče v Športnem parku Domžale, širitev OŠ Preserje pri Radomljah, rekonstrukcija Vrtca Urša, gradnja večnamenskega centra na Savski – za potrebe PGD Domžale-mesto in dnevnega centra za starejše,  in inovativnega centra Vrtiljak ter širitev Centra za zaščito in reševanje Domžale. So pa tu še drugi projekti – izvedba javnih natečajev za prostorsko ureditev centra Domžal in drugih območij občine. Prav tako bomo pozornost usmerjali v to, da se izvedejo medobčinski in državni projekti, kot so okrepitev javnega prevoza na celotnem območju občine, gradnja priključka Študa, izvoza Depala vas ipd.

Eden izmed projektov, ki čaka na svojo realizacijo že kar nekaj let, je obnova dotrajanega domžalskega kopališča. Zeleno luč ste dobili na seji občinskega sveta oktobra letos, kjer je bila potrjena Novelacija investicijskega programa Obnova kopališča Domžale. Kakšno kopališče bomo dobili v Domžalah in kdaj naj bi bil projekt realiziran?

Obnova kopališča Domžale bo prinesla olimpijski bazen, ki bo pokrit z balonom omogočal uporabo vse leto, otroški bazen in bazena za učenje plavanja, masažna bazena. Nov kopališki kompleks bo nudil tudi otroško igrišče, priložnost za fitnes na prostem ter igranje namiznega tenisa in badmintona. Ocenjena vrednost projekta znaša okvirno 11,9 milijona evrov z DDV. Gradbeno dovoljenje je veljavno, sredstva pa so predvidena v proračunih za leto 2024, 2025 in 2026, tako da bi bazen lahko začel obratovati predvidoma poleti 2026.

Zdravstveni dom Domžale se v zadnjih letih sooča z veliko prostorsko stisko. Pred poletjem se je ponudila možnost odkupa zemljišča v Zaborštu za izgradnjo novega zdravstvenega doma, česar pa tedaj svetniki občinskega sveta niso podprli. Kljub zastojem so se aktivnosti čez poletje nadaljevale, občinski svet pa vas je pooblastil, da nadaljujete postopke za nakup zemljišča. Kje ste trenutno na tem področju?

Podjetje LUZ je v študiji pripravilo nabor primernih lokacij glede na dopustno namensko rabo po veljavnem Občinskem prostorskem načrtu oziroma možnosti za spremembe le-tega, nato z vidika dostopnosti do lokacije za širšo območje občin ustanoviteljic, z vidika varnostnih režimov, lastniškega stanja in konceptualne zasnove zazidave. Najprimernejše tri lokacije so nato analizirali še z vidika dostopnosti do javnega prometa in avtoceste, komunalne opremljenosti in njihove lastniške strukture. Med njimi je tudi zemljišče v Zaborštu. Na Občini Domžale smo na podlagi sklepa, sprejetega na občinskem svetu, v teh dneh objavili informativno javno zbiranje nezavezujočih ponudb za nakup zemljišč za gradnjo Zdravstvenega doma Domžale. Ob tem poudarjam, da zaenkrat zgolj pridobivamo ponudbe za nakup zemljišča, da ne gre za dejanski nakup zemljišča niti za opustitev možnosti gradnje prizidka k obstoječemu objektu zdravstvenega doma. Časovnico je glede na vse postopke, ki jih je potrebno izpeljati, zelo težko napovedati.

Katastrofalne poplave v avgustu niso prizanesle domžalski občini, kjer je voda največ škode povzročila v naselju Nožice ter še na nekaterih območjih ob reki Kamniški Bistrici. Kako bi ocenili delo enot sistema občinske civilne zaščite po poplavah?

Štab Civilne zaščite Občine Domžale, Gasilska zveza in Center za zaščito in reševanje so bili v pripravljenosti vse od obvestila, da lahko pričakujemo povišan vodostaj Kamniške Bistrice in njenih pritokov, verjetno pa si nihče ni predstavljal takšne povodnji, kot se je zgodila. Glede na razmere menim, da so enote odreagirale dobro, na terenu je bilo dnevno aktivnih po več kot 300 prostovoljcev in vse pristojne službe, vključene v občinski sistem zaščite in reševanja. Prizadetim smo hitro ponudili pomoč, takoj po poplavah kot tudi kasneje z obiski in pogovorom ter sredstvi iz občinskega proračuna. Nobeno življenje ni bilo izgubljeno.

Kmalu po poplavah se je začela sanacija na najbolj kritičnih mestih. Kakšne aktivnosti na tem področju so potekale in katere še potekajo?

Prizadevali smo si za takojšnjo izvedbo intervencijskih del s pristojno državno direkcijo za vode, da se je reka vrnila v strugo in utrdila brežina, zdaj pa stremimo k čim hitrejšemu uresničevanju protipoplavnih ukrepov, ki so bili napovedani še pred poplavami. Za čim boljšo komuniciranje s terenom so krajevne skupnosti imenovale svoje pooblaščence za komunikacijo z Občino in v oktobru smo poslali združen paket pobud na pristojno ministrstvo. Na odgovor še čakamo. Žal nam je, da je minister, ki si je resnično prizadeval za ureditev vseh protipoplavnih ukrepov, odstopil. Upamo lahko, da bo naslednik nadaljeval z njegovim delom in da bodo dane obljube oziroma napovedani ukrepi res realizirani v naslednjem letu. V proračunih občine Domžale imamo predvidena potrebna sredstva za njihovo realizacijo.

Na pomembni prometni povezavi Viru, kjer je bil poškodovan most,  sta bila dokaj hitro zgrajena montažna mostova, poškodovani most pa je še naprej predstavljal nevarnost v primeru nove poplave. Po večkratnih zaprosilih se je začelo premikati: decembra se prestavljajo infrastrukturni vodi, ki so na porušenem mostu, da se bo le-tega lahko dokončno porušilo. Na direkciji imajo trenutno razpis za izbiro projektanta za novi most.

V zvezi s sanacijo Kamniške Bistrice v naselju Nožice smo slišali kar nekaj kritik tamkajšnjih prebivalcev, ki se bojijo, da jih ne bi zajele morebitne nove poplave, da sanacija poteka prepočasi. Kako komentirate te očitke in kdaj naj bi bila predvidoma dela zaključena?

Intervencijski ukrepi po poplavah so potekali sorazmerno hitro, drugi del, sanacija z dolgoročnimi protipoplavnimi ukrepi, o katerih se občina z državo dogovarja že vrsto let, pa poteka počasi. V občinskem proračunu za leto 2023 smo že pred avgustovskimi poplavami povišali sredstva za protipoplavne ukrepe. Dosegli smo tudi dogovor z Občino Kamnik o obsegu in naravi protipoplavnih ukrepih.

V avgustu in septembru je zaradi spremenjenih okoliščin država odločila, da bo izvajala protipoplavne ukrepe nizvodno, torej bo najprej zgradila jez v Šmarci, nato pa nadaljevala z urejanjem struge,  utrjevanjem brežine in drugimi ukrepi na Domžalskem. Tudi za prihodnje dve leti so občinska sredstva za protipoplavne ukrepe povečana, saj si prizadevamo, da bi s strani države dobili soglasje, da bi lahko sami posegali v strugo ter urejali brežne v skladu z dogovorjenimi protipoplavnih ukrepi.

V sredini novembra je bila podpisana pogodba o vzpostavitvi izposoje koles v občini. Ob tej priložnosti ste omenili, da s tem Občina Domžale vnaša v svoj javni prostor prve elemente trajnostne mobilnosti. Kakšne načrte imate na tem področju?

Menim, da je za občino Domžale ključno, da si prizadevamo za trajnostne oblike mobilnosti. Smo občina z dobro javno prometno infrastrukturo, hkrati pa se izboljšuje povezljivost krajev občini s kolesarskimi potmi. V prvi fazi bodo od spomladi na voljo kolesa in električna kolesa na desetih postajah po Domžalah, v drugi fazi bodo vključeni tudi drugi kraji v občini. Moja velika želja pa je, da bi v občini vzpostavili tudi sistem prevozov z manjšimi električnimi vozili, saj bi s tem pripomogli k večji mobilnosti starejših in drugih občanov, ki ne vozijo.

Opravljanje funkcije županje ne obsega osemurnega delavnika. Najdete še kaj prostega časa zase in za svojo družino in kako se najbolj sprostite? Je jutranji tek še na sporedu?

Čeprav je moj delavnik res daljši kot običajni, mi to ne predstavlja neke ovire, saj lahko rečem, da sem kar dobro organizirana in disciplinirana. To pomeni, da dobro zapolnim proste trenutke. Takrat sem s svojo družino oziroma poiščem navdih v športu. Zato je zgodnji jutranji tek še na sporedu.

Tudi letos se je v Domžalah s prižigom prazničnih luči začel Čarobni december, ki prinaša številne praznične dogodke in prireditve. Kaj vse nas čaka do konca letošnjega leta?

Ob prižigu luči sta nas zabavali skupini BiFriNa3 in VZROCK, imeli smo tradicionalni Miklavžev večer, ob petkih in sobotah je potekal čarobni sejem, ki so ga z nastopi popestrili domžalski otroci in se bo zaključil 23.12. z obiskom Božička ob 13. uri. Do konca letošnjega leta nas čakajo v Domžalah še številni praznični dogodki z odličnimi glasbenimi gosti: Til Čeh in Polkaholiki, BigFoot Mama, Abbamia in Tabu. Otroško silvestrovanje bo 31. 12. Tu sta še praznični koncert Godbe Domžale in  52. Novoletni koncert Simfonikov Domžale – Kamnik. Več na spletni strani Visit Domžale.

Kaj bi želeli ob izteku leta sporočiti občankam in občanom?

V prihajajočem letu želim našim občankam in občanom ter vsem ljudem obilo dobre volje in strpnosti, odprtih src, širokomiselnosti in razumevanja. Naj bo leto 2024 prizanesljivo in mirno, da se bodo rane letošnjega nepredvidljivega in uničujočega leta lahko zacelile. Da bomo pogled lahko spet mirno in smelo uprli v prijazno, svetlo in napredno prihodnost, ki si jo še kako želimo tudi v našem prostoru zadovoljnih ljudi. Srečno novo leto želim in vesele praznike.

Intervju je bil objavljen v Slamniku, št.12, december 2023, letnik LXIII.

Karin Božič Zupančič; Foto: Iztok Dimc

 

Tagi